divendres, 30 de novembre del 2007

Millores a la Llei de dependència del Govern Català


Complement per a la plaça residencial privada d'un centre acreditat que pot arribar fins als 528 euros

El Govern català farà una aportació addicional de la prevista a la Llei de dependència, d'aquesta manera es vol complementar el pagament de la plaça residencial privada d'un centre acreditat, que pot arribar fins els 528 euros al mes per aquelles persones que tinguin un Grau III nivell 2 i uns ingressos inferiors a 17.700 euros. Una situació en què es troben el 80% de les persones sol·licitants.

Durant el 2007 la posada en funcionament de la Llei de dependència a Catalunya ha suposat una inversió de 14 milions d'euros. Una xifra que se superarà l'any 2008 en funció de les sol·licituds que s'hagin d'atendre.

Així ho ha indicat el Departament d'Acció Social i Ciutadania quan ha explicat l'estat actual del desplegament d'aquesta llei a Catalunya.

També s'ha donat a conèixer que la majoria de casos que actualment s'estan avaluant no estaven comptabilitzats com a gran dependència. En aquest sentit, el desplegament de la llei estatal a Catalunya està fent aflorar nous casos que faran superar les previsions inicials de 31.000 persones amb Grau III durant el primer any.

Pel que fa a les prestacions econòmiques, aquestes tindran caràcter retroactiu a partir del dia següent de la data de sol·licitud.


Llei de dependència

Nota sobre la posada en funcionament del sistema
Taula amb dades sobre les prestacions econòmiques (11KB)
Web del Programa de dependència (informació, calendari, punts d'informació, etc)

dilluns, 26 de novembre del 2007

Condons a 10 cèntims per promoure el sexe segur


Una fundació holandesa denuncia que els preservatius són massa cars i els ven a tan sols 10 cèntims el condó, a preu de cost real.

Ja no hi ha excusa per no practicar sexe segur. La fundació holandesa Jippy ha llançat una campanya europea que consisteix, bàsicament, a distribuir entre els més joves preservatius a preu de cost: 10 cèntims. Jippy ha assegurat que hi ha molts nois i noies que no fan servir protecció per l’elevat cost dels condons i ha alertat que els casos de sida i malalties venèries continua creixent a Europa. Els preservatius de Jippy, que evidentment compleixen totes les normes de seguretat i qualitat, es poden comprar a través d’Internet i a diferents establiments.
Jippy ha explicat que fabricar un preservatiu costa uns deu cèntims però que, després, els establiments els vénen a entre 30 i 90 cèntims. La fundació considera que és un preu excessiu i impedeix que molts joves facin sexe segur. “malauradament l’ús del condó entre els joves ha tornat a caure i, segurament, el fet que els condons sigui força cars té molt a veure”, ha assegurat Jippy.

Davant aquest fet, Jippy ha decidit llançar una campanya europea per fomentar el sexe segur entre els joves i que posar-se el condó “torni a ser una pràctica habitual”. Jippy distribuirà preservatius a preu de cost (10 cèntims) per tal que els joves no tinguin excusa per protegir-se. Es vendran a centres per a joves, escoles, supermercats, farmàcies i màquines expenedores i, a més, també es poden adquirir a través d’Internet.

A banda de conscienciar els joves sobre la importància de mantenir relacions sexuals segures, amb aquesta campanya Jippy vol demostrar que és possible vendre preservatius més barats. Vol donar, així, un toc d’atenció als governs perquè engeguin campanyes i iniciatives per facilitar l’accés als adolescent a aquest producte.

La investigació demostra que el número de casos de SIDA i enfermedades venèries (EV) a Europa segueix augmentant, quelcom alarmant pel Comitè Europeu. Un 10% de les 25.000 persones que anualment s´infecten de VIH a Europa Central i Occidental tenen edats compreses entre els 15 i els 24 anys, i un 35% són dones.

Pel mercat europeu, Jippy ha disenyat un lloc web especial a Internet, en anglès, alemà, francès,castellà i turc, on les persones poden sol.licitar condons a baix preu. Després, són subministrats a través d´un operador especial a tot el continent.

Jippy està fundada per persones que treballen amb joves i mares d´adolescents que experimentaren per si mateixos que els alts preus dels condons poden portar a pràctiques sexuals arriscades, SIDA o EV. Fabricant i distribuint els seus propis condons certificats per la UE, Jippy demostra que els preus poden reduir-se molt a Europa i en tot el món.

- WEB Jippy

dilluns, 19 de novembre del 2007

Inauguració d'un itinerari de natura per a persones cegues

Inauguració d'un itinerari de natura per a persones cegues

Presentem un itinerari adaptat per a persones amb diversitat funcional de diferents tipologies (psíquiques, físiques i sensorials) però sobretot per visuals: cecs o persones amb diferents graus de visió.

Aquest itinerari recorre el tram final del Barranc Verge del Camí, al terme municipal de Cambrils, en un recorregut pràcticament pla de 760 metres de longitud. Aquest itinerari s'ha adequat mitjançant aixecaments de vores, la instal∙lació de 8 plafons de ceràmica especial i una maqueta a l'entrada de l'itinerari.

