dijous, 13 de maig del 2010

Les noves mesures "estrella" que planteja Zapatero

El president del govern espanyol, aquest 13 de maig, ha presentat les últimes mesures del pla d’estabilitat que li condueixi a reduir fins al 3% el dèficit públic el 2013, un pla d’austeritat per a les capes socials més febles que aplicarà rigorosament segons les seves pròpies paraules. En aquest Pla, el govern no contempla cap mesura seria per a augmentar els ingressos de l’estat sinó només el control de les despeses. Per tant, tornem a ser els treballadors i treballadores, el funcionariat, els i les pensionistes i els grups socials més precaris qui paguem la crisi que el propi capitalisme ha generat.
Les noves mesures estrella que planteja Zapatero són:
- Reduir el sou el 5% en 2010 als funcionaris
- Congelació salarial el 2011
- Congelar les pensions el 2011 (excepte les mínimes i les no contributives)
- Eliminar el règim transitori per a la jubilació parcial
- Eliminar l’ajuda per naixement de 2.500 euros des de gener de 2011
- Reduir despeses en farmàcia adaptant les dosis per al tractament
- Reduir les despeses per prestacions de dependència a l’excloure la retroactivitat
- Reduir en 600 milions d’euros l’Ajuda Oficial al desenvolupament els anys 2010 i 2011
- Reduir en 6.045 milions la inversió pública estatal el 2010 i 2011
- Estalvi de 1.200 milions d’euros de les Comunitats Autònomes i Locals
- En resum, el 2010, es redueix el dèficit del 11,2 % al 9,8%.
El govern planteja que cal reduir 15.000 milions en els dos anys pròxims (5.000 el 2010 i 10.000 el 2011), el que significa reduir el dèficit fins al 6% en aquests dos anys. Tot això s’aprovarà per Decret – Llei, oblidant les regles mínimes d’una societat democràtica, passant per sobre dels drets socials, laborals, sindicals, civils dels treballadors i la població en general.
Aquestes mesures, s’uniran a altres mesures prèvies per a configurar un pla d’estabilitat per a reduir el dèficit des del 11,2% fins al 3% el 2013. Aquestes mesures prèvies eren:
- El 2010, segons els pressupostos generals de l’estat, reducció del 4% en despesa pública, el que suposa 7500 milions d’euros (0,7% del PIB).
- Des de Gener, reducció de 5000 milions d’euros (0,5%) del PIB, com acord de no disponibilitat en tots els ministeris.
- Reducció de 1500 milions com pla de racionalització de la despesa farmacèutica (0,15% del PIB).
- Reducció de l’oferta d’ocupació pública en 13.000 places, el que suposa una taxa de reposició del 10% de les vacants (estalvi de 300 milions d’euros)
- Reducció simbòlica dels alts càrrecs ja que no suposa cap estalvi significatiu.
- Per a augmentar els ingressos, pujarà l’IVA des de juliol, mentre que les mesures contra el frau fiscal o la pujada d’impostos al capital no es valoren en xifres, resultant una vegada més merament demagògiques.
Per a CGT, ara més que mai, cal seguir la lluita, cal ocupar el carrer, cal mobilitzar-se, cal participar en la MANIFESTACIÓ del 16 a Madrid, cal demostrar que el sindicalisme segueix viu, que no s’ha agenollat davant el govern i la patronal, que la lluita sindical és el camí triat per a recuperar els nostres drets com treballadors i treballadores, que la VAGA GENERAL I LA MOBILITZACIÓ SOCIAL és possible i necessària.
Manifestació estatal el dia 16 de maig, a les 13 hores, amb començament en la Plaça de Cibeles i finalitzant a Pueorta del Sol, on es llegirà el manifest i haurà actuacions musicals.

FONT: Secretariat Permanent de la CGT

www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article3924

Nova documentació i recursos

Documentació


  • Catàleg de formació en polítiques de joventut: abril/juliol 2010

    La Secretaria de Joventut edita aquest nou catàleg on s'ofereixen cursos i jornades de formació contínua amb la finalitat d'actualitzar els coneixements en l'àmbit de joventut i millorar les habilitats professionals. El catàleg s'edita cada trimestre amb l'objectiu d'endreçar i classificar una oferta formativa que amb el temps ha esdevingut cada cop més diversa i completa. Les formacions van adreçades a professionals de les polítiques juvenils, càrrecs electes i investigadores i investigadors en joventut.
    Formació en polítiques de joventut: abril/juliol de 2010. [Barcelona]: Departament d'Acció Social i Ciutadania, Secretaria de Joventut, 2010
    PDF de la publicació

  • Les persones menors d'edat i la nova llei d'avortament

    El document recull les principals reflexions que van sorgir en la Primera conversa d'ètica aplicada, organitzada per l'Observatori d'Ètica Aplicada a la Intervenció Social, de la Fundació Campus Arnau d'Escala, i DIXIT, Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall, que es va celebrar els dies 4 de febrer i 4 de març de 2010.
    Les menors d'edat i la nova llei d'avortament. Girona: DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials Marià Casadevall, Fundació Campus Arnau d'Escala, 2010
    Enllaç web a la publicació

    Recursos

    • Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació (UTAC)

      La UTAC és un servei extern de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona. El servei UTAC s'adreça a les persones amb discapacitat motriu que requereixen formes augmentatives i alternatives de comunicació i d'accés a l'ordinador, joc adaptat i mobilitat assistida. El seu web ofereix informació del servei, ajuts tècnics, diversos recursos d'Internet i bibliografia destacada. A més disposa d'un apartat de descàrregues on es poden trobar programes que transformen la veu en text o una col·lecció de punters de ratolí grans.
      Web de la UTAC

