dimarts, 28 de setembre del 2010

29S: Vaga General. Ens sobren els motius socials i nacionals

Manifestacions 29S

ALACANT
IES Jorge Juan, 19 h

BARCELONA
Passeig de Gràcia / Diagonal, 18 h

CASTELLÓ
Plaça de la Independència (Parc Ribalta), 19 h

GIRONA
Plana de la Copa (Passeig de la Devesa), 18 h

LLEIDA
Centre de Cultures (Jaume II, 67), 18 h

PALMA
Plaça d'Espanya, 18 h

TARRAGONA
Plaça de la Font, 18 h

TORTOSA
Plaça del Mercat, 12 h

VALÈNCIA
Plaça de Sant Agustí, 19 h
Convocatòries de manifestacions i concentracions de la jornada de vaga general i lluita del 29-S convocades per la CGT, en solitari o conjuntament amb altres organitzacions i col·lectius, o en les que participem d’alguna forma, de les quals tenim constància:
- SABADELL: Manifestació de CGT a les 11.30h, que sortirà des del Corte Inglés de Sabadell i acabarà davant l’Ajuntament.
- TARRAGONA: Manifestació que sortirà a les 18 h. de la Plaça de la Font, CGT participarà en el bloc de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa.
- MOLLET: CGT del Vallès Oriental convoca una manifestació unitària conjuntament amb altres organitzacions a Mollet del Vallès a les 17.00 h. a la Plaça Pau Casals.
- BARCELONA: L’Assemblea de Barcelona convoca a les 12 h. un piquet unitari a la de Plaça Catalunya; piquet de CGT Barcelona a les 12 h. a Plaça Catalunya/Portal de l’Àngel; CGT Barcelona convoca una manifestació a les 17 h. als Jardinets de Gràcia
- REUS: Manifestació a les 11 h. amb sortida a la Plaça Mercadal (Ajuntament) i tornada al mateix punt, convocada per CGT i la resta de col·lectius reusencs de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa.
- SORT: a les 10.30 h. CGT convoca concentració a la Plaça de l’Ajuntament.
- LA POBLA DE SEGUR: CGT convoca concentració a les 11.30 a la Plaça de l’Ajuntament.
- TREMP: CGT convoca concentració a les 12 h. a la Plaça de l’Ajuntament.
- LLEIDA: CGT convoca a la manifestació que començarà a les 18 h. al Campus Universitari de Cappont fins la sotsdelegació de Govern, formant un bloc diferenciat, conjuntament amb altres col·lectius, a la cua de la manifestació dels sindicats majoritaris.
- MANRESA: manifestació a les 11.30 h. a la Ben Plantada convocada per CGT (Manresa, Sallent i Berga) i altres organitzacions.
- TERRASSA: concentració davant de l’Ajuntament (raval Montserrat), a les 13h. convocada per l’Assemblea Popular de Terrassa, en la qual participa la CGT.
- GIRONA: CGT convoca piquet popular a les 11.30 h. a Plaça Catalunya; CGT convoca manifestació amb sortida a les 17.30 h. del Rellotge de la Devesa, formant un bloc propi.
- VIC: CGT convoca amb altres col·lectius i organitzacions a la manifestació que sortirà a les 12 del migdia de la plaça de l’Estació de Vic, amb el lema "Rebentem el capitalisme! Autogestió obrera!".
- VILANOVA I LA GELTRÚ: la CGT i l’Assemblea pels Drets Socials convoquen manifestació a les 18 h. a la cruïlla dels carrers Francesc Macià amb Dr. Zamenhof
- BERGA: a les 18 h. la CGT ocuparà la plaça de Sant Joan on es farà un míting i un concert en contra de la reforma laboral, dels sindicats oficials, els polítics i el borreguisme dels ciutadans-consumidors.
- VILAFRANCA DEL PENEDÈS: CGT convoca a la manifestació que sortirà de la plaça de la Vila a les 12 del migdia sota el lema ’Contra les retallades socials i nacionals: Vaga General!’.
- RUBÍ: CGT convoca a una concentració a les 12 h. a la plaça de l’Ajuntament

www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4337

dilluns, 27 de setembre del 2010

Xerrades: Presons:càstig o reinserció? / La vida a la presó

ACAT (Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura) us convida a dues taules rodones sobre el tema
PRESONS: CÀSTIG O REINSERCIÓ…?
Amb l’índex de criminalitat per sota de la mitjana europea,Espanya té una taxa de població reclusa de les més altes d’Europa


LA VIDA A LA PRESÓ
Mn. Josep M. Fabró, capellà de Brians 2, i la vivència d’un home que ha passat 19 anys a la presó
Dijous 7 d’Octubre a les 19.30 Casa ELIZALDE – C. València 302, 08009 Barcelona

UN ALTRE DRET PENAL ÉSPOSSIBLE
Gemma Ubasart Professora de Ciència Política a l’UAB i membre de l’Observatori del Sistema Penal i els DDHH. de l’UB
Dimecres 13 d’octubre a les 19.30 Casa ELIZALDE – C. València 302, 08009 Barcelona

dimecres, 22 de setembre del 2010

Pel.lícula Bicicleta, cullera, poma, sobre Maragall i l'Alzheimer

El Parlament aprova la Llei de l'Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya

El conseller Jordi Ausàs afirma que la nova norma “fa un pas més en l’actualització i modernització de les nostres institucions per millorar la protecció dels drets fonamentals”
 
L’APDC gaudeix d’independència orgànica i funcional i dependrà directament del Parlament, que escollirà la persona que el dirigirà
El Ple del Parlament ha aprovat la Llei de l’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya, avui, dimecres, 22 de setembre. Aquesta norma configura el nou organisme com l’autoritat independent que ha de garantir el dret a la protecció de les dades de caràcter personal en l’àmbit de les competències de la Generalitat.
 
L’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya (APDC), que substitueix l’Agència Catalana de Protecció de Dades, creada el 2002, s’adapta a les noves disposicions que respecte a la protecció de dades de caràcter personal fa l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006, i introdueix diverses millores tècniques fruit de l’experiència d’aquests darrers anys. L’objectiu principal és reforçar-ne la independència i l’objectivitat.
 
La llei estableix l’àmbit competencial de l’APDC, els seus òrgans i el seu règim jurídic, econòmic i de personal, les seves funcions i els mitjans per exercir les seves potestats. Un canvi destacable és la modificació de la denominació per complir el mandat estatutari i diferenciar-la d’altres ens instrumentals de l’Administració. Pel que fa a la naturalesa jurídica, l’APDC està dotada d’autonomia orgànica i funcional, cosa que vol dir que deixa de dependre directament del Govern.
 
El Parlament designarà la direcció
 
Una de les principals novetats de la norma, elaborada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, és que la designació del director o directora de l’ACPD la farà el Parlament per una majoria de tres cinquenes parts en primera votació, o per majoria absoluta en segona votació. El seu nom el proposarà el Consell Assessor i el nomenament serà per a cinc anys renovable només en una ocasió.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Jordi Ausàs ha destacat que aquesta llei “és fruit de la necessitat de modernitzar les nostres institucions i d’alinear-les amb el nou marc estatutari, que per primer cop assenyala la protecció de les dades de caràcter personal com un dret explícit”.
 
Pel conseller Jordi Ausàs, “no hi ha dubtes que tant la independència com l’objectivitat de la futura Autoritat resten garantides, característiques que són fonamentals en aquest tipus d’institucions”, i ha remarcat que la Llei de l’APDC “fa un pas més en l’actualització i modernització de les nostres institucions per millorar la protecció dels drets”.
 
S’amplien les funcions i l’àmbit d’actuació
 
L’Autoritat de Protecció de Dades de Catalunya amplia l’àmbit d’actuació de l’Agència, que s’estén a totes les institucions públiques de Catalunya, les universitats públiques i privades i les persones físiques o jurídiques que exerceixin funcions públiques dins les matèries de competència de la Generalitat o els ens locals.
 
Les funcions de l’APDC també són més àmplies que les de l’Agència; entre d’altres pot elaborar plans d’auditoria, emetre informes potestatius en relació amb les disposicions dels ens locals en matèria de protecció de dades i atorgar autoritzacions.
 

Dades de compliment Pla de Govern 2007-1010 de Generalitat de Catalunya per àmbits

Per la defensa dels valors educatius, del diàleg i del sector del Lleure Català


AEISC  ACELLEC ACCAC

COMUNICAT DE L’AEISC, ACELLEC I ACCAC DAVANT LA POLÈMICA GENERADA PER L’ANUL·LACIÓ DE LES SORTIDES I COLÒNIES ESCOLARS

PER LA DEFENSA DELS VALORS EDUCATIUS, DEL DIÀLEG I DEL SECTOR DEL LLEURE CATALÀ
Les patronals sotasignants (AEISC, ACELLEC i ACCAC) en representació del sector del lleure educatiu i de les cases de colònies, aplegades a les nostres respectives entitats i empreses, davant de la situació que s’ha generat en relació al boicot d’una part del col·lectiu de mestres de Catalunya decidint anul·lar les colònies escolars com a mesura de protesta davant el Departament d’Educació, volem fer públiques les següents consideracions:
No entenem aquesta mesura, donat que afecta a un sector professional que no és, ni de lluny, el responsable del conflicte, afectant a d’altres treballadors/es de l’àmbit educatiu amb pèrdues de llocs de treball, ni que per això s’utilitzi l’educació dels infants deixant-los sense anar de colònies ni fer sortides escolars.

Els sotasignants demanem al conjunt dels agents educatius del país, al Govern i als sindicats que siguin capaços de salvar les seves diferències i consensuar acords.
Les colònies i sortides escolars són, a Catalunya, un recurs educatiu que ha contribuït a portar l’educació fora de l’aula per tal de construir nous coneixements a partir de noves experiències. Aquest repte educatiu, propiciat gràcies a un corrent pedagògic encetat ara ja fa més de 30 anys, representa una de les expressions més evidents de la singularitat i riquesa del nostre sistema educatiu i porta les colònies a esdevenir quelcom més que una tradició.
Gràcies a l’esforç dels diferents professionals de l’educació, professors, mestres, educadors i monitors hem arribat, amb molts entrebancs, a consolidar un marc educatiu fora de l’aula que és un recurs pedagògic insubstituïble per fer front els nous reptes socioeducatius que una societat moderna ha d’endegar davant de la complexitat social de les noves generacions.
La construcció d’aquest nou marc no ha estat exempta de dificultats i sacrificis de tota mena. De ben segur que bona part d’aquest esforç no ha estat del tot reconegut i convé fer-ho. Segurament la dedicació personal s’hauria d’haver reforçat amb un ferm convenciment institucional, i més aprofitant que la nova Llei d’Educació reconeix les bases per fer-ho.
Per tot això cal agrair especialment la ferma voluntat de la majoria dels mestres que, malgrat la situació actual, segueixen sent fidels als més elementals principis educatius i continuen fent ús d’un recurs de gran vàlua, com són les colònies i les sortides, en lloc d’utilitzar-lo com a moneda de canvi.

El boicot és, per definició, una mesura de pressió que en l’àmbit educatiu suposa traslladar als qui són receptors de l’acció educativa un exemple que  vulnera valors educatius fonamentals. Això implica, per qui el practica, la pèrdua de l’aval necessari per erigir-se en defensor del propi sistema educatiu.

AEISC   -   ACELLEC   -   ACCAC
Barcelona, 21 de setembre de 2010

Per a més informació:
Isabel Vergara  Tel.  93 430 16 06
Josep M. Valls Tel. 606 93 27 92
Pere Gassó. Tel. 93 872 14 22
Les patronals sotasignants (AEISC, ACELLEC i ACCAC) en representació del sector del lleure educatiu i de les cases de colònies, aplegades a les nostres respectives entitats i empreses, davant de la situació que s’ha generat en relació al boicot d’una part del col·lectiu de mestres de Catalunya decidint anul·lar les colònies escolars com a mesura de protesta davant el Departament d’Educació, volem fer públiques les següents consideracions:
No entenem aquesta mesura, donat que afecta a un sector professional que no és, ni de lluny, el responsable del conflicte, afectant a d’altres treballadors/es de l’àmbit educatiu amb pèrdues de llocs de treball, ni que per això s’utilitzi l’educació dels infants deixant-los sense anar de colònies ni fer sortides escolars.

Els sotasignants demanem al conjunt dels agents educatius del país, al Govern i als sindicats que siguin capaços de salvar les seves diferències i consensuar acords.
Les colònies i sortides escolars són, a Catalunya, un recurs educatiu que ha contribuït a portar l’educació fora de l’aula per tal de construir nous coneixements a partir de noves experiències. Aquest repte educatiu, propiciat gràcies a un corrent pedagògic encetat ara ja fa més de 30 anys, representa una de les expressions més evidents de la singularitat i riquesa del nostre sistema educatiu i porta les colònies a esdevenir quelcom més que una tradició.
Gràcies a l’esforç dels diferents professionals de l’educació, professors, mestres, educadors i monitors hem arribat, amb molts entrebancs, a consolidar un marc educatiu fora de l’aula que és un recurs pedagògic insubstituïble per fer front els nous reptes socioeducatius que una societat moderna ha d’endegar davant de la complexitat social de les noves generacions.
La construcció d’aquest nou marc no ha estat exempta de dificultats i sacrificis de tota mena. De ben segur que bona part d’aquest esforç no ha estat del tot reconegut i convé fer-ho. Segurament la dedicació personal s’hauria d’haver reforçat amb un ferm convenciment institucional, i més aprofitant que la nova Llei d’Educació reconeix les bases per fer-ho.
Per tot això cal agrair especialment la ferma voluntat de la majoria dels mestres que, malgrat la situació actual, segueixen sent fidels als més elementals principis educatius i continuen fent ús d’un recurs de gran vàlua, com són les colònies i les sortides, en lloc d’utilitzar-lo com a moneda de canvi.

El boicot és, per definició, una mesura de pressió que en l’àmbit educatiu suposa traslladar als qui són receptors de l’acció educativa un exemple que  vulnera valors educatius fonamentals. Això implica, per qui el practica, la pèrdua de l’aval necessari per erigir-se en defensor del propi sistema educatiu.

AEISC   -   ACELLEC   -   ACCAC
Barcelona, 21 de setembre de 2010

Per a més informació:
Isabel Vergara  Tel.  93 430 16 06
Josep M. Valls Tel. 606 93 27 92
Pere Gassó. Tel. 93 872 14 22

El Parlament aprova la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya, que fixa l'emancipació juvenil com a prioritat

Actualment ja funcionen 12 Oficines Joves, que agrupen tots els serveis per a l'emancipació, i es preveu obrir-ne 4 més aquest any
 
El Ple del Parlament ha aprovat avui la Llei de Polítiques de Joventut que regula l’única competència exclusiva de la Generalitat pendent de desplegar des de l’entrada en vigor de l’Estatut de Sau, el 1979. Aquesta nova llei determina que els poders públics han de fer polítiques específiques per a l’un milió tres-cents mil joves que hi ha a Catalunya i té com a eixos centrals l’emancipació i la participació.
 
Un dels aspectes més destacats de la Llei és la creació de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que ja s’ha començat a materialitzar amb les Oficines Joves desplegades per tot el territori. El text situa el Pla Nacional de Joventut com a ideari de les polítiques de joventut tant de la Generalitat, com dels governs locals i de les entitats i posa les base per regularitzar els professionals que es dediquen al sector de polítiques per als i les joves.
 
Després del dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutàries que conclou que la Llei de Polítiques de Joventut no vulnera l’autonomia local, la nova norma jurídica ha obtingut el suport de la cambra. La Llei blinda la competència exclusiva que l’Estatut atorga a la Generalitat en matèria de joventut, deixant clar que correspon al Govern i els ens locals catalans l’impuls de les polítiques per a joves. Això inclou la gestió de les subvencions de l’Estat i de la Unió Europea.

 
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha defensat aquesta norma jurídica perquè “incrementa els recursos dels professionals de la joventut, fomenta la participació i endreça i regula les polítiques adreçades als i les joves”.
 
L’emancipació juvenil, una prioritat
La llei creala Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que el Govern desplegarà fins al 2015. Comptarà amb 64 Oficines Joves que agrupen, en una finestra única, tots els serveis per a l’emancipació juvenil que presten les diferents administracions. Les Oficines Joves ofereixen una atenció pròxima, integral i personalitzada i disposen d’un catàleg de serveis especialitzats: borsa jove d’habitatge, oficina jove de treball, punt d’informació juvenil, així com assessoraments en matèria legal, de salut o cultura a càrrec de professionals especialitzats.
 