Aquesta senyalització és tàctil i tot el projecte és una experiència única almenys a Espanya en quant no hi ha senyalització externa acolorida per a persones amb dificultats visuals per la dificultat tècnica que implica. La maqueta ha estat una prova pilot confeccionada per l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Ramon Llull de Tarragona i els plafons ceràmics han estat confeccionats pel Taller La Moixera de Reus, mentre que les vores i els faristols són obra de la Brigada Municipal de l'Ajuntament de Cambrils.

La direcció tècnica ha estat obra del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPECEdC) que amb aquest itinerari s'executa el primer de la sèrie que ja s'està convenint amb altres ajuntaments i entitats dins del marc del projecte “Natura per a tothom”, que també ha rebut finançament de l'Obra Social La Caixa gràcies a la mediació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

La filosofia d'aquest projecte rau en que bona part de la població té dificultats per a acostar-se a la Natura. Fins i tot la més accessible per a la resta de persones. Parlem de persones amb diversitat funcional psíquica, física i/o sensorial. Però la dificultat d'accés també ho és per a persones de “massa” curta o llarga edat.

De la mateixa manera que un ascensor o rampa és utilitzada per a persones sense discapacitats majoritàriament per la seva més gran comoditat, aquest projecte està pensat amb la filosofia de no segregar sinó de fer-la accessible la Natura al màxim de persones amb dificultats i per tant fer més accessible i amable a persones sense dificultats. Per tant, no és un itinerari per a cecs i disminuïts, segregacionista. És un itinerari en el que els cecs i les persones amb diversitat funcional tenen menys impediments per a acostar-se a la Natura.

Havent estudiat dins i fora de Catalunya, teories, pràctiques, experts i diferents experiències durant un any, s'ha comprovat que no hi ha gairebé cap pensada per a aquest gran col∙lectiu (algunes investigacions situen fins al 40% de la població) i menys amb les característiques senyalètiques que aquí s'assagen.

Una altra filosofia del projecte és l'assaig. D'aquesta manera s'estan dissenyant diferents models de treball i materials a cada nou itinerari i la segona fase del projecte es centrarà en l'assaig i avaluació dels primer itineraris executats sobre el terreny.

L'Ajuntament de Cambrils ha signat un conveni amb GEPECEdC pel que es compromet el primer, entre altres, en el manteniment d'aquesta infraestructura, mentre que el segon, entre altres, realitza activitats al voltant d'aquest itinerari. La primera d'aquestes activitats consistirà en una visita guiada oberta i gratuïta que es realitzarà el diumenge 11 de novembre a les 11 del matí.

Qualsevol persona pot inscriure's i ho pot fer tant enviant e-mail a educa@gepec.org i rebre confirmació o bé trucant al telèfon 61.61.62.890

Més informació al GEPEC

Invitació a jornades "La vivència dels fills i filles, néts i nétes de víctimes de la tortura"

Benvolguts/des;

Ens complau convidar-los a l'encontre "La vivència dels fills i filles, néts i nétes de víctimes de la tortura" que organitzem des de l'Associació EXIL (Programa d'atenció médic-psico-social per a victimes de violència, violacions de Drets Humans i tortura), el proper dissabte 24 de novembre.
Adjunt es troba la invitació on consta la programació de la jornada, la qual esperem sigui del seu interès.

La tortura és una forma de violència extrema que provoca patiments no únicament a les víctimes directes sinó que també pot afectar als membres de les seves families.
Diferents estudis han volgut demostrar que existeix un risc de transmissió transgeneracional del dany patit.
Per altra banda els estudis sobre el fenòmen de la resiliència, permeten relativitzar aquest risc. Això quan les víctimes i els seus familiars tenen la possibilitat de recuperar-se de les seves ferides en entorns humans afectius, solidaris, que les reconeixen no només per la seva condició de víctimes, sinó també pels seus esforços i recursos naturals que els hi van permetre sobreviure a la tortura en el passat i construir un projecte saludable i altruïsta en el present.

Com una forma de reflexionar sobre aquests continguts l'Associació EXIL, de Barcelona, convida a fills/es, i néts/es de víctimes de la tortura d'ahir i d'avui, de Catalunya i d'altres països, als professionals de diferents associacions i persones de la societat civil a participar en aquest encontre el dia 24 de novembre de 10h'00 a 18h'30 en el Centre Civic Convent Sant Agusti.

Les activitats del matí estan obertes a tots/es i per la tarda s'organitzaran dos tallers als quals estan convidats/des a participar les persones que han estat víctimes i els familiars de víctimes.

Us preguem, ens ajudeu a fer difusió de l'acte amb aquelles entitats, particulars,... que creieu poguéssin estar interessats/des.

Desitgem poder compartir aquest dia amb tots vosaltres;

Rebeu una salutació de tot l'equip EXIL.