Noves subvencions

Convocatòries

  • Subvencions per a projectes que realitzen les entitats juvenils en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional, dins l'exercici 2010

    Convocatòria oberta només a aquells projectes que treballin amb les prioritats sectorials que preveu el Pla director de cooperació al desenvolupament 2007-2010 que són promoure el respecte integral i consolidació dels drets humans, la governança i l'enfortiment del teixit social, l'equitat entre els homes i les dones mitjançant l'aplicació de la perspectiva de gènere, i la sostenibilitat en el desenvolupament social, econòmic i ambiental.
    Termini: 24 de maig de 2010
    Web de la convocatòria
  • Programa d'ajuts 'Projectes d'acció social' de la Fundació 'la Caixa'

    Ajudes pel desenvolupament de projectes socioeducatius que donen resposta a aquestes necessitats socials i promouen projectes sociosanitaris que afavoreixen la qualitat de vida de les persones que tenen problemes de salut física o mental. Aquest programa té dues línies d'actuació prioritàries: Afavorir la igualtat de gènere, la promoció de la salut i l'educació en valors; i promoure la qualitat de vida de persones amb problemes de salut física o mental.
    Termini: Del 24 de maig al 13 de juny de 2010
    Web de la convocatòria
  • Premios UNICEF España 2010

    Aquests guardons suposen un reconeixement a aquelles persones, organitzacions i institucions que, tant des d'un àmbit nacional com internacional, col·laboren de manera significativa amb UNICEF, i especialment en la defensa dels drets de la infància. Podran presentar proposta els membres del Patronat, directius de comitès i personal adscrit a qualsevol dels comitès de UNICEF Espanya; organitzacions no governamentals, universitats i altres institucions educatives o esportives, organitzacions empresarials i, en general, aquelles persones interessades, així com les personalitats convidades per UNICEF Espanya.
    Termini: 1 de juny de 2010
    Web de la convocatòria

Interior edita 30.000 còmics per prevenir la violència masclista entre la joventut

 
  • Es tracta de fer arribar un missatge preventiu als centres educatius per part dels Mossos d’Esquadra perquè el jovent aprengui a detectar les situacions d’abús, control i manipulació vers les dones, tant en l’àmbit de la parella, com en el familiar i social o el comunitari.
  • Es repartiran uns 30.000 exemplars del còmic als alumnes que assisteixin a les xerrades dels Mossos d’Esquadra i una guia didàctica per al professorat dels centres educatius.
  • De l’1 de setembre de 2009 al 31 de març de 2010 s’han fet 288 xerrades a IES catalans, amb uns 7.600 assistents.
 
 
La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba Garcia, acompanyada pel cap del Grup de Proximitat de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra, el sergent Rafael Carmona; per la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció Ciutadana de la Regió Policial Central, la caporal Mónica Rosell i per la dibuixant, Eva Garcés, autora de les il·lustracions, ha presentat avui al 28è Saló Internacional del Còmic, el còmic de prevenció de les violències masclistes que ha elaborat el Departament d’Interior a través del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista.
 
L’objectiu del còmic és fer arribar un missatge preventiu als centres educatius per part dels Mossos d’Esquadra perquè la joventut aprengui a detectar les situacions d’abús, control i manipulació vers les dones, clars indicadors de les primeres mostres de violència.
El còmic, del qual es repartiran 30.000 exemplars, pretén ser una eina que complementi la tasca feta fins ara amb les xerrades impartides pels Mossos d’Esquadra als instituts sobre violència masclista en l’àmbit de la seguretat. D’altra banda, també s’entregarà als centres d’educació secundària una guia didàctica que ofereix al professorat pautes per tractar el tema de la violència masclista en tutories o altres activitats.
 
El còmic tracta els cinc tipus de violència masclista: violència en l’àmbit de la parella, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, violència en l’àmbit de la família i agressions sexuals, i vol incidir en el fet que la joventut és un grup de risc i, per tant, s’han de dur a terme polítiques preventives.
 
El guió del còmic l’ha escrit l’equip del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista mitjançant el grup de treball de difusió, en què participen agents de la Policia de la Generalitat ¾ Mossos d’Esquadra, el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista i altres professionals del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació.
 
Les xerrades i aquest material, així com totes les activitats del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d’Interior, s’emmarquen en el protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista que fa el Govern de la Generalitat, des del qual també es lideren activitats preventives com la campanya “Talla amb els mals rotllos”, que és una de les que esmenten els personatges del còmic.
 
El còmic està protagonitzat per estudiants de secundària i presenta diferents situacions de violència i com reaccionen els protagonistes i el seu entorn. Al final de cada capítol hi ha un apartat anomenat “Important!”, en què s’informa el jovent sobre els seus drets i/o sobre les mesures de protecció que cal prendre davant d’una possible agressió o abús. Els missatges varien depenent de les situacions, però en tots ells es fa un recordatori del telèfon d’emergències 112 en el cas que la situació es compliqui.
 
Els personatges del còmic –entre ells la Roser, la Malika, el Bontou, l’Anna o la Lola– identifiquen comportaments de violència masclista en actituds que es poden presentar sovint amb els companys o la parella, en la família o en l’àmbit comunitari.
 
En el cas de la violència masclista en l’àmbit de la parella, el còmic recorda que “si sents que la teva parella et controla, t’aïlla, t’intimida i/o t’agredeix estàs patint violència masclista i, per tant, estàs en situació de risc”. El còmic també aborda el problema de la mutilació genital femenina i recorda que a l’Estat espanyol és un delicte tipificat.
 
