dimarts, 23 de febrer del 2010

"L'estiu és teu!" ofereix beques del 10% a les famílies monoparentals per primera vegada

El programa d'estades per a infants i joves augmenta un 20% les places i ja supera les 11.000
La Consellera Carme Capdevila, amb Julià Fernàndez i Carme Porta

El programa “L’estiu és teu!” ofereix aquest any, per primera vegada, beques del 10% en el preu de l’estada dels fills i filles de les famílies monoparentals. Aquest ajut és possible gràcies a l’entrada en vigor, l’octubre passat, del decret que reconeix per primera vegada la condició de família monoparental, una novetat en la legislació catalana. Així ho ha anunciat la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, durant la presentació del programa aquest matí.

D’aquesta manera, les famílies monoparentals s’equiparen a les acollidores i les nombroses, ja que les famílies d’aquestes tipologies que obtinguin plaça pels seus fills o filles també gaudiran d’una beca del 10%. Aquests ajuts s’emmarquen en les polítiques de suport a les famílies i, alhora, intensifiquen encara més l’orientació social al servei de la ciutadania dels albergs gestionats per la Secretaria de Joventut. L’any passat es van beneficiar dels descomptes a famílies nombroses i acollidores 1.589 nois i noies, el 16% del total dels participants.

“L’estiu és teu!” ofereix estades de fins a dues setmanes a infants i joves de 5 a 16 anys a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya. Les modalitats d’aquestes estades són: d’idiomes, esportives, multiesportives, combinat de multiesportives i idiomes, musicals, tecnològiques, teatre, circ i cant coral.


El programa ofereix enguany un total de 11.191 places d’estada per a infants i joves, 1.850 places més que al 2009, que representa un increment del 20%.


Noves modalitats d’estada: circ i cant coral

El programa incorpora dues noves tipologies d’estada: circ i cant coral. Les estades de circ tindran capacitat per a 200 places per a nois i noies de 10 a 16 anys i es faran a l’alberg de Lleida durant el juliol. Aquesta proposta educarà els i les participants en valors com la cohesió i la creativitat a través de l’ampli ventall d’expressions artístiques que ofereix el circ com a art: els malabars, els equilibris, les acrobàcies o el clown.

D’altra banda, les noves estades de cant coral ofereixen 80 places a l’alberg de Banyoles al juliol. Estan dirigides a participants de 8 a 12 anys que vulguin treballar la veu i la seva tècnica per fer-ne un instrument expressiu. Els tallers tindran un caràcter lúdic i interactiu, i inclouran l’aprenentatge de recursos teatrals.

Les estades d’idiomes, les més ofertades

Les colònies que concentren el gros de l’oferta són les que proposen l’aprenentatge d’idiomes: anglès, francès o alemany. Si s’agrupen les estades d’idiomes, amb 3.761 places, i les que combinen els idiomes amb la pràctica de l’esport, amb 2.443, representen el 61% del total.

També es reserven 585 places pel Pla d’Impuls a les Terceres Llengües. Es tracta d’un programa becat a través del qual l’alumnat de 5è o 6è de centres d’Educació Primària sostinguts amb fons públics pot aprendre l’anglès, el francès o l’alemany.

La modalitat d’estades de ‘L’estiu és teu!’ que ha experimentat un major increment en l’oferta són les de teatre, concretament un 150%, que en el seu segon any d’inclusió al programa oferiran 300 places.

Una altra de les novetats és l’ampliació d’especialitats que es podran practicar en les estades d’esports. Enguany s’hi incorporen les estades de rugbi i korfbal, que comptaran amb la col·laboració de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, i de handbol.

La programació de les estades de música també ha ampliat la seva gamma d’oferta a instruments com les guitarres elèctriques, i inclourà per primera vegada l’assaig de musicals. De la seva banda, les estades tecnològiques, que tenen l’objectiu de fomentar noves vocacions científiques, obren l’edat dels i les participants fins a partir de vuit anys (en l’anterior edició era a partir dels tretze). Aquestes estades es van afegir a l’oferta del programa l’any passat, i tenen l’objectiu de despertar noves vocacions científiques entre la gent jove, ja que, segons les previsions, a Catalunya manquen avui 12.500 enginyeres i enginyers per arribar a la mitjana de la Unió Europea. Si no es prenen mesures, segons les dades de què disposa el Govern, el dèficit de professionals el 2015 seria de prop de 25.000. Aquesta acció s’emmarca en el programa ‘Enginycat!’, impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Termini de preinscripcions: 16 de març

La consellera, acompanyada del secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i la secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, ha explicat que el procés de preinscripcions al programa s’inicia demà 23 de febrer a les 12 hores.

Les persones que vulguin participar-hi poden fer la preinscripció fins al 16 de març a través del web www.xanascat.cat i del telèfon d’atenció ciutadana 012 durant les 24 hores del dia. En el moment de formalitzar la preinscripció es donarà automàticament als i les participants un número concret, que serà el de referència per al sorteig públic de places davant de notari que es realitzarà el 18 de març.

Totes les persones preinscrites a través del web, podran consultar, modificar o anul·lar les seves dades en qualsevol moment, fet que evitarà que hagin de trucar una o més vegades al 012 per fer aquestes gestions. L’endemà del sorteig es publicaran els resultats a internet i es comunicaran per SMS i correu electrònic. Just després, s’iniciarà l’assignació automàtica de places en ordre correlatiu i ascendent a partir del número aparegut en el sorteig.

Més informació a www.xanascat.cat

+Info Albergs, torns i preus