diumenge, 17 de gener del 2016

En 2050 existirán más de 106 millones de personas con enfermedad de Alzheimer en el mundo.


En 2050 existirán más de 106 millones de personas con enfermedad de Alzheimer en el mundo.


Año 2050: 106 millones de personas con enfermedad de Alzheimer en el mundo, 1 de cada 85 personas padecerá la enfermedad,retrasar un año el inicio de la enfermedad significaría 9 millones menos de casos. Proyecciones que realiza un reputado bioestadístico de la Universidad de California en Los Angeles (UCLA).
personas con enfermedad de Alzheimer
Crédito de imagen: UCLA Fielding School of Public Health Magazine.
Epidemia, crisis de los sistemas públicos de salud: eso cree que significará el aumento de los casos de alzhéimer en el mundo Ron Brookmeyer, profesor de bioestadística de la Universidad de California en Los Angeles (UCLA). Para 2050, este experto y su equipo proyectan que habrá más de 106 millones de personas con alzhéimer en nuestro planeta; a menos que se logre encontrar un tratamiento que ralentice el avance de la enfermedad.
Un artículo de corte informativo publicado en la revista  UCLA Fielding School of Public Health Magazine trajo nuevamente a la actualidad las proyecciones que desde hace años viene haciendo el profesor Brookmeyer. Para este experto:
El aumento previsto de los casos de Alzheimer representa un problema de salud pública muy importante cuando se piensa en los costes asociados con el cuidado de una persona con la enfermedad.
Y sobre el uso de la palabra epidemia, que a más de uno resultará excesiva, aclara:
Esta enfermedad puede no ser lo que la gente en salud pública usualmente piensa cuando utilizan esa palabra. No es infecciosa; es una enfermedad crónica. Hay tendencias demográficas involucradas en lugar de patrones de transmisión. Pero es un cambio significativo en los patrones de la enfermedad que va a presentar enormes desafíos.

1 DE CADA 85 PERSONAS EN TODO EL MUNDO TENDRÁ LA ENFERMEDAD DE ALZHEIMER.

personas con enfermedad de Alzheimer
El profesor Brookmeyer está trabajando en el área de los estudios epidemiológicos sobre el alzhéimer hace más de 20 años. Él y la asistente de investigación Elizabeth Johnson crearon un complejo software con el que realizan proyecciones sobre la evolución del número de casos de alzhéimer en el mundo, además de posibles variaciones en este número teniendo en cuenta varios escenarios; por ejemplo, qué sucedería si salieran nuevas terapias al mercado o se implementaran estrategias de prevención.
Desde el año 2007 en una conferencia internacional de la Alzheimer’s Association,  Brookmeyer proyectó que para el año 2050 más de 106 millones de personas padecerían alzhéimer en el mundo. Y añadió:
En 2050, 1 de cada 85 personas en todo el mundo tendrá la enfermedad de Alzheimer.
Alarmante ¿verdad? Más si agregamos que, según los análisis de Brookmeyer, cada cinco años las personas mayores de 65 años ven duplicarse su riesgo de ser diagnosticados con alzhéimer. Si a los 77 años la posibilidad de recibir un diagnóstico de alzhéimer es de 1%, a los 82 años es del 2% y a los 87, del 4%.
También te puede interesar leer: ¿Cómo se diagnostica el Alzhéimer?

EN LA INVESTIGACIÓN HAY RAZONES PARA LA ESPERANZA.

personas con enfermedad de Alzheimer
Aunque el panorama es alarmante, Brookmeyer considera que el estado actual de la investigación científica da razones para la esperanza. Aunque que cree que sería demasiado esperar una cura actualmente, sí ve oportunidades en la ralentización de la enfermedad, en especial:
Entre las intervenciones más prometedoras bajo investigación actualmente están aquellas que se dirigen a la acumulación de proteínas beta-amiloide en un esfuerzo para retrasar la aparición y progresión de la enfermedad de Alzheimer.
Aplicando el software, Brookmeyer y su equipo concluyeron que una intervención que retrasara un solo año la aparición de alzhéimer, podría reducir en 9 millones el número de casos en 2050, esta estimación ha variado desde 2007 cuando consideró que un escenario semejante se traduciría en la disminución de 12 millones de casos.
Referencias
Duffy, J. (2007). Seeking Signposts for Action in Alzheimer’s Numbers. Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Disponible en http://magazine.jhsph.edu/2007/Spring/features/aging_health/?page=3
Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health: (2007, ). Alzheimer’s Disease to Quadruple Worldwide by 2050 Disponible en http://www.jhsph.edu/news/news-releases/2007/brookmeyer-alzheimers-2050.html
UCLA Fielding School of Public Health (2015). Sounding the alarm on a looming public health threat | Jonathan and Karin fielding school of public health. UCLA Fielding School of Public Health Magazine.. Disponible en http://ph.ucla.edu/news/magazine/2015/autumnwinter/article/sounding-alarm-looming-public-health-threat
FONT: 2TI.ES

dimecres, 6 de gener del 2016

El 55% dels menors LGTB pateixen assetjament escolar


En un 43% dels casos els adolescents d'aquest col·lectiu han ideat el suïcidi, un 35% n'ha preparat algun detall i un 17% ho ha intentat alguna vegada


Més de la meitat de joves lesbianes, gais, transsexuals o bisexuals pateix assetjament psicològic o físic a les aules de l'estat espanyol per la seva orientació sexual, segons la Federació Estatal LGTB. El percentatge de maltractament a menors és superior en el cas de joves transsexuals perquè, com explica el president de l'entitat, Jesús Generelo, 'són víctimes més visibles i això els exposa a un major risc' d'assetjament.
 





La investigació de l'entitat també volia conèixer quines eren les conseqüències per la salut dels joves assetjats i, en base a una mostra de 700 enquestes a aquest col·lectiu, conclou que el 43% dels joves LGTB que pateixen bullying han ideat el suïcidi en algun moment, el 35% n'han arribat a preparar algun detall i un 17% fins i tot ho ha intentat alguna vegada. Les dades dupliquen les xifres de risc de suïcidi de la població d'adolescents en general. 
Aquest tipus d'assetjament es dóna principalment entre adolescents d'entre 12 i 15 anys, encara que la Federació LGTB té dades de víctimes a edats inferiors. Els joves assetjats pateixen principalment violència verbal amb insults, burles i rumors. Aquesta violència psicològica la pateixen en un 64% dels casos seguida per la violència social a través de la qual, en un 37% dels casos se'ls impedeix la participació en grups, i en un 39% se'ls deixa de parlar o se'ls ignora. 
Pel que fa a la violència física, un 36% dels casos els joves han estat agredits amb algun objecte o han rebut cops i empentes. Un 23% ha rebut amenaces i un 14% ha patit algun tipus de violència a través de les xarxes socials. Un percentatge d'entre el 5 i el 6% assegura que li han propinat pallisses o l'han agredit sexualment. 
La FELGTB demana que s'abordi l'assetjament per orientació sexual als centres educatius amb seriositat perquè es tracta d'un problema que es perllonga durant anys i és invisible en la majoria de casos. L'entitat demana una llei integral de la transsexual que unifiqui, en paraules de Jesús Generelo, 'el tractament que es dóna a aquestes persones a tot Espanya, que estableixi el mateix criteri educatiu i es formi als funcionaris, treballadors socials i altres professionals perquè coneguin aquesta realitat i sàpiguen donar l'atenció que es mereixen'. 
L'entitat proposa també substituir les unitats sanitàries 'de trastorn' per unitat de tractament o d'identitat de gènere i considera que cal prioritzar 'el dreta a l'autodeterminació de la identitat' perquè 'no hagi de ser un metge qui, després de dos anys, decideixi la identitat del jove'.

FONT: SOCIAL.CAT

divendres, 1 de gener del 2016

Diferents campanyes nadalenques contra joguines sexistes


El Servei Civil Internacional, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han impulsat iniciatives contra els esterotips de gènere en els regals
Les compres nadalenques i, sobretot, els regals de Reis han fet que el Servei Civil Internacional hagi recuperat la campanya #JoNoComproSexisme, la Generalitat de Catalunya hagi impulsat la iniciativa #trenquemesteriotips i l'Ajuntament de Barcelona el lema 'No som roses o blaus'.
 





,
Torna la campanya #JoNoComproSexisme del SCI

És el segons any consecutiu que la secció feminista del Servei Civil Internacional, Akelarre Violeta, impulsa una  campanya per "denunciar els productes, empreses i campanyes que promouen un sistema sexista i patriarcal i fer-ho visible", diuen amb les seves pròpies paraules. Més enllà de denunciar casos que consideren '"flagrants" com la publicitat de 'Princelandia', el SCI vol que el focus de l'atenció sigui també per les actituds més sibil·lines que també fomenten la desigualtat com les "actituds sexistes que inunden el marketing i la publicitat". La campanya fa, a més, un salt internacional aquest any a través de l'etiqueta en anglès#DontBuySexism a través de la qual volen compartir exemples de denúncia sexista. A més de Twitter, la campanya té també un perfil de Facebook on s'actualitzen les notícies que els usuaris troben a les xarxes. 
 
#trenquemesteriotips, la campanya sensibilitzadora de la Generalitat
 
Aprofitant aquestes dates, la Generalitat de Catalunya també ha impulsat una campanya per trencar els estereotips i a favor de la transmissió dels valors de l'equitat de gènere mitjançant els jocs. És tracta d'una actuació de sensibilització a les xarxes socials a través de l'etiqueta#trenquemesteriotips i consta de consta de quatre imatges que combinen joguines carregades d’estereotips de gènere amb els eslògans "M’agrada disfressar-me de fada ninja"; "M’agrada arreglar les coses amb una mica màgia"; "M’agrada que el meu peluix faci de migcampista"; "M’agrada carregar la cuineta al camió".  L'objectiu es convidar a la reflexió per ajudar "a les criatures a desenvolupar el seu potencial" sense determinar-los per haver nascut nens o nenes i promocionar-ne valors comuns com "la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa" a través del joc.

'No som roses o blaus', el missatge de l'Ajuntament de Barcelona

'Ens agraden els camions i les nines. No volem triar entre la pilota i la cuineta, som nenes i nens i volem jugar a tots', diu l'anunci que ha encartellat per la ciutat l'Ajuntament de Barcelona i que vol animar a pares i tutors a "proporcionar als infants l'oportunitat de ser més iguals, més lliures i amb més possibilitats d'imaginar i crear". La campanya vol conscienciar sobre la importància que tenen les joguines en "transmetre patrons o models relacionals dels homes i les dones basats en el respecte i la igualtat d'oportunitats" i per això promou "l'educació de nens i nees en el reconeixement de les seves potencialitats, el respecte mutu i amb plena llibertat d'escollir les joguines". Els Reis Mags comptaran aquest any amb la patge Estel, un personatge femení que promourà els regals no sexistes entre la canalla. 

FONT: SOCIAL.CAT