També dóna consells de protecció en situació de risc de matrimoni forçat i en tots els casos recomana contactar amb els Mossos d’Esquadra o els serveis d’atenció a la dona quan es visqui qualsevol situació de risc. Pel que fa a la violència en l’àmbit familiar, el còmic explica un cas concret i recomana buscar persones de confiança per explicar el que estàs patint.
 
El disseny dels personatges i la il·lustració de tot el còmic ha estat obra de la dibuixant Eva Garcés.
 
Una il·lustradora especialitzada en temes d’igualtat
 
L’autora del còmic és Eva Garcés, que va néixer a Donosti l’any 1972. És llicenciada en belles arts per la UPV, en l'especialitat de disseny gràfic. Actualment, treballa compaginant diverses disciplines: il·lustració, disseny gràfic, pintura, ensenyament. Habitualment, fa campanyes pròpies per a organismes públics, empreses particulars, etc. i col·labora amb agències de publicitat, estudis de disseny, publicacions i editorials.
Gran part del seu treball s'ha especialitzat en temes que giren al voltant de la igualtat, problemàtiques de gènere, violència masclista, dona, etc.
 
Violència masclista. Com comença tot?
 
El programa de xerrades als IES, anomenat “Violència masclista. Com comença tot?” està adreçat a l’alumnat de 14 a 18 anys que estigui cursant l’ensenyament secundari obligatori, cicles formatius o el batxillerat i té una durada aproximada d’una hora, en horari lectiu. L’activitat es desenvolupa en grup, fomentant la participació, la reflexió i el debat del l’alumnat a partir de preguntes directes, exemples reals i elements que indiquen la idoneïtat o no d’una relació.
 
De l’1 de setembre de 2009 al 31 de març de 2010 s’han fet 288 xerrades, amb uns 7.600 assistents, i davant la bona acollida està previst fer-ne més durant el curs 2010-2011, amb la incorporació del còmic i la guia didàctica que avui s’han presentat.
 
D’altra banda, aquesta iniciativa vol impulsar i reforçar la proximitat amb la comunitat educativa per tal de portar a terme un treball conjunt amb els centres educatius de Catalunya, reforçant la tasca pedagògica i el treball transversal de prevenció i detecció.
 
És per això que, dins de l’àmbit preventiu de la xerrada, els agents tenen en compte, com a metodologia de treball dins de les aules, les següents qüestions bàsiques:
 
  • Evidenciar el possible desconeixement que hi ha de les primeres manifestacions de conductes violentes.
  • Assolir que els i les alumnes participin i reflexionin, generant debat dins de l’aula en el marc de l’activitat, amb preguntes directes, exemples reals, possibles situacions de risc, etc.
  • Generar debat també fora de l’aula, fins i tot a casa amb les mares, els pares o els tutors/ores legals.
  • Conscienciar el jovent que quan es parla de violència en la parella no es fa pensant en fets determinats, sinó que és un procés.
  • Visualitzar amb moltes imatges com s’articulen les primeres formes de control en els diferents àmbits de la violència.
  • Fer arribar informació d’actualitat, amb dades recents.
  • Informar de què cal fer en el moment en què es reconeix o es detecta una situació de risc.
  • Facilitar eines àgils de comunicació amb els Mossos per denunciar aquestes conductes.
  • Reforçar la tasca preventiva i comunitària de la policia de proximitat.
FONT: GENCAT

El Govern és pioner en aplicar mesures legislatives que afavoreixin la igualtat de gènere en la direcció de les entitats esportives

· El Decret d'Entitats Esportives aprovat avui estableix que les entitats han de complir un criteri de gènere en els seus òrgans directius per accedir a subvencions públiques

La secretària general de l’Esport, Anna Pruna, ha explicat avui el contingut del nou Decret de les Entitats Esportives de Catalunya, que ha aprovat aquest matí el Govern i que introdueix per primera vegada un títol específic de gènere per afavorir “la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en el món de l’esport”. El Decret, que entra en vigor en 20 dies, simplifica la normativa en l’àmbit de les entitats i incorpora novetats que afecten tot tipus de clubs, federacions i altres entitats.
Pel que fa a la igualtat de dones i homes, el Decret és pioner al donar instruments al Govern per aplicar mesures de caire legislatiu que afavoreixin “la presència del màxim nombre de dones en llocs de rellevància de les juntes directives de les entitats esportives de Catalunya”, ha dit Anna Pruna. S’arriba a aquest punt després que la Secretaria General de l’Esport hagi dut a terme durant aquesta legislatura diverses accions de sensibilització, de promoció i de formació per afavorir tant la pràctica, com l’excel·lència i les tasques directives en l’esport per part de les dones.
 
En aquesta línia, el Decret determina que totes les entitats han de preveure plans d’igualtat i de promoció de l’esport femení tant en la vessant de la pràctica com en la gestió. Al mateix temps, les federacions, els clubs i les agrupacions esportives han de complir un criteri de gènere en la composició de les juntes directives o consells d’administració per poder accedir a subvencions públiques, crèdit o aval públic: les entitats esportives hauran de triar entre el compliment de la paritat (més d’un 40% de qualsevol gènere) o tenir un nombre de dones a les juntes igual o superior a la proporció d’associades o de llicències existents en l’entitat. El Govern, a més, crearà un distintiu específic per reconèixer les entitats esportives que destaquen per l’aplicació de polítiques d’igualtat.
 
D’altra banda, la nova normativa també afecta de diverses maneres l’activitat dels clubs. Així, en primer lloc, garanteix que si els Estatuts preveuen la limitació de mandats, el president sortint no pugui assumir la presidència en cap moment del mandat immediatament posterior. 
 
