divendres, 19 de juny del 2015

“Per una atenció integral: treball social, salut i salut mental”

“Per una atenció integral: treball social, salut i salut mental”


  • Imatge de Jorge Daniel Liporance, flickr
    Imatge de Jorge Daniel Liporance, flickr
El Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya (CDTSC) i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) organitzen el proper 22 de juny una jornada on es debatrà la dimensió de la salut mental en el treball social i la necessitat d’un treball intersectorial per una atenció integral.
Amb l’objectiu de mostrar les experiències que els equips d’atenció a la salut mental estan desenvolupant i debatre entorn aquestes, el Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya(CDTSC) i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) realitzaran una jornada gratuïta el proper 22 de juny al Caixa Fòrum. L’acte comptarà amb una conferència a càrrec del Dr. Jorge Tizón i es presentaran diferents experiències que s’estan portant a terme des de diferents àrees del camp social.

Programa
8.45h Acollida i registre dels participants
9.00h Inauguració i presentació de la Jornada
9.30h Conferència –Debat
  • “Treball social i salut (mental) en temps de crisis” a càrrec de Jorge Tizón, psiquiatre i psicoanalista de la SEP. Director de l’Equip d’Atenció Precoç als Pacients en risc de Psicosis (EAPPP). Ex- Professor de l’Escola Universitària de Treball Social de Barcelona
Participants
11.30h Pausa
12.00h Taula d’experiències:
  • “Prevenció i atenció en petita infància de famílies en risc psicosocial” a càrrec de Montse Cerezo, treballadora social, i Núria Oñor, coordinadora i psicològa del CDIAP Magroc de Terrassa
  • “La gestió de casos per persones amb trastorns mentals greus en situació sense sostre”, a càrrec de Ferran Maincera, educador social, i Estefania Cuello, treballadora social Sant Pere Claver-Fundació Sanitària
  • “La Família: treball interdisciplinari i en xarxa” a càrrec de Carolina Roser Galart, metge de família ABS Sant Adrià del Besòs  i coordinadora del grup de treball de Salut Mental de la CAMFIC
  • “Experiències de col·laboració amb diferents agents del territori” a càrrec de Lluis Pèrez, treballador social i director de la Fundació 3 Turons, i Maria Rosa Díaz, treballadora social, psicòloga i coordinadora del Servei de joves de la Fundació 3 Turons
  • “L’atenció a les necessitats socials de les persones amb problemes de salut mentals des dels serveis socials. Una experiència amb grups de dones” a càrrec de Assumpta Pèrez Llopart, treballadora social de CSS del Carmel-Ajuntament de Barcelona
Moderadora:
  • Teresa Aragonès, treballadora social, docent i supervisora
14.30h Cloenda de la jornada
  • Dates: 22 de juny de 2011
  • Horari: de 8.45 a 14.30h
  • Ubicació: CaixaForum- Av. Francesc Ferrer i Guardia, 6-8
  • Preu: Gratuït
  • Més informació: info@fccsm.net i 932.386.247
  • Inscripcions: Mail a info@fccsm.net indicant les dades personals (nom, professió, lloc de treball, adreça electrònica i adreça postal).

divendres, 12 de juny del 2015

12 de juny, Dia Mundial Contra el Treball Infantil

En motiu de la celebració del Dia Mundial Contra el Treball Infantil, que se celebrarà el 12 de junyl’Organització Mundial del Treball (OIT) presenta un nou informe sobre infants amb treballs perillosos. També celebra diversos actes reivindicatius a més de 50 països de tot el món.

L’informe “Infants en treballs perillosos: el que sabem, el que hem de fer”examina totes les qüestions referents al treball perillós dels menors que existeix als països en desenvolupament i als desenvolupats, incloent els Estats Units i Europa. A més, ofereix una sèrie de recomanacions sobre tipus de polítiques per solucionar aquest problema.