Actualment ja funcionen 12 Oficines Joves (l’Alt Urgell, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Gironès, el Montsià, la Noguera, el Priorat, la Selva, el Tarragonès i el Vallès Oriental) i està previst que aquest any se n’obrin al Baix Ebre, el Maresme, Osona i el Solsonès. Les oficines s’implantaran a totes les capitals de comarca i a les ciutats de més de 50.000 habitants.
 
El Pla Nacional de Joventut de Catalunya es dota de rang legal
El Pla és el marc de referència de les polítiques per a joves de Generalitat, món local i entitats juvenils. D’aquesta manera es consolida el treball conjunt dut a terme els últims anys entre les diferents administracions públiques i el teixit associatiu juvenil.
 
La Llei, a més, potencia la transversalitat de les polítiques per a joves i estableix que tots el departaments del Govern comparteixen responsabilitats en matèria de joventut. El text també reconeix noves formes de participació juvenil com els consells locals de joventut o els grups de joves.
 
Més recursos per als professionals de joventut
Aquest col·lectiu, cada cop més nombrós, sovint ha hagut de treballar en condicions de precarietat laboral i sense itineraris de professionalització. Amb la Llei se supera aquest dèficit i es posen recursos al seu abast per tal que puguin dur a terme la seva feina.
 
La llei impulsarà la creació d’un Registre d’Equipaments i Serveis Juvenils per conèixer els recursos públics de què disposa el país i decidir quins seran necessaris per donar uns serveis adequats a la ciutadania jove.
 
Els joves: entre 16 i 29 anys
La norma acota la joventut en la franja d’edat entre els 16 i els 29 anys, llevat per a polítiques públiques concretes (com les d’educació sexual, que es poden avançar des de l’adolescència, o les d’habitatge, que s’allarguen fins als 35 anys). És a partir dels 16 anys quan un o una jove ja té l’edat per poder emancipar-se civilment, incorporar-se al món laboral o triar itineraris educatius voluntàriament.
 
Es defineix la joventut com aquell col·lectiu majoritàriament immers en processos de formació i/o inserció laboral i/o d’emancipació domiciliar amb unes necessitats específiques. Les persones joves viuen una etapa de transició cap a la vida adulta que es caracteritza per la dificultat d’exercir la ciutadania, tant a nivell social i polític, com econòmic i cultural.
 
L’aprovació de la Llei s’emmarca en l’aposta del Govern per les polítiques d’emancipació juvenil, especialment en un moment en què el col·lectiu jove està rebent un fort impacte de la crisi. L’aprovació d’aquesta norma se suma a d’altres iniciatives de la Generalitat en matèria de joventut, com la renovació del Pla Nacional de Joventut de Catalunya fins al 2020; la signatura de l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil amb els agents socials, dotat amb més de 200 milions, per lluitar contra la crisi i la precarietat laboral, o l’aprovació del Pacte Nacional per a l’Habitatge, amb especial atenció a les necessitats dels i les joves.


FONT:  Departament/s:

Comunicat FAGIC i SOS Racisme: La xenofòbia al servei de la campanya política

Un cop més, dirigents del Partit Popular de Catalunya són noticia per centrar el seu discurs electoralista xenòfob en un sector de la població vulnerable de discriminació i prejudicis, sense miraments de les greus conseqüències dels seus actes, pensant només en un grapat de vots.
La visita de l’eurodiputada del partit del president del govern francès, UPM, a la ciutat de Badalona no és més que una estratègia política de les que ja ens té acostumats el PPC, especialment el dirigent del partit a Badalona, el Sr. Garcia Albiol.
És una provocació per les agrupacions ciutadanes que realment treballen dia a dia al territori per fomentar la convivència entre els veïns i veïnes i atenent les necessitats que en puguin sorgir. Aquest acte, que no pot tenir conseqüències beneficioses per ningú, creiem que només contribueix a instigar l’odi i el racisme cap als veïns i veïnes gitano-romanesos, que reben els atacs d’en García Albiol des de fa anys.
Intentar treure rèdit electoral del descontent social fomentant pors i prejudicis, tot utilitzant argument demagògics és ja part de la seva política de partit. Tant en García Albiol a Badalona com en Fernández Díaz a Barcelona, han utilitzat l’agressiva i denunciable política del govern francès de deportar els gitanos-romanesos, per crear alarma social i jugar amb les pors de la ciutadania.
Considerem especialment greu que aquestes accions rebin el recolzament no només de la presidenta del PP a Catalunya, la Sra. Sánchez Camacho, sinó també del president estatal, el Sr. Rajoy. I exigim al partit que rectifiqui en la seva política d’instigació a l’odi. No es pot crear un problema afegit als que es repeteixen seguidament en determinats barris; en el seu lloc haurien de treballar per la cohesió social.
Un cop més, des de la FAGIC i SOS Racisme-Catalunya volem exigir als partits polítics responsabilitat en els seus actes i els seus discursos. Instigar l’odi entre veïns i veïnes, treballadors i treballadores, només per aconseguir vots, té com a conseqüència la fractura social, l’augment de racisme i de violència als nostres veïnats. I alertem de l’augment d’aquest discurs així com s’apropa el període electoral./P>
Demanem als agents socials, entitats, associacions i ciutadans i ciutadanes, que continuem sumant esforços per garantir la convivència i la cohesió social. I recordem que des de les nostres entitats continuarem actuant contra qualsevol proposta política o acció que encengui els focs del racisme a la nostra societat, i que aposi en perill l’estabilitat social als municipis de Catalunya.
I a diferència dels dirigents europeus, SÍ creiem que les accions que demonitzen un sector de la població degut a la seva ètnia, cultura, religió o color de pell segueixen la línia dels lamentables fets de l’Holocaust i que estem segurs que cap ciutadà d’un estat democràtic voldria que es repetissin.
17 de setembre del 2010, Barcelona
Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya - FAGIC
SOS Racisme-Catalunya


FONT:
http://www.sosracisme.org/accions/comunicat.php?doc=218&cat=0 

dilluns, 20 de setembre del 2010

Objectius del Mil·lenni: Què poden fer els polítics i què pots fer tu?