El Decret també liberalitza el règim de compromissaris per les assemblees, de manera que a partir d’avui serà un procés optatiu i només per als clubs amb més de 3.000 socis. Aquest sistema queda prohibit en el cas de l’elecció de la junta directiva. També es recomana als clubs que tenen part de la seva massa social fora del territori, que introdueixin mecanismes de participació per aquests socis, especialment en els processos electorals.
 
El text permet, aixímateix, que per sota de 100 socis els clubs tinguin una estructura simplificada, i dóna pautes per a la regulació dels vots de censura, que s’haurà d’aprovar en assemblea general i només podrà acordar-se per votació directa i presencial favorable dels 2/3 dels membres que hagin exercit el dret a vot. El nombre de socis necessari per sol·licitar aquest mecanisme haurà de representar com a mínim el 15% dels membres de l’assemblea. En els processos electorals, la junta electoral es designarà per sorteig entre els membres assistents a l’assemblea general, el cens electoral serà d’accés públic i el vot haurà de ser presencial.
 
Finalment, es mantenen els canvis del Decret 215/2008, que estableix la durada dels mandats de 6 a 8 anys i la presència d’un mínim de 3 persones per constituir un club, però també s’elimina la distinció entre club federat i club de lleure, i s’homologuen les Associacions Esportives Escolars al règim de funcionament dels clubs.
 
Mandats de 6 anys en la federacions
 
Quant a les federacions esportives, i tal com ha exposat la secretària general de l’Esport, el nou Decret d’Entitats Esportives modifica la durada dels mandats, que passen de 4 a 6 anys, deixant en mans de cada federació la limitació de mandats, mentre que es rebaixa de 20 a 10 el nombre de clubs necessaris per constituir-ne una.
 
Pel que fa a les seva activitat, s’amplien les funcions de les federacions a la col·laboració en l’esport escolar i universitari, a la promoció de la construcció i gestió d’instal·lacions esportives i al control dels temes d’igualtat de gènere en el seu àmbit. El Decret també introdueix un règim simplificat de la junta directiva per federacions amb menys de 12 entitats, acaba amb el vot per delegació -de manera que es restringeix la representació de les entitats en l’assemblea només al president-, i s’atorga el dret a vot a qui acrediti un any d’afiliació i activitat esportiva oficial en un dels dos darrers anys o temporades. Per últim, es flexibilitza la representació dels estaments federatius a l’assemblea, mentre no superin el 50%.
 
Al mateix temps, el text legal deixa sense efecte la subjecció obligatòria de les federacions catalanes a les estatals i els dóna llibertat de vinculació a altres federacions estatals o internacionals. Un altre canvi destacat és l’ampliació de la definició d’esportista català als estrangers amb 2 d’anys d’empadronament a Catalunya (veïnatge administratiu). A banda, i pel que fa a l’activitat de les seleccions catalanes, prima el dret d’un esportista a participar en la selecció sobre el dret del club a retenir-lo.
 
Pel que fa a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), el Decret estableix els mandats de la junta directiva i presidència en 6 anys, sense regular la limitació de mandats, i estableix que la UFEC haurà de preveure l’entrada de noves federacions en un termini no superior a 2 anys des del moment de la sol·licitud. I en les unions esportives de clubs –pas previ a constituir una federació-, es rebaixa de 10 a 5 els clubs necessaris per formalitzar-se.
 
També hi ha novetats destacades en les funcions dels directius de les entitats, que veuen reforçat el seu caràcter voluntari i no professional. Queden regulades, a més, les incompatibilitats dels càrrecs directius, així com la percepció de compensacions econòmiques als directius, de manera que no podran ser contractats directa o indirectament. Dins les federacions, el Decret prohibeix els contractes blindats als professionals i també regula les incompatibilitats dels presidents, que no podran ser càrrecs electes o de lliure designació.
 
Igualment, i amb la voluntat de vetllar per la salut dels esportistes, el Decret d’Entitats Esportives determina, d’altra banda, que per obtenir una llicència esportiva serà obligatori presentar una declaració responsable en relació a l’estat de salut i condició física del demandant. Si és necessari, el/la sol·licitant haurà d’acreditar l’obtenció d’un certificat mèdic d’aptitud o informe mèdic. En aquest àmbit, s’estableixen 3 tipus de llicència esportiva: federativa, escolar i d’activitat física, i es flexibilitza la seva durada, que pot ser anual o inferior.
 
El nou Decret simplifica el marc normatiu que regula les entitats esportives catalanes, de manera que es passa de 8 a 3 decrets (el text aprovat avui, el de Consells Esportius i el de Registre) i, segons Anna Pruna, suposa un pas més en la “modernització i millora del sistema esportiu català”, que impulsa la Secretaria General de l’Esport “per afrontar nous reptes”.
 
FONT: GENCAT

Acció Social celebra aquest cap de setmana el dia internacional de les Famílies amb el lema 'Som família, fem valors!'

La secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, ha presentat avui el programa d'actes del Dia Internacional de les Famílies

La Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, en la presentació del programa del Dia de les Families
El Departament d’Acció Social i Ciutadania commemorarà el proper 16 de maig el Dia Internacional de les Famílies amb una festa al parc de la Ciutadella de Barcelona. A l’acte hi assistiran la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, així com la secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta. 
 
La celebració del Dia Internacional de les Famílies es farà aquest diumenge al Parc de la Ciutadella de Barcelona a partir de les 10.30 hores. La festa inclourà actuacions musicals, balls, batucada, pallassos, titelles, bastoners, contacontes, circ, teatre i diversos tallers pedagògics. També hi haurà una ludoteca i un rocòdrom, a més d’estands d’entitats i associacions. L’acte central de la festa se celebrarà al voltant de les 13 hores a l’escenari principal, amb la participació de les autoritats i diverses entitats que parlaran sobre el paper de la família com a principal transmissora de valors.
 
A més de Barcelona, el Departament ha organitzat el dissabte actes a Amposta, Cambrils i Girona, i el diumenge se celebraran a Cervera i Igualada.
 
Al marge de les festes, s’ha programat un acte institucional el 20 de maig al Palau Moja (c/Portaferrissa, 1 de Barcelona) amb la participació del sociòleg Salvador Cardús que pronunciarà la conferència “Família i virtuts públiques”.
 
Aquest any, la festa porta el lema ‘Som família, fem valors’ perquè la família continua sent el principal espai de socialització dels infants i, a través de la seva funció educadora, dóna pautes que permeten construir un sistema de valors propis que es transmeten a partir de normes de convivència familiar.
Vivim en un temps de ràpids canvis socials, marcats pels paràmetres espai i temps, que van transformant les relacions interpersonals. Això comporta que la educació  familiar sigui una tasca cada vegada més complexa, on els canvis esdevinguts en la nostra societat durant el segle passat impacten també en el sí de les famílies i modifiquen les dinàmiques de relació. Aquests canvis han fet que sorgís una diversitat de models familiars més enllà de la biparentalitat, en relació a la seva composició, i més enllà del model patriarcal, pel que fa a la distribució de rols i organització interna. 
Tanmateix, la família continua sent el principal espai de socialització dels infants i és innegable que la família, en la seva funció educadora, dona pautes a través de les emocions i relacions interpersonals que permeten construir un sistema de valors propis que es transmeten a partir d’unes normes de convivència familiar. Altres entorns, com l’escola, complementen a la família en aquesta missió transmissora de valors.
Sota el lema Som família, fem valors, el Departament vol incidir en el reconeixement del paper de la família com a formadora i transmissora de valors, contribuint en el desenvolupament personal de tots els seus membres i, d’aquesta manera, assolir un major grau de cohesió que, al mateix temps, permetrà construir una societat catalana més compromesa i inclusiva.
Amb aquestes reflexions en el marc del Dia Internacional de les Famílies, el Departament d’Acció Social i Ciutadania no pretén donar un conjunt de valors determinats. Ans al contrari, el que vol és convidar a totes les famílies a reflexionar entorn a aquesta funció transmissora, que pot enfortir els lligams i els espais de coneixença. Doncs les famílies son la base d’una societat justa i solidària i són també el primer esglaó per assolir major cohesió.
Aquesta voluntat d’impuls de reflexió per part de les famílies catalanes respon als plantejaments del Govern de la Generalitat en matèria de famílies. El Departament d’Acció Social, a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, promou unes polítiques de suport a les famílies que tenen o volen assumir responsabilitats familiars per tal que les puguin desenvolupar en les millors condicions possibles
Per tal de donar suport al desenvolupament de les responsabilitats familiars, des del Departament d’Acció Social i Ciutadania s’ofereixen dos programes de formació a pares i mares amb infants 0-16.

- Des de l’any 2005 s’ofereix el programa “Créixer amb tu”, que te com a objectiu donar resposta als dubtes i inquietuds que molt sovint sorgeixen a les mares i pares quan s’enfronten a la maternitat /paternitat. “Créixer amb tu” ofereix un espai de reflexió guiat per professionals experts/es en la matèria que dota a aquestes famílies dels recursos adients per enriquir i enfortir els lligams afectius vers a les seves filles i fills, des de 0 a 3 anys. 
 
Programa de xerrades de “Créixer amb tu”:
  • Una personeta mes a la família
  • Interacció i comunicació en els tres primers anys de vida dels nostres fills i filles.
  • La importància del joc
  • Una alimentació saludable per als nostres fills i filles. Consells pràctics
  • Rutines, hàbits i normes
  • Taller de massatge infantil
L’any 2005 es van fer 384 tallers i el passat 2009 van ser 540 tallers.
 
- També l’any 2005 la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania va posar en marxa el programa “Aprendre amb tu” dins de l’activitat formativa per a pares i mares. “Aprendre amb tu” posa al seu abast un conjunt de xerrades sobre temes d’actualitat que preocupen a les famílies amb infants de 3 a 16 anys. Les xerrades les imparteixen persones expertes d’entitats especialitzades en les matèries tractades i proporcionen informacions i recursos que donin suport a la tasca educativa dels pares i les mares.
 
Programa de xerrades d’ “Aprendre amb tu”:
  • Connecta amb els teus fills: parlem de les drogues.
  • Connecta amb els teus fills: Actuem!
  • Canvis i pèrdues a l’entorn familiar. Com podem ajudar els nostres fills i filles a superar-los?
  • Els mites alimentaris i hàbits saludables. La prevenció dels trastorns del comportament alimentari.
  • Els canvis. La sexualitat i l’afectivitat en l’adolescència
  • Bones pràctiques per a l’educació en família
  • L’adolescència: llibertat i límits.
  • Jugant s’aprèn a viure. El joc com a eina educativa
  • Mira què fan ara! Què ens diu la televisió més enllà del que veiem?
L’any 2005 es van fer 278 xerrades i el passat 2009 es va arribar a les 900.
 