Però tothom sap què és el treball infantil?
L’Organització Internacional del Treball indica que el terme “treball infantil” s’utilitza per definir tot aquell treball que priva als nens, nenes i joves de la seva infància, el seu potencial i la seva dignitat i que és perjudicial pel seu desenvolupament físic i psicològic. D’aquesta manera, es pot definir el “treball infantil” amb tres conceptes:

  • És perillós i perjudicial pel benestar físic, mental o moral de l’infant.
  • Interfereix en l’escolarització del nen o nena perquè priva la possibilitat d’anar a classe i obliga a deixar l’escola prematurament.
  • Exigeix la combinació de l’estudi i el treball pesat (on passen molt temps).

Cal tenir en compte que no es pot considerar “treball infantil” qualsevol tipus de feina que desenvolupin infants i joves. En molts països del Nord, hi ha gran quantitat de nens, nenes i adolescents que treballen a temps parcial (caps de setmana, estius, períodes de vacances, etc.) repartint diaris, cuidant quitxalla, etc.. Fins i tot, alguns infants i joves treballen com a actors en pel·lícules i sèries de televisió o es dediquen a l’esport d’elit. L’entitat Save de Children explica que la diferència entre el “treball infantil” i el treball que realitzen els infants i joves radica en les condicions laborals i la qualitat de vida dels menors.


I com es pot eliminar el “treball infantil”?
La OIT, a través del Programa Internacional per a l’Eradicació del Treball Infantil (IPEC - International Programme on the Elimination of Child Labour), té l’objectiu d’eliminar progressivament el “treball infantil” a tot el món, prioritzant aquells que presenten unes pitjors condicions. L’IPEC va començar a funcionar al 1992, i des de llavors ha desenvolupat diverses accions per aconseguir-ho:
  • Programes de reformes de política.
  • Creació de capacitat institucional i possibilitat d’incidir en l’adopció de mesures pràctiques per eliminar el “treball infantil”.
  • Sensibilització i mobilització encaminades a canviar l’actitud social i promoure la ratificació i aplicació efectiva dels Convenis de la OIT en aquesta matèria.

El treball de l’IPEC ha aconseguit rescatar molts infants i joves del “treball infantil”, a més d’evitar que molts d’altres s’incorporessin a la vida laboral. Paral·lelament, l’IPEC ha realitzat diversos estudis sobre política i legislació, avaluació de programes i vigilància del “treball infantil” que han permès la creació d’una àmplia base de dades estadística i metodològica, de bones pràctiques, de directrius i de materials pedagògics.



Somavia indica que és necessari seguir avançant en l’eradicació del treball infantil. Però per aconseguir-ho cal ser conscients de tres factors:
  • A molts països del Sud, els nens, nenes i joves es veuen obligats a treballar per ajudar a subsistir les seves famílies a nivell econòmic i domèstic. Sense la seva contribució, segurament no sobreviurien. Per això, segons la OIT, molts pares incentiven els seus fills i filles a treballar. Alhora, els infants i joves se senten motivats perquè assumeixen responsabilitats i aptituds i, a més, perquè ajuden a incrementar el benestar de les seves famílies.
  • El 80% dels infants i joves dels països del Sud realitza treball informal (agricultura, mineria, construcció,  indústria, tasques domèstiques, recol·lecció de desperdicis, etc.) fet que afecta a l’assistència a l’escola i la dedicació als estudis. Tres de quatre infants i joves deixen els estudis.
  • Problemes socials, com la pobresa, la violència famíliar, la permisivitat social, els patrons culturals, etc.., a més a més de l’explotació laboral.

En tots aquests punts, l’educació és un factor determinant. La formació d’infants i joves és fonamental per al desenvolupament personal de cada persona, d’una societat, d’un país. No obstant, actualment, 70 milions de menors a tot el món no tenen accés a l’educació.


Accions que s’estan duent a terme per contribuir a l’eradicació del “treball infantil”
Shiksha Karmi (Índia):projecte de formació per a joves de les comunitats índies. Els mestres recluten a adolescents i s’adapten als seus horaris i disposicions per poder-los formar i educar.
Subvencions directes a les famíliesper incentivar l’assistència d’infants i joves a l’escola, com ja es fa a Brasil.
Oferir un àpata tots aquells nens, nenes i joves que vagin a l’escola (Níger, Guinea, Bangladesh).


Informació extreta de: