dimarts, 22 de gener del 2008

Mujeres Pa’lante, immigrants en xarxa per a la seva inclusió social i laboral

Des que fa un any el col·lectiu Maloka va crear Mujeres Pa’lante, desenes de dones han participat en aquest projecte, que ofereix suport psicològic i jurídic i impulsa una xarxa de suport per millorar la seva inclusió social.


Tots els dies des de fa un any, diverses dones es passen per l'espai que el projecte Mujeres Pa'lante porta a terme a l'Hotel d'Entitats de L'Hospitalet de Llobregat i a la seu que la Federació d'Entitats Llatinoamericanes té a Barcelona. La majoria d'elles són immigrants que han trobat en aquesta iniciativa un suport per resoldre els seus dubtes, seguir endavant amb el seu projecte de migració i entendre més fàcilment com funciona la societat d'acollida sense perdre les seves tradicions.

Mujeres Pa’lante es va engegar l'any passat en el marc del col·lectiu Maloka, entitat que des de fa sis anys ofereix un espai de trobada a colombians que resideixen a Barcelona i que sensibilitza sobre el conflicte que viu aquest país. La idea inicial era que per Mujeres Pa’lante passessin únicament dones colombianes que fugien de la crisi humanitària, política i econòmica que viu Colòmbia, explica Betty Puerto, coordinadora del projecte.

No obstant això, la iniciativa ha tingut més demanda de la qual esperava i pels seus locals passen dones magrebines, peruanes, mexicanes, paraguaianes i de països de l'Est. “L'objectiu és donar resposta al col·lectiu de dones estrangeres en procés migratori perquè sabem que tenen molts problemes per resoldre. Tot i que arriben de llocs molt diferents, els seus problemes d'immigració són molt similars”, comenta Puerto, que afegeix que per la iniciativa també han passat algunes dones espanyoles que buscaven orientació sobre violència domèstica.

Es tracta “de generar millors condicions d'adaptació” i de crear “xarxes de suport entre les pròpies dones que els permeti superar la càrrega migratòria i la seva solitud”, expliquen
Per donar suport a totes aquestes dones, Mujeres Pa’lante ofereix assessorament psicològic i jurídic, i recolza processos d'inclusió sociolaboral. Es tracta “de generar millors condicions d'adaptació” i de crear “xarxes de suport entre les pròpies dones que els permeti superar la càrrega migratòria i la seva solitud”, diu Betty Puerto.

La reagrupació dels fills que es van quedar en el país d'origen, el canvi de la targeta de residència, els tràmits per resoldre situacions de residència i treball, els requisits perquè les noies que han vingut en qualitat d'estudiants puguin també accedir a una feina... són alguns dels dubtes que diàriament es plantegen a Mujeres Pa’lante i que des del projecte tracten de resoldre.

Inclusió laboral per seguir endavant

Com explica Betty Puerto, en aquests moments “les migracions estan fortament alimentades per dones i tenen rostre de dona. Elles són les emprenedores de les seves famílies i sobre elles recau la responsabilitat de mantenir pares i fills”. Per això, a més de proporcionar un espai d'acollida, Mujeres Pa’lante orienta les dones que s'apropen al projecte perquè trobin una feina més fàcilment. D'aquesta manera, els ensenya a redactar un currículum i les posa en contacte amb altres entitats i centres de suport a la dona on tenen ofertes de treball.

Durant el seu primer any de funcionament, a més, el projecte ha aconseguit que moltes de les dones que participen s'ajudin entre si i es recolzin en aquest procés d'inclusió social i laboral. Mitjançant aquesta xarxa, afirmen des de Mujeres Pa’lante, es crea una “comunicació eficaç” que afavoreix l'ocupació i es porten a terme activitats que ajuden a mantenir els seus costums i recorden les seves formes de vida.

Tot això, diu Betty Puerto, malgrat que hi ha dones que treballen “en el servei domèstic, fins a 70 hores setmanals i en una feina no valorada i precària”, però que participen els caps de setmana en els tallers i accions.

Què Puc Fer Jo?


Si vius a la província de Barcelona pots participar com a voluntari en el projecte Mujeres Pa’lante. Entra en la seva web
i informa't!

Trobes altres entitats que treballen amb dones i amb persones immigrades al nostre Directori d'Organitzacions.

Enllaços relacionats:

Contacta amb Mujeres Pa'lante a través de la seva pàgina web, els telèfons 93 244 42 91 i 667 94 70 54 o anant a l'Hotel d'Entidades de L'Hospitalet de Llobregat (c/Mare de Déu de Bellvitge, 20) i de la Federació d'Entitats Llatinoamericanes a Barcelona (c/Nou de Sant Francesc, 15)

Col·lectiu Maloka

Altres notícies sobre immigración publicades a Canal Solidari

Canal Solidari-OneWorld 2008