FONT: GENCAT
 
 

Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI)

dimarts, 11 de maig del 2010

Novetats de publicacions i estudis


Publicacions

  • Article 'El barrio del Raval de Barcelona (1999-2008) : transformaciones urbanas y nuevos enfoques metodológicos para el estudio del centro histórico'

    Aquest article, publicat per Maria Alba Sargatal Bataller a la Revista Bibliogràfica de Geografia i Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, constitueix un resum multidisciplinari de les recerques sobre el barri barceloní. Fa referències a les metodologies aplicades a cada recerca segons diverses disciplines d'estudi.
    Enllaç web a l'article
  • Informe 'Enseñanza de la lengua a inmigrantes: estudio de políticas de integración lingüística en tres países europeos y retos para el caso español'

    Portada de l'informe 'Enseñanza de la lengua a inmigrantes: estudio de políticas de integración lingüística en tres países europeos y retos para el caso español'
    Aquest informe, realitzat per Fernando Villarreal i Alia Chahin a càrrec del treball de camp, és el resultat d'un protocol de col·laboració entre la Direcció General de Integració dels Inmigrants, amb la Fundació Lluís Vives, la Fundació UNED i la Universidad de Alcalá de Henares.
    PDF de l'informe
  • Estudi 'El impacto de la actividad empresarial femenina en la economía española'

    Portada de l'estudi 'El impacto de la actividad empresarial femenina en la economía española'
    L'Organización de Mujeres Empresarias i Gerència Activa (OMEGA) i la Fundació Banesto han presentat aquest estudi que té com a objectius evidenciar quina és l'aportació específica de les empresàries amb la seva activitat professional al conjunt de l'economia de l'estat Espanyol, a nivell econòmic i social.
    Entre d'altres aspectes, s'aborda el nombre de treballadores per compte pròpia, la taxa de representativitat en llocs de treball amb poder de decisió. El text inclou un apartat sobre l'activitat de les empresàries d'origen immigrant.
    Entre les conclusions, l'estudi assenyala que alguns dels esculls amb que topen les dones migrades per accedir al món empresarial són l'accés al capital i dificultat de finançament, la conciliació de la vida familiar i professional, els handicaps per accedir a les xarxes de negocis, i la necessitat d'una formació empresarial específica.
    PDF de l'estudi

Novetats legislació sobre immigració


Legislació

  • Recurs d’Inconstitucionalitat contra l’article 9.2 de la Llei d’estrangeria

    El BOE Nº 103, de 29 d’abril de 2010, publica l’admissió a tràmit, al Ple del Tribunal Constitucional, del recurs d’inconstitucionalitat interposat pel Parlament de Navarra contra l’article 9.2 de la LO 4/2000, en la redacció donada per la Llei 2/2009. El recurs tracta sobre el dret a l’educació per a persones estrangeres majors de divuit anys.
    PDF del BOE Nº 103, de 29 d’abril de 2010
  • Actualització de la pàgina web del Ministeri de la Presidència

    L’actualització de la pàgina www.mpr.es ha suposat canvis en els enllaços i rutes d’accés a diferents tràmits d’estrangeria que s’hauran de fer a través d’aquesta pàgina, especialment en relació a Cites prèvies amb la Subdelegació, renovacions de les autoritzacions, informació sobre l’estat del tràmit, gestió i pagament de les taxes, impresos de sol·licitud.
  • La competència d’autoritzacions inicials de treball s’adscriu a la Secretaria General del Departament de Treball

    El dia 14 d’abril de 2010 s’ha publicat al DOGC el Decret 49/2010, de 30 de març, pel qual es reestructura la Secretaria General. Arran de la reorganització administrativa es produiran diferents canvis, com per exemple els llocs de presentació de les sol·licituds amb cita prèvia. A partir del dia 1 de maig de 2010, les cites prèvies tindran lloc a : Barcelona (Oficina d’Atenció Ciutadana dels Serveis Territorials de Treball de Barcelona) c/ Carrera, 24 i (Oficina d’Atenció Ciutadana de Treball) c/ Sepúlveda 148-150. A Figueres (OTG de c/ Anicet de Pagès, 10), a Girona als Serveis Territorials de Treball del C/ Rutlla 68; a Lleida als Serveis Territorials de Treball de c/General Brito, 3; a Manresa (Unitat Territorial de Conciliacions de Manresa) c/ Alfons XII, 13 (a partir de l’1 de juny) mentre tant a la OTG del c/ Verge de l’Alba, 5. A Sabadell a la OTG del c/Sardà, 121. A Tarragona als Serveis Territorials de Treball al c/ Joan Baptista Plana, 29. A Terres de l’Ebre als Serveis Territorials de Treball del c/ de la Rosa, 9.
    La resta de tràmits que no requereixen cita prèvia es podran presentar per registre a les oficines esmentades i als registres de les 10 oficines de treball habilitades des del 01.10.2009 o bé a qualsevol altre registre administratiu.
    PDF del Decret 49/2010, de 30 de març
  • Pagament de taxes referents a l’autorització de residència

    Des de la publicació al BOE de 12 de gener de 2010 de l’ordre PRE/3/2010 de 11 de gener, el fet imposable pel qual s’han de pagar les taxes en procediments d’estrangeria serà la pròpia tramitació del l’expedient i no l’acte administratiu de concessió de l’autorització o expedició d’aquest document. Per tant, fruit d’aquesta reforma, les taxes que fan referència a l’autorització de residència s’hauran de pagar abans de presentar els expedients d’estrangeria a les administracions competents (ja sigui la Subdelegació del Govern o la Generalitat de Catalunya), i cal aportar la carta de pagament junt amb la resta de documentació.
    PDF del BOE de 12 de gener de 2010
  • Moció d'ERC-IU-ICV sobre la restitució del Fons de suport a l'acollida i integració dels immigrants

    El Butlletí Oficial del Congrés dels Diputats publica, el dia 21 d'abril, la moció presentada pel Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana-Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, sobre la restitució del Fons de suport a l'acollida i integració dels immigrants, així com per al reforç educatiu dels mateixos.
    PDF de la transcripció de la Sessió Plenària
  • L'Estat espanyol reconeix els permisos de conducció emesos al Marroc