Tan ambiciós era reduir a la meitat les persones que passen fam? Fa 10 anys, 189 països van signar la Declaració del Mil·lenni i amb ella es van fixar objectius concrets sobre la reducció de la pobresa. Avui, amb aquestes metes abocades al fracàs, es reuneixen a Nova York per avaluar la situació. Hem parlat amb 8 ONG especialistes en diversos àmbits per donar idees sobre què poden fer els polítics i què pots fer tu!
1. Reduir a la meitat la pobresa extrema i la fam i, concretament, reduir a la meitat, entre 1990 i 2015, el percentatge de persones que passen fam. Gairebé 1 de cada 6 persones passa avui fam en un món capaç de produir suficients aliments per a tots.
Què poden fer els polítics? Intermon Oxfam proposa que els polítics assumeixin que la fam no és conseqüència de l’escassesa d’aliments ni de cap fatalitat, sinó de decisions que s’han pres durant anys, i que està en la seva mà canviar. “Han de començar per complir compromisos que ja han acordat en els últims anys i comprometre’s a invertir més en l’agricultura, prioritzant polítiques justes per als petits productors (especialment les dones) i a desenvolupar polítiques de protecció social que donin suport als més vulnerables, per evitar que una sequera, una plaga o una pujada en els preus arruïni milions de persones. Però aquests plans nacionals no aniran molt lluny sense el compromís dels països rics de donar suport econòmicament aquests plans a través d’una Ajuda al Desenvolupament que ha d’augmentar i ha de dedicar més fons al desenvolupament rural i l’alimentació. Un Pla global que reculli aquests plans i compromisos i sobre el qual es rendeixi comptes ha de ser engegat amb urgència.
Els països rics, a més, han de ser coherents i reformar polítiques que estan darrere de les causes de la fam, com els acords comercials injusts o la promoció insensata dels biocombustibles. Però a més cal plantar cara de manera conjunta i coordinada a grans reptes globals com el canvi climàtic que copeja als més pobres, la volatilitat dels preus dels aliments, la falta de regulació dels mercats especulatius o les acaparacions de terres per part de grans empreses en països pobres. Per a aconseguir-ho, els líders han de donar-li el poder de direcció i coordinació internacional necessari al Consell de Seguretat Alimentària, que en poques setmanes es reunirà a Roma”.
Què pots fer tu? Intermon et proposa col·laborar amb les organitzacions que treballen al costat dels més pobres, i que a més els recolzen en les seves lluites pel dret a l’alimentació i que intenten incidir en les decisions polítiques que els afecten (encara que es prenguin lluny d’ells): des de la quantitat de l’ajuda, els acords comercials, el canvi climàtic o les regulacions per a l’actuació de les empreses. “Però a més hem d’exigir als qui prenen decisions en el nostre nom que la solidaritat no sigui allò que es dóna quan sobra de tot. Hem de fer-li arribar clarament al nostre govern el missatge que volem que la lluita contra la fam i la pobresa sigui una prioritat, i no el primer lloc on es fica tisora quan hi ha dificultats. Les mobilitzacions i la pressió ciutadana serà l‘única cosa que faci que els polítics prenguin les mesures que necessitem”.
Des de Fundació Hazloposible et proposem que signis contra les retallades socials.
2. Aconseguir l’ensenyament primari universal. 1 de cada 10 nens i nenes en edat de cursar primària no ha trepitjat una escola. Són 72 milions en el món, més de la meitat a l‘Àfrica subsahariana.
Què poden fer els polítics? Ajuda en Acció proposa que preparin immediatament un pla d’intervenció per complir amb la seva part del finançament necessari per a l’EPT. L’ajuda a l’educació bàsica ha de duplicar-se immediatament i passar de 4 mil milions a 8 mil milions de dòlars anuals, i després augmentar de manera paulatina d’aquí al 2014 fins a arribar als 16 mil milions de dòlars anuals. “També han de proporcionar ajuda per a finançar les despeses bàsiques de l’educació: docents, llibres i escoles, i acabar amb la pràctica enganyosa d’incloure en els totals les despeses relatives a l’alumnat estrangers que estudien en el país donant i les ajudes als territoris d’ultramar. I donar suport plans i iniciatives internacionals per garantir recursos i resultats. A més de prestar ajuda als països que s’enfronten a les majors dificultats, inclosos els quals travessen guerres i conflictes, i aquells en els quals les nenes pateixen els majors desavantatges. I exigir que l’FMI i el Banc Mundial adoptin polítiques “en pro de l’educació”.
Què pots fer tu? Ajuda en Acció et proposa que donis suport a la campanya “1 gol per l’educació”. Encara ets a temps de deixar la teva signatura, que li lliurarem a Ban Ki-moon el dimecres 22. També pots participar en la Campanya Mundial per l’Educació i seguir l’actualitat de la Cimera de Revisió dels ODM a través del bloc de Gols per a l’Educació
Des de Fundació Hazloposible et proposem que li demanis al G8 que doni un suport pràctic a les mares i els nens i nenes sense escolaritzar.
3. Equitat entre els gèneres i autonomia de la dona. Es calcula que un 70% de les persones que viuen en la pobresa són dones.
Què poden fer els polítics? Acsur opina que han d’ampliar els nivells d’exigència anant més enllà del compliment d’aquest objectiu del mil·lenni i assimilar les seves peticions a les quals es van exigir a la Conferència de Beijing el 1995.
Què pots fer tu? Segons Acsur, hem d’augmentar el nostre nivell d’exigència. Una bona forma de fer-lo és vincular-se a les reivindicacions locals. En el nostre entorn, trobem moltes possibilitats d’actuar molt vinculades a canviar les condicions de vida de les persones de tot el món.
Des de Fundació Hazloposible et proposem que enforteixis les ONG! Col·labora amb elles com a assessor voluntari.
4. Reduir la mortalitat infantil. 9 milions de nens i nenes van morir l’any passat per causes fàcilment tractables o prevenibles, com la diarrea. Només per la crisi econòmica han mort 50.000 nens i nenes més a l‘Àfrica.
Què poden fer els polítics? Save the Children proposa que els líders mundials (o més concretament, José Luis Rodríguez Zapatero) donin suport a l’Estratègia “Global en favor de la Salut Materna i Infantil” del Secretari General de Nacions Unides, prioritzant l’equitat com pedra angular en la lluita contra la mortalitat infantil.
Què pots fer tu? Save the Children t’anima a participar en la campanya Tots Comptem i exigir al govern que es comprometi a adoptar les mesures necessàries per complir el 4art. Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni i reduir en dos terços les morts de nens i nenes menors de cinc anys en tot el món.
5. Millorar la salut materna. Una dona mor cada minut i mig en l’embaràs o el part per manca d’assistència sanitària bàsica gratuïta, el 95% de les quals a països del Sud.
Què poden fer els polítics? Mans Unides pensa que els polítics han de treballar per a assolir la meta proposada per l’any 2015 amb la mateixa determinació que posen en assumptes tan d’actualitat com la crisi econòmica, amb veritables compromisos, recursos i voluntat.
Què pots fer tu? Mans Unides anima a la ciutadania a pressionar a través de les eines que estan al seu abast per fer escoltar la seva veu i la dels més desfavorits del planeta, en aquest cas, de les dones i els seus fills.
Des de Fundació Hazloposible et proposem que facis un voluntariat amb una entitat que defensi els drets de les dones.
6. Combatre el VIH/sida, la malària i altres malalties epidèmiques. Prop d’un milió de persones moren a causa de la malària cada any: el 95% d’elles viuen a l‘Àfrica subsahariana, i la gran majoria són menors de cinc anys.
Què poden fer els polítics? Planeta Salut pensa que la classe política ha d’impulsar i supervisar les accions de govern, des del nivell municipal fins al del Govern central. Un exemple clar són els parlamentaris, tant del Senat com del Congrés. Tenen la responsabilitat d’exigir al Govern espanyol que mantingui els seus esforços en la lluita contra el VIH/Sida, la malària i altres malalties (com la tuberculosi) que maten gairebé 6 milions de persones cada any. Des del Parlament han d’assegurar-se que el Govern compleixi amb els compromisos que ha assumit en favor de la salut global i que les seves polítiques de cooperació s’adeqüin a les polítiques aprovades com el Pla Director de Cooperació espanyola 2009-2012 que té a les malalties incloses a l’ODM 6 com una de les seves accions prioritàries. Finalment, els i les parlamentàries tenen, com representants directes de la ciutadania, la responsabilitat d’escoltar i atendre les peticions de la societat civil en aquest terreny.
Què pots fer tu? Planeta Salut t’anima a utilitzar les teves xarxes socials com Twitter o Facebook per a difondre informació i sensibilitzar així els teus contactes sobre les necessitats existents. Tens un bloc? Dedica-li un espai per informar sobre aquestes malalties que maten gairebé 6 milions de persones cada any. Informa’t: en webs com www.sinexcusas2015.org, que proporcionen molta informació sobre com actuar i moure’s en favor dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Necessites informació i dades? Entra a www.planetasalud.org o escriu-nos (info[arrova]planetasalud.org), et donarem un cop de mà. No ho oblidis: les malalties no estan en crisis, necessitarem del teu suport al llarg de tot l’any.
Des de Fundació Hazloposible et proposem que signis perquè no neixin més nenes ni nens amb el virus del vih al món.
7. Garantir la sostenibilitat del medi ambient. Frenar l’agressió que suposen les emissions de carboni és el repte, però els governs regategen amb els diners que urgeixen per prevenir nous desastres climàtics.
Què poden fer els polítics? A Ecologistes en Acció pensen que els polítics han de reduir el consum material i el consum energètic que requereix la nostra economia i canviar de direcció des de l’actual economia del balafiament cap a una economia que cobreixi les nostres necessitats sense malbaratar recursos.
Què pots fer tu? Ecologistes en Acció et proposen que intentis fer dues coses. Primer, reduir el teu consum. Hem d’aprendre a viure millor menys. Dur una vida més austera no significa que aquesta sigui menys satisfactòria. En segon lloc, hem d’associar-nos, ajuntar-nos, col·laborar amb ONG ecologistes o no, però implicar-nos per exigir responsabilitats.
Des de Fundació Hazloposible et proposem que facis un voluntariat en una entitat mediambiental.
8. Una Aliança Mundial per al Desenvolupament. Més ajuda dels països rics, menys deute per als països pobres i més coherència de les polítiques internacionals i nacionals són els objectius a aconseguir per complir amb aquest objectiu.
Què poden fer els polítics? InspirAction respon que els líders reunits a Nova York haurien d’acordar la manera d’implementar els canvis estructurals necessaris per dur a terme una acció sistemàtica i coordinada en la lluita contra la pobresa. Això passa per garantir les eines i els recursos necessaris perquè la comunitat internacional respecti els acords i mesures. Zapatero, que té un paper destacat en aquesta cimera, ha d’exigir que malgrat la crisi, els països reunits compleixin amb els nivells de l’ajuda oficial compromesos. D’altra banda, no cal oblidar que els països en desenvolupament perden més diners per l’evasió fiscal del que reben en concepte d’ajuda internacional al Desenvolupament. Per això, és hora que la comunitat internacional prengui mesures concretes i efectives, més enllà de declaracions de bona voluntat, per acabar amb la cultura de secretisme financer que facilita la fugida de capitals en països en vies de desenvolupament (en la seva major part deguda a multinacionals que utilitzen diferents estratègies per no pagar impostos en els països en els quals operen). El govern espanyol ha d’usar la seva influència a la Cimera de Nova York per impulsar un acord global que impulsi una major transparència financera.
Què pots fer tu? Per a InspirAction els ciutadans han d’exigir els seus representants polítics que la crisi no afebleixi el seu compromís amb l’Ajuda Oficial al Desenvolupament. Avui més que mai cal seguir exigint que el 0,7% del total del producte interior brut es destini a desenvolupament.
Poden a més donar suport a les campanyes en favor de la transparència financera i d’acords globals que garanteixin la mobilització de recursos econòmics suficients en la lluita contra la pobresa. Poden, finalment, seguir les negociacions que es portin a terme a Nova York i visibilitzar el treball de les ONG entorn d’aquesta cimera.
I tu què en penses? Creus el plantejament dels Objectius del Mil·leni anunciava el seu fracàs d’entrada, com pensa l’ONG InspirAction. O que si no es financen els ODM, el 2015 serà l’any “del major fracàs de la humanitat”, com creuen a Intermon Oxfam i Amnistia Internacional ? Comenta la notícia!