    El BOE Nº 101, del 27 d'abril de 2010, publica l'entrada en vigor del Bescanvi de Notes constitutiu d'Acord entre el Regne d'Espanya i el Regne del Marroc sobre el reconeixement recíproc i el bescanvi dels permisos de conducció nacionals, fet a Madrid el 8 de març de 2004.
    PDF del catàleg
  • Ampliació del termini de presentació de sol·licituds de subvencions per al retorn voluntari de persones immigrants

    El BOE Nº 102, de 28 d'abril de 2010, publica la Resolució del 27 d'abril de 2010 de la Direcció General d'Integració dels Immigrants, per la qual es modifica la d'11 de maig de 2010 mitjançant la qual es convoquen subvencions per al retorn voluntari de persones immigrants i s'amplia el termini de presentació de sol·licituds per a participar-hi.
    PDF de la Resolució
  • Quanties mínimes i màximes per als beneficiaris dels Centres d'Acollida als Refugiats

    El BOE Nº96, de 21 d'abril de 2010, publica la Resolució de 12 d'abril de 2010 de la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració, per la qual s'estableixen per l'any 2010 les quanties màximes i mínimes dels ajuts econòmics per als beneficiaris dels Centres d'Acollida a Refugiats integrats a la xarxa de Centres de Migracions del Ministeri de Treball i Immigració.
    PDF de la Resolució

Nova oferta radiofònica per aprendre català


Bernat Joan, Iolanda Pineda i Francesc Triola en la presentació  a Salt del curs inicial de ràdio ONESCAT

La Secretaria de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Ajuntament de Salt i ComRàdio han posat en marxa el curs de català per ràdio OnesCat, adreçat especialment a persones llatinoamericanes sense coneixement de la llengua catalana.

FONT: Butlletí Immigració Gencat

El Govern català porta a la Fiscalia la distribució del díptic del PP de Badalona



Imatge del díptic del PP de Badalona
El Govern va presentar el 29 d’abril la documentació sobre la distribució dels fulletons del PP de Badalona, així com les declaracions del dirigent del partit a la ciutat, Xavier Garcia Albiol, davant la Fiscalia Coordinadora del Servei Especial de Delictes d'Odi i Discriminacions perquè aquesta investigui si hi ha responsabilitats penals.
El Govern va prendre aquesta decisió després que el gabinet jurídic central de la Generalitat examinés el contingut del díptic, que vinculava immigració i inseguretat. La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va demanar al PP català que no utilitzés la immigració i que no l'instrumentalitzés amb finalitats electorals. "Catalunya es mereix mantenir la bona convivència i la bona cohesió social que hem estat capaços de forjar al llarg d'aquests anys", va remarcar Capdevila.
Enllaç web a la nota de premsa

El Parlament aprova la Llei d'acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya



La consellera Capdevila amb entitats i diputats, després de l'aprovació de la llei
El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar el passat 28 d’abril de 2010 la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, per la qual es crea un servei universal de primera acollida arreu del territori i es desenvolupen les noves competències de la Generalitat en l’àmbit de la integració i les migracions. Es materialitza així una de les mesures més importants del Pacte Nacional per a la Immigració, signat per la majoria de forces polítiques parlamentàries, els agents socioeconòmics i les organitzacions del sector el desembre de 2008.
Es tracta de la primera actuació legislativa en el seu àmbit al sud d’Europa i té com a principals objectius:
  • Facilitar la integració de les persones immigrades
  • Estendre un servei de primera acollida homogeni al conjunt de Catalunya
  • Fomentar l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats
  • Reduir les situacions de vulnerabilitat i de risc d’exclusió
  • Fer del català la llengua comuna d’acollida arreu del territori.
A través del servei de primera acollida, la Generalitat i els ens locals oferiran una atenció personalitzada i accions de formació i informació sobre llengua catalana, mercat laboral, drets i deures bàsics, i model de societat. És la primera vegada que un text legislatiu estableix el català com a llengua comuna en els sistemes d’acollida i reconeix el seu valor com a llengua d’incorporació, d’integració i mobilitat social.
El text també preveu l’acollida especialitzada, que implica diversos departaments del Govern i els insta a establir, mantenir o reforçar programes orientats a les persones nouvingudes dins dels serveis normalitzats per al conjunt de la població.
Proposa la creació de la nova Agència de Migracions de Catalunya i dota el Govern d'un ens més àgil i efectiu per gestionar i coordinar un sistema de serveis en xarxa format per un mínim de 101 ens locals, agents socials, entitats col·laboradores, prestadors a l’exterior i empreses concertades, una dinàmica transversal que permetrà guanyar en operativitat i agilitat a l’hora de teixir la col·laboració entre els diversos actors implicats.

divendres, 7 de maig del 2010

L'ACCD i UNICEF signen un acord marc de col·laboració per treballar conjuntament en la protecció dels drets de la infància

El Govern de la Generalitat i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) treballaran conjuntament amb l’objectiu d’assegurar la promoció i protecció dels drets de la infància, satisfer les seves necessitats bàsiques i crear les condicions que facilitin el seu desenvolupament, especialment als països en desenvolupament. Així ho recull l’acord marc de col·laboració que el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i la directora del Departament de Mobilització de Recursos i Aliances amb el Sector Públic (PARMO) d’UNICEF, Afshan Khan, signen avui a Nova York.

L’acord tindrà una durada de 4 anys, durant la qual s’aniran concretant fons temàtics, projectes i programes.