Font: canal Solidari

Dia Mundial de la Malaltia d'Alzheimer

 
Es preveu que l’envelliment de la població farà augmentar els casos d’aquesta malaltia
 
Demà, 21 de setembre, es celebra el Dia Mundial de la Malaltia d’Alzheimer. El deteriorament cognitiu és un dels principals problemes de salut, en els països desenvolupats, a causa de l’impacte que aquesta malaltia té en el malalt, en la família i en els cuidadors, així com en la utilització dels recursos sanitaris i socials disponibles.
 
En el nostre entorn, la prevalença de la demència és del 9,6% i el 6,6% d’aquesta correspon a la malaltia d’Alzheimer, entre els majors de 70 anys. Amb aquests percentatges, s’estima que aquesta malaltia afecta unes 112.000 persones, a Catalunya. Les demències com l’Alzheimer són malalties que apareixen amb més probabilitat com més avançada és l’edat. Aquesta circumstància, sumada al fet que la població de Catalunya és cada cop més envellida, fa preveure que en els propers anys se n’incrementi el nombre total de casos i que arribi fins a un 20% en les persones de més de 65 anys amb deteriorament cognitiu, en el 10% dels casos de demència i, de totes les que tenen demències, al 60% se’ls diagnosticaria la malaltia d’Alzheimer.
 
Aquesta malaltia afecta parts del cervell que controlen el pensament, la memòria i el llenguatge, i repercuteixen en dificultats de funcionament prou significatius com per perdre l’autonomia i la independència, i per necessitar per sobreviure l’ajut cada cop més important del seu entorn cuidador, generalment familiar i especialment femení. 
 
La malaltia d’Alzheimer és complexa, perquè afecta diferents sistemes del cos i encara no s’hi ha trobat una solució definitiva. No es pot perdre l’esperança de trobar-hi una curació, ja que els avenços mèdics són constants en aquest camp i cada cop hi ha més evidència científica, però hi ha encara molt recorregut per fer i cal esmerçar-hi tot tipus d’esforços, a tots els nivells, ja siguin en el món de la salut, dels serveis socials, de la recerca i altres ciències del coneixement. Poden passar més de deu o quinze anys des que es descobreixen els primers símptomes, com fallades de memòria per fets recents, fins al tram final de la vida.
 
La família d’una persona amb malaltia d’Alzheimer és la gran receptora dels problemes que hi ha inherents, la que viu els seus canvis constants i que, cada cop, ha d’invertir més temps en la cura del seu familiar i ha de sobresortir en aquesta llarga travessia.
 
Les associacions de persones afectades i de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències tenen un gran paper a fer en aquesta lluita per seguir avançant vers una millor qualitat de vida de la persona malalta i de la seva família cuidadora.
 
El Pla director sociosanitari, en la línia estratègica de l’atenció a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, ha elaborat un pla per a l’atenció integral de les persones amb demència a Catalunya i -paral·lelament- ha desenvolupat, fruit d’un encàrrec del Ministeri de Sanitat i Política Social, una Guia de pràctica per a l’atenció d’aquestes malalties, d’abast estatal i, alhora, està desenvolupant una estratègia formativa per a l’actualització dels coneixements del professionals sanitaris d’atenció primària sobre aquests processos.
  
 
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, el Pla director sociosanitari organitza avui, fins a les 19:30h i al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, al carrer Dr. Aiguder, 88, una sessió científica adreçada a professionals i associacions de familiars de malalts, sota el lema L’Alzheimer, tots el tenim a prop.
 
 
20 de setembre de 2010
 
FONT: Departament/s  

L'Institut Català de les Dones dóna suport a 843 projectes d'entitats en favor de les dones

L'Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, ha donat suport a 843 projectes de 744 entitats sense afany de lucre que promouen la igualtat d'oportunitats entre dones i homes i fan palès el caràcter transformador dels sabers femenins. El Departament ha destinat a aquests projectes subvencions per un valor de 1.614.185 €.
 
Els projectes s’emmarquen dins els àmbits d’actuació que es recullen en el Pla d’acció i desenvolupament de les polítiques de dones a Catalunya i els àmbits de competència de l’Institut Català de les Dones. Hi ha dues línies:
 
  1. Projectes que fomenten el teixit associatiu de dones al territori.
  2. Projectes relacionats amb els àmbits de competència de l’Institut Català de les Dones.
 
D’aquest segon grup destaquen els projectes que desenvolupen nombroses entitats en l’àmbit de la creativitat i la cultura de les dones, així com els relacionats amb la millora de la situació de les dones en els diversos sectors del mercat laboral. També les actuacions de sensibilització, prevenció, atenció i recuperació de situacions de violència masclista.
 
Per territoris, 100 d’aquests projectes són del Camp de Tarragona, 26 de l’Alt Pirineu i Aran,  436 de Barcelona, 59  de Girona, 42 de la Catalunya Central, 136 de Lleida i 44  de les Terres de l’Ebre.
 

El Parlament aprova dimecres la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya

Regula l'única competència exclusiva de la Generalitat pendent de desplegament des de 1979 i situa com a prioritat l'emancipació juvenil
Dimecres es preveu que el Ple del Parlament aprovi la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya. Aquesta norma regula l’única competència exclusiva de la Generalitat pendent de desplegament des de 1979 i situa com a prioritat l’emancipació juvenil.

El Parlament aprova dimecres la Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya
22/09/2010 12:00 | Parlament de Catalunya | Barcelona (Barcelonès)
FONT: Departament/s:

Actualitat d'immigració i comunicacions d'entitats

Actualitat

  • Nova promoció d'alumnes del Programa de Reagrupament i Treball


    El passat divendres 10 de setembre va tenir lloc a Barcelona l'acte de lliurament dels certificats d'aprofitament als alumnes del Programa de Reagrupament i Treball (PRT), promogut per la Secretaria per a la Immigració i que compta amb la col·laboració del CPNL. Aquesta iniciativa s'adreça a persones estrangeres arribades recentment per reagrupament familiar, especialment dones i joves en edat de treballar que requereixen actuacions específiques per a la seva integració sociolaboral.
  • El Govern obre la convocatòria ARAFI 2010 d'ajuts per promoure la recerca i la formació universitària en immigració

    El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el passat 2 de setembre les bases de la convocatòria dels ajuts per a incentivar la recerca aplicada i la formació universitària en matèria d'immigració a Catalunya (ARAFI-DGR 2010), promoguda per la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania i per la Direcció General de Recerca del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa.
  • Gestionar la diversitat millora la productivitat, la creativitat i el clima laboral a les empreses


    La Secretaria per a la Immigració acaba d'editar la 'Guia de recomanacions sobre gestió de la diversitat a les empreses i d'altres organitzacions', un document adreçat als delegats i delegades sindicals, als gestors de recursos humans, als quadres i personal directiu i, en general, al conjunt de les plantilles. L'objectiu és millorar l'acollida i la integració dels treballadors i treballadores d'origen estranger als centres de treball, una tasca que implica a tothom.
  • La Taula de Ciutadania i Immigració participa en la Diada de Catalunya

    La Taula de Ciutadania i Immigració i el Consell Municipal d'Immigració de Barcelona, els òrgans de participació en polítiques migratòries de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, respectivament, van participar en els actes oficials de celebració de la Diada nacional de Catalunya amb una ofrena floral conjunta al monument de Rafael Casanova.
    En representació dels agents socioeconòmics, entitats i organitzacions que formen part d'aquests dos òrgans, una comitiva es va encarregar de fer el lliurament davant de l'escultura. També hi van prendre part la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i el comissionat d'alcaldia per a Immigració i Diàleg Intercultural de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel de Torres.
  • Igualada acull el programa 'Nous catalans, Nous cinemes', que promou el cinema com a eina de participació social

    El dimecres 15 de setembre es va presentar a Igualada el programa "Nous Catalans, Nous Cinemes", elaborat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs. Aquesta iniciativa té l'objectiu de fomentar espais de trobada entre associacions locals d'immigrants, ajuntaments, cineclubs i altres entitats, fent del cinema una eina de participació ciutadana i de cohesió social, a partir de la diversitat cultural de la població actual de Catalunya.
  • Segona edició del concurs 'Som Catalunya. País de convivència'


    La Secretaria per a la Immigració obre una nova convocatòria del concurs "Som Catalunya. País de convivència", que arriba enguany a la seva segona edició. L'objectiu és promoure la cohesió social i invitar a reflexionar sobre la diversitat de la nostra societat, una diversitat reflectida en les experiències de l'alumnat i del professorat dels centres educatius.
    Podran participar els estudiants i professors d'educació primària, secundària obligatòria i batxillerat, a través de treballs creatius que expressin experiències personals de diversitat cultural, presentats en diversos formats segons cada categoria: dibuixos o pintures, narracions o poesies, vídeos o power points.
    El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 15 d'octubre.
    Els premis consistiran en activitats d'aventura, que s'atorgaran el desembre als guanyadors de cada modalitat de les quatre categories del concurs, coincidint amb el segon aniversari del Pacte Nacional per a la Immigració.
    Enllaç web a la nota de premsa

Comunicacions de les entitats

  • Les entitats d'immigrants rebutgen el recurs contra la Llei d'acollida

    Diverses entitats d'immigrants amb seu a Catalunya van donar el seu suport a la Llei d'acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, i van rebutjar el recurs d'inconstitucionalitat interposat per la Defensora del Pueblo en funcions, Maria Luisa Cava de Llano.
    Unes 50 entitats es van afegir al manifest en defensa d'aquesta norma, promogut per l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT), a través del qual s'expressava que la promoció del català com a llengua vehicular o d'acollida no priva els ciutadans i ciutadanes de decidir en quina llengua es vol parlar.
    El manifest explica que el coneixement de la llengua catalana "és positiu en tant que és un valor afegit al nostre bagatge cultural, alhora que suposa un element per a la millora d'oportunitats en el mercat de treball".
    Per la seva banda, l'Associació Sociocultural IBN Batuta va enviar una carta a la Defensora del Pueblo, en la qual manifesten el seu desacord amb el recurs i el consideren una acció contrària a la convivència i la cohesió social a Catalunya.
    Des d'aquesta entitat consideren que el coneixement i l'ús del català ajudarà a promoure l'autonomia personal i la igualtat d'oportunitats entre tots els ciutadans.
    CCOO de Catalunya va emetre un comunicat en el qual expressaven aquesta mateixa idea i reafirmaven el seu suport a la Llei d'acollida. El text recorda que el sindicat ja va valorar positivament en el seu moment l'aprovació de la norma i considera que es tracta d'un avenç important com a política d'inclusió social i de ciutadania, a més de destacar el fet d'haver participat activament en el seu procés d'elaboració.
    També des de l'espai Nouscatalans.cat varies entitats de treball amb persones migrades van fer públic un manifest de suport a la Llei i al català com a llengua d'acollida. Entre d'altres, expressaven la idea que la millor manera d'integrar-se al lloc on es viu és parlar la llengua pròpia d'aquest país.
    Enllaç web al manifest d'AMIC-UGT
    PDF de la carta d'IBN Batuta
    Enllaç web al comunicat de CCOO
    Enllaç web al comunicat a Nouscatalans.cat

    FONT: Departament d'immigració

El Departament d'Acció Social i Ciutadania i la Universitat de Vic creen la primera Càtedra de Serveis Socials de Catalunya

A través de la Càtedra, es promourà la recerca en l'àmbit dels serveis socials i l'acció social

El Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Universitat de Vic impulsen la primera Càtedra de Serveis Socials de Catalunya. La Càtedra serà un centre interdisciplinari de formació i recerca per fomentar, generar i difondre el coneixement relacionat amb l’àmbit dels serveis socials i l’acció social. Serà un espai on els diferents agents que intervenen en el Sistema Català de Serveis Socials podràn interactuar per compartir coneixement, elaborar recerca i impulsar la innovació. 
 
La Càtedra de Serveis Socials promourà i desenvoluparà estudis i projectes d’innovació i recerca en àmbits com ara al gestió dels serveis socials, l’economia i els serveis socials, envelliment i esport, salut i serveis socials o la innovació professional, entre altres. També desenvoluparà programes d’ajut a la formació, com ara màsters i doctorats; activitats de recerca; jornades, conferències, seminaris, exposicions i debats; postgraus, cursos d’extenció universitària i altres activitats de formació i especialtizació.
Avui s’ha donat el primer pas per la creació de la Càtedra amb la constitució del Consell d’Honor. Està integrat per:
  • La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila
  • El president de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila
  • El rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña
  • L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu
  • L’exconseller Antoni Comas, i les exconselleres Irene Rigau, Anna Simó i Carme Figueras
  • El president d’honor de “la Caixa”, Ricard Fornesa
  • El president de Caixa Catalunya, Narcís Serra
  • El president d’UNNIM, Salvador Soley
  • La presidenta del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, Núria Carrreras
  • El president del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, Pepín de la Rosa
  • El coordinador executiu del Moviment Mundial en Favor de la Infància, Miquel de Paladella
  • El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas
  • La presidenta de l’Associació de Treballadors/es Familiars de Catalunya, Maria Bosch
  • El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, David Moner
  • El president del FC Barcelona, Sandro Rossell
  • El secretari general d’Acció Social i Ciutadania, Jordi Rustullet  
L’objectiu de la Càtedra de Serveis Socials és fomentar la recerca en aquest àmbit i la captació i retenció de talent en el territori per tal de contribuir al desenvolupament en serveis socials. Es calcula que fins al 2015 s’hauran de formar 33.000 persones en l’àmbit dels serveis socials i que 71.000 professionals s’hauran de reciclar a través de la formació contínua.
 
El Departament d’Acció Social i Ciutadania aportarà durant el periode 2010-2013, un total de 414.800 euros per al desenvolupament de la Càtedra.
 
FONT: Departament/s     

S'inverteix 30 milions d'euros en una plataforma tecnològica que integrarà tots els serveis d'emergències


  • La plataforma millorarà la connexió i el traspàs d'informació entre els diferents cossos de seguretat i d’emergències.
  • També es crearà un sistema cartogràfic avançat que permetrà situar en el mapa i en temps real les posicions dels vehicles dels diversos cossos i tenir en capes diferents tota la informació que es útil per a l’emergència.
  • L’objectiu és donar un nou impuls al sistema de protecció civil i de gestió de les emergències.
 
 
El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha presentat avui la Plataforma Integral de Seguretat i Emergències (PISE), un sistema tecnològic que integrarà tots els serveis de seguretat i emergències de Catalunya.
 