Aquest acord marc es desplegarà en dos fons temàtics, pels quals se signarà també avui mateix un conveni entre aquestes dues parts. Es tracta dels fons “Educació de qualitat al Marroc” i “Protecció a la Infància”, també al Marroc, que és país prioritari de la cooperació catalana. Els fons comptaran amb una aportació econòmica de l’ACCD de 250.000 euros cadascun.
El primer fons cerca garantir una escolarització primària universal i inclusiva, flexible i adaptable a les dinàmiques i especificitats locals i alhora fer front als principals obstacles de l’accés de les nenes i adolescents a l’educació al Marroc. El segon, també al mateix país, pretén trobar sortida als nens, nenes i joves que es troben en una situació de vulnerabilitat extrema: víctimes de la violència, de l’abandonament, en conflicte amb la justícia, sotmesos a la immigració o obligats a treballar. En aquest sentit, el fons d’UNICEF té com a objectiu millorar el marc jurídic de protecció d’infants i joves del Marroc i alinear-lo amb els estàndards internacionals.

FONT: ESQUERRA.CAT

dilluns, 3 de maig del 2010

Carme Capdevila presenta la campanya per marcar la casella de fins d'interès social en la declaració de la renda

El Departament d'Acció Social i Ciutadania i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya impulsaran conjuntament un any més la campanya per incentivar els i les contribuents a marcar la casella "altres fins d'interès social" en la declaració de la renda. La iniciativa, que porta el lema "El millor de la declaració de renda", l'han presentat aquest matí la consellera Carme Capdevila; la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i el director de la Fundació Arrels, Salvador Busquets.



La campanya recorda el dret de la ciutadania a decidir sobre la destinació d'una part dels seus impostos. Enguany, a més, s'insisteix que la crisi continua afectant moltes persones i les ONG necessiten més recursos per atendre-les i desenvolupar programes socials en benefici de la comunitat. La Taula del Tercer Sector comprèn 27 organitzacions en representació de més de 3.000 entitats de Catalunya que treballen en programes i projectes d'ajuda als col·lectius més desfavorits. Aproximadament 1,7 milions de persones són beneficiàries de la tasca d'aquestes entitats.



La campanya es durà a terme a través d'insercions publicitàries, la tramesa de 100.000 tríptics informatius, l'elaboració de 5.000 cartells, l'emissió d'un anunci a les televisions públiques i la web www.tercersector.cat/07. Es recordarà els i les contribuents que a la declaració de la renda poden destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials gestionats per les ONG. L'any passat, es van recaptar per aquest concepte 264 milions d'euros al conjunt de l'Estat. D'aquesta quantitat, 190 milions es van destinar a programes socials, mentre que la resta van finançar projectes de cooperació i mediambientals.



Precisament la Fundació Arrels –l'entitat que ha acollit la presentació de la campanya– és una de les associacions que pot impulsar els seus projectes gràcies a l'IRPF per a fins socials. Aquesta entitat ha rebut els darrers dos anys 162.000 euros (de 387.000 demanats) per a programes destinats a la inclusió social de persones sense llar ni allotjament digne.





Catalunya, la comunitat més solidària



Històricament, Catalunya ha estat la comunitat on un major percentatge de declarants marquen l'opció 'altres fins d'interès social'. Ho fa un 57% dels contribuents, 10 punts per sobre de la mitjana estatal. També és la comunitat amb un teixit associatiu més ampli i que ha presentat un major nombre de projectes.



A Catalunya, l'any passat 483 entitats van poder desenvolupar 591 projectes gràcies al 0,7% de l'IRPF per a fins socials. En total, l'import que es va destinar a finançar aquestes actuacions va ser de 27.718.819 euros. Aquests diners es van destinar majoritàriament a programes per a discapacitats (8 milions), gent gran (7,7 milions) i infància i família (4,2 milions). La resta es va distribuir en programes per a persones immigrades, voluntariat, inclusió social, joves, drogodependents, reclusos, sida i poble gitano.





Els dubtes més comuns que resol la campanya



A través de la campanya també es volen aclarir els possibles dubtes que tingui el ciutadà a l'hora de marcar o no la casella 0,7% "fins socials". Aquests són els més comuns:



- Per què cal marcar la casella "altres fins d'interès social"?



Per ajudar els qui més ho necessiten. En marcar la casella "altres fins d'interès social" es declara la solidaritat a assignar el 0,7% dels impostos del declarant per a realitzar programes per als col·lectius més necessitats.



- Cal decantar-se necessàriament per una de les dues caselles? La de l'"Església Catòlica" o la d'"Altres fins d'interès social"?



No. Des de l'any 2000, els contribuents poden optar per tres opcions: assignar el 0,7% només a les ONG; assignar el 0,7 només a l'Església; o escollir les dues opcions a la vegada, amb la qual cosa se'ls assigna l'1,40% dels impostos del contribuent



- A què es destinen els diners resultants de marcar la casella "Altres fins d'interès social"?



A finançar projectes socials per als col·lectius desfavorits de l'entorn més proper (77%), però també a programes de cooperació internacional (17%) i mediambientals (6%), a través d'organitzacions no governamentals (ONG).



- Marcar la casella suposa un cost econòmic per al contribuent?



No. L'elecció de qualsevol de les opcions d'assignació o deixar la casella en blanc, no te cap cost econòmic i, per tant, la quantitat a ingressar o a retornar no quedarà en cap cas modificada.



- Què passa si no es marca cap casella, es a dir, si es deixen en blanc?



Que l'assignació tributària del contribuent (0,70% o 1,40%, segons si deixa en blanc una o les dues caselles) s'imputarà directament als pressupostos generals de l'Estat.

FONT: ESQUERRA.CAT

Cursos de català a la ràdio, una nova manera d'aprendre l'idioma per als...