Es tracta d'una nova plataforma, pionera a l'estat espanyol, que desenvolupa una reforma dels sistemes informàtics i tecnològics en l'àmbit de la seguretat i de les emergències de Catalunya. El projecte, que s'ha començat a implantar i desenvolupar aquest any, finalitzarà l'any 2012.
 
El director de Serveis del departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Lluís Torrens, ha explicat que “el que intentem amb aquesta plataforma és donar una eina tecnològica que permeti que la comunicació des de que es genera la necessitat de intervenir, bàsicament a través d’una trucada d’un ciutadà al 112, fins que els operatius s’activen i envien els recursos necessaris per atendre la emergència, que es faci de la manera més eficient, més ràpida, amb la major qualitat i amb els menors errors possibles”.
 
Amb la nova plataforma s'aconsegueix una interoperabilitat de tots els agents que intervenen en la seguretat i les emergències a Catalunya. La plataforma permetrà donar resposta integrada a la gestió dels organismes i cossos següents:
 
  • El 112 com a única porta d’entrada per a les emergències, mitjançant dos centres ubicats a Reus i Barcelona.
  • El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), per coordinar les grans emergències.
  • Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona
  • Mossos d’Esquadra
  • Guàrdia Urbana de Barcelona i policies locals
  • Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)
  • Agents Rurals
  • Protecció civil en el món local
 
La plataforma representa una renovació dels centres d'operació de cada cos i també el desenvolupament de les eines bàsiques per compartir la informació que té una entrada única, bàsicament trucades dels ciutadans a través del 112.
 
La PISE suposa un canvi quantitatiu i qualitatiu en el tractament de l’emergència, ja que permetrà una actuació més ràpida i fiable davant d’una incidència. Aquests en són els aspectes bàsics:
 
  • Visió conjunta i integradora de les emergències per tal d’augmentar la capacitat de resposta, augmentant l’eficiència en compartir la informació amb tots els implicats.
  • Renovació dels centres d'operació dels diferents cossos preservant la independència de la gestió de cada un, alhora que s’augmenta la integració de dades entre aquests.
  • Transferència de les dades dels incidents que es produeixen entre el 112 i els cossos implicats a través de l'expedient únic. Es formula així una passarel·la de comunicacions que traspassarà les dades de forma automàtica i en temps real. Amb la plataforma es milloraran les connexions entre els diferents cossos d’emergència i el telèfon 112 amb un sistema de comunicacions que permetrà intercanviar la informació sobre un incident i actuar més ràpidament. D'aquesta manera, es donarà una resposta ràpida, eficaç i coordinada a les peticions urgents d'assistència que faci qualsevol ciutadà en el territori de Catalunya en matèria d'atenció sanitària, d'emergències ambientals, d'extinció d'incendis i salvaments i de seguretat ciutadana, amb la coordinació de protecció civil, si escau, dels serveis corresponents, amb independència de l'administració pública o de l'entitat a la qual correspongui la prestació material de l'assistència requerida.
  • Compartir informació cartogràfica GIS (Sistema d’Informació Geogràfica) entre tots els cossos de manera que hi hagi una única informació, útil per a tots els cossos. Es tracta d'un sistema cartogràfic on es marcaran en temps real les posicions dels vehicles dels agents, gràcies a la xarxa RESCAT, i on es reflectiran totes les informacions del territori, com plànols d’edificis i les seves alçades o camins rurals. Aquest sistema permetrà donar un servei més eficient i eficaç en la gestió dels incidents. El projecte incorpora una base de dades geogràfica corporativa per a les emergències amb la cartografia subministrada per l'Institut Cartogràfic de Catalunya, i una cartografia d’altres fonts com ajuntaments, cadastre, una cartografia navegable, informació departamental (hidrants, informació detallada de punts d’interès, informació de camins, plans d’emergència municipals i d’autoprotecció, xarxes de serveis bàsics de què es disposi (xarxa elèctrica, xarxa de distribució de gas i gasoductes, xarxa de telèfon, distribució de l’aigua). Amb aquest sistema també es podran calcular rutes per triar el desplaçament més òptim fins a arribar al lloc de l’incident.
  • Integració del món local en les emergències de l'Administració central. Una plataforma per a les policies locals que interaccioni no sols amb Mossos sinó també amb el 112, el GIS i Protecció Civil. Es tracta de poder elaborar de forma descentralitzada plans de protecció civil per a cada una de les poblacions de Catalunya.
 
 
Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que es faran servir per al desenvolupament dels projectes de la PISE són de darrera generació, com internet, protocols de comunicacions IP i tecnologies de transmissió de banda ampla.
 
 FONT:   Departament/s  

Acció Social posa en marxa un model experimental d'atenció a persones afectades per l'Alzheimer en quatre centres diürns de gent gran

Un cop avaluat el funcionament s'incorporarà com a servei garantit a la cartera de serveis socials el 2012

Quatre centres de dia de la xarxa pública posaran en marxa el mes de novembre de manera experimental un nou model d’atenció específica per a les persones malaltes d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. L’experiència permetrà avaluar el funcionament del protocol per incorporar-lo com a servei garantit a la Cartera de Serveis Socials el 2012 i estendre’l d’aquesta manera a tots els centres diürns per a gent gran de la xarxa pública.
 
El nou model d’atenció l’ha impulsat Acció Social i recull tota l’experiència en el tractament assistencial a les persones malaltes d’Alzheimer que durant anys han desenvolupat les associacions de familiars i les entitats especialitzades. Amb el nou model es compleix amb una vella reivindicació dels familiars i les entitats especialitzades en aquestes demències.
 
Els centres de dia que participaran d’aquesta experiència pilot són el de l’Associació de Familiars de Malats d’Alzheimer, el de Sant Antoni (tots dos a Barcelona), un altre al barri d’Horta de Barcelona, i un quart equipament del qual encara no s’ha decidit la ubicació.
Un nou model que personalitza l’atenció
 
El nou sistema d’atenció personalitza el suport a les persones malaltes d’Alzheimer i potencia la col·laboració i el suport amb la família de la persona malalta així com amb la persona que en té cura.
 
  • Personalitzar el suport
 
El nou model singularitzarà al màxim l’atenció a les persones amb Alzheimer ja que els símptomes de la demència són i tenen un impacte divers en cada persona. No requereix la mateixa atenció qui es troba en la fase inicial de la malaltia que qui es troba en fase moderada o avançada. Per això, les activitats tindran en compte les característiques i la situació de l’usuari (àrees conservades, grau de deteriorament cognitiu, etc) centrant-se en les seves capacitats i habilitats, preferències i necessitats
 
 
Per exemple, les teràpies com els tallers de memòria treballaran específicament allò que és més conegut i familiar a la persona, ja que serà més fàcil que reconegui aquesta experiència. Sí una persona ha treballat amb un sector determinat, li serà més fàcil reconèixer el vocabulari, el llenguatge i les accions relacionades amb aquest sector que no pas amb un altre.
 
El model també especifica que s’incrementaran els serveis especialitzats per a aquestes persones com els tallers l’estimulació cognitiva, sensorial o musicoteràpia. L’entorn físic dels centres de dia també s’adaptarà a les necessitats de les persones afectades d’Alzheimer amb, entre d’altres, l’ús de colors que identifiquin els espais o la necessitat d’utilitzar codis específics de seguretat per poder obrir les portes i sortir del recinte.
 
  • Col·laboració integral
 
Tenir cura d’una persona malalta d’Alzheimer o altres demències pot generar problemes de salut (físics o psíquics) i suposar una situació de risc per a la família. Per evitar aquest impacte, el nou model ofereix una atenció professional integral a les famílies a través de tallers i entrevistes on se’ls informarà i educarà sobre la malaltia i el seu desenvolupament.
 
En aquestes trobades setmanals s’informarà de l’evolució de la persona afectada, s’assessorarà la família sobre com atendre-la i se’ls donaran recursos per prevenir l’estrès i l’esgotament emocional que pot suposar la convivència. També es fomentarà la creació de grups d’ajuda mútua.
 
Més d’un centenar de places diürnes específiques creades aquest any
 
Es calcula que a Catalunya aproximadament unes 80.000 persones pateixen Alzheimer. Es preveu, a més, que el nombre d’afectats es pugui duplicar en 10 anys a causa de l’envelliment progressiu de la població. Actualment hi ha registrades 325 places públiques específiques en centres d’atenció diürna per a persones afectades per l’Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives. El 40% d’aquestes noves places, més d’un centenar, s’han creat aquest any.
 
Precisament, la xarxa residencial i diürna pública ja acull un nombrós percentatge de persones afectades per l’Alzheimer. Es calcula que el 70% dels usuaris i usuàries de les residències i centres de dia d’Acció Social i Ciutadania ha desenvolupat algun tipus de demència. Actualment, el Departament té unes 31.800 places residencials i gairebé 7.000 més de centre de dia.
 
FONT:  Departament/s  

Eines 2.0 per a entitats

Molt sovint us fem arribar la notícia d'una nova eina web 2.0 o un recurs que ens pot ser d'utilitat. Però, què és això del web 2.0? Tenim una idea clara de què hi podem trobar i de què pot servir en el treball que realitzem amb la nostra entitat?

  1. Què és el web 2.0?
  2. Un lloc molt extens
  3. Comuniquem-nos!
  4. Per treballar i col·laborar
  5. Com les entitats fan servir aquestes eines...
  6. Vull formar par del web 2.0!

1. Què és el web 2.0?


Habitualment, anomenem web 2.0 a un seguit d'aplicacions i eines online que faciliten compartir i difondre continguts (fotografies, vídeos, texts, ...). Es parla de 2.0 per oposició a la web “tradicional” (1.0), i suposa una gran diferència en la manera de fer servir la xarxa: deixem de connectar-nos per veure, llegir i “navegar” i ens connectem per generar continguts, compartir coneixement, crear xarxa i treballar col·laborativament.

De fet, el web 2.0 no deixa de ser una manera diferent d'utilitzar Internet, on poden conviure els diferents usos que en fem d'aquest xarxa mundial.

El que ens pot interessar és fer aquest pas i deixar de ser espectadors per convertir-nos en agents actius d'aquesta xarxa.

Tornar a l'índex

2. Un lloc molt extens


Si comencem a buscar per aquest medi per localitzar els llocs on volem ser presents, ens trobarem davant un oceà d'aplicacions i pàgines web, on serà bastant fàcil perdre'ns.

 

Si us fixeu en aquest mapa, veureu com amb les eines web 2.0 podem arribar molt lluny. Però, per on començar?

Amb aquest recull de recursos volem guiar-vos en les primeres passes a través del web 2.0!


Tornar a l'índex

3. Comuniquem-nos!


Una de les grans potències del web 2.0 és la capacitat que té per transmetre informació de manera fàcil i senzilla. És una de les maneres més ràpides i econòmiques d'arribar a moltes de les persones que estan interessades en el mateix que nosaltres. Quines eines fer servir?

  • twitter



    Tot i que 140 caràcters semblen molt pocs per poder dir tot allò que volem dir, en aquesta xarxa no para de fluir informació.
     

  • Facebook


     Aquesta coneguda xarxa social contempla la possibilitat que entitats puguin crear-se un perfil no personal. D'aquesta manera, les organitzacions que facin servir aquesta xarxa social per relacionar-se i trobar nous seguidors, tindrà una sèrie d'estadístiques que li permetran avaluar l'estat dels seus seguidors i la popularitat de la seva pàgina.
     


  • Rss

    Si es tracta de comunicar, el primer pas és estar informat. La sindicació de continguts t'ho posa fàcil, portant-te al teu ordinador les últimes novetat de les teves pàgines web preferides.




Tornar a l'índex

4. Per treballar i col·laborar


Les eines web 2.0 poden integrar-se fàcilment en el treball de les associacions, ja que sovint parteixen d'un punt que tenim en comú: la voluntat de col·laborar i treballar cooperativament. Ajudant-nos d'aquestes eines podem treballar amb persones, encara que aquestes estiguin ben lluny!

  • Google docs: per compartir documents



    L'eina més popular per compartir documents és la que posa al abast de tothom l'omnipresent google. Aquesta pàgina web, que va començar com un potent cercador, ens ofereix la possibilitat de crear i compartir tota mena de documents.

    Podeu aprendre com crear i compartir documents, o bé aprendre a crear formularis online!



  • Teambox: la gestió dels nostres projectes



    Gestionar els projectes que realitzem en la nostra entitat és una tasca, sovint, complexa. Aquesta eina ens ajudarà a organitzar-nos, i ho podrem fer des de qualsevol punt on tinguem connexió a Internet!

    Coneix la gestió de projectes amb Teambox!




Tornar a l'índex

5. Com les entitats fan servir aquestes eines...


Ja són moltes les associacions i entitats no lucratives que han incorporat aquestes eines en el seu dia a dia. Us deixem a mà uns quants exemples de com fer servir les eines 2.0 per al canvi social:



Tornar a l'índex

6. Vull formar par del web 2.0!


Si vols participar de les avantatges de la web 2.0 però trobes que necessites un cop de mà... no et preocupis! El servei d'Assessorament Informàtic de xarxanet.org us ajudarà. Només cal que et posis en contacte amb nosaltres:
 
 

I, si vols donar un pas més cap al web 2.0 creant una nova pàgina web per a la teva entitat, que t'ofereixi la possibilitat d'integrar aquestes eines (i moltes més), el Servei Entitats i web 2.0 t'ajudarà. Posa't en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a dospuntzero@xarxanet.org

FONT: XARXANET

Les Jornades de Voluntariat, es celebraran els propers 1 i 2 d’octubre

Jornades Voluntariat 2010
Jornades Voluntariat 2010
Les Jornades de Voluntariat, que se celebraran els propers 1 i 2 d’octubre, arriben a la seva quarta edició. El Departament de Governació i Administracions Públiques, a través de la Direcció General d’Acció Comunitària de la Secretaria d’Acció Ciutadana, organitza la trobada, que aquest any se celebrarà a la Casa del Mar de Barcelona.
L’edició d’aquest any girarà a l’entorn de l’aprovació del document sobre l’Agència Catalana del Voluntariat. Per això, durant les Jornades es duran a terme diferents tallers de debat. A més, també comptaran amb les presentacions del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, la Comissió de treball pel Congrés Europeu del Voluntariat 2011 i el llibre Bones pràctiques en actuacions comunitàries, cíviques i de voluntariat.
Si us voleu inscriure a les jornades ho podeu fer a través del correu electrònic jornades@xarxanet.org.
La inscripció és gratuïta i l’aforament limitat.

PROGRAMA 4es JORNADES VOLUNTARIAT 2010

 

Divendres 1 d'octubre


Matí
9h        Acreditació dels assistents i lliurament de la documentació
9h 30’  Benvinguda i salutació als assistents
A càrrec de l’Honorable senyor Jordi Ausàs, Conseller de Governació i Administracions Públiques
9h 45’ Presentació de les Jornades i dels tallers sobre l’Agència Catalana del Voluntariat
A càrrec del senyor Xavier Garriga, director general d’Acció Comunitària
10h      Inici dels tallers sobre l’Agència Catalana del Voluntariat

Tarda
16h       Presentació del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya
A càrrec del senyor Xavier Garriga, director general d’Acció Comunitària
17h        Presentació del resum de les aportacions fetes als tallers del matí
A càrrec de la Fundació Pere Tarrés
18h 30’ Finalització de la primera jornada de treball

Dissabte 2 d'octubre


Matí
9h       Presentació del document final amb les aportacions del dia anterior
A càrrec del senyor Ramon Vílchez, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat
9h 15’ Tallers per l’aprovació definitiva del document
11h     Aprovació del document definitiu de l’Agència Catalana del Voluntariat
A càrrec del senyor Ramon Vílchez, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat
11h 30’ Presentació de la Comissió de treball pel Congrés Europeu del Voluntariat 2011
A càrrec del senyor Xavier Garriga, director general d’Acció Comunitària
12h 15’ Presentació del llibre de Bones pràctiques en actuacions comunitàries, cíviques i de voluntariat
A càrrec del senyor Xavier Garriga, director general d’Acció Comunitària
12h 30’ Explicació del Llibre de Bones pràctiques en actuacions comunitàries, cíviques i de voluntariat
A càrrec del senyor Pau Vidal, de l’Observatori del Tercer Sector
13h 30’ Cloenda de les Jornades
A càrrec del Secretari d’Acció Ciutadana, el senyor Josep Mª Civis

FONT: XARXANET