dimecres, 6 de gener del 2016

El 55% dels menors LGTB pateixen assetjament escolar


En un 43% dels casos els adolescents d'aquest col·lectiu han ideat el suïcidi, un 35% n'ha preparat algun detall i un 17% ho ha intentat alguna vegada


Més de la meitat de joves lesbianes, gais, transsexuals o bisexuals pateix assetjament psicològic o físic a les aules de l'estat espanyol per la seva orientació sexual, segons la Federació Estatal LGTB. El percentatge de maltractament a menors és superior en el cas de joves transsexuals perquè, com explica el president de l'entitat, Jesús Generelo, 'són víctimes més visibles i això els exposa a un major risc' d'assetjament.
 





La investigació de l'entitat també volia conèixer quines eren les conseqüències per la salut dels joves assetjats i, en base a una mostra de 700 enquestes a aquest col·lectiu, conclou que el 43% dels joves LGTB que pateixen bullying han ideat el suïcidi en algun moment, el 35% n'han arribat a preparar algun detall i un 17% fins i tot ho ha intentat alguna vegada. Les dades dupliquen les xifres de risc de suïcidi de la població d'adolescents en general. 
Aquest tipus d'assetjament es dóna principalment entre adolescents d'entre 12 i 15 anys, encara que la Federació LGTB té dades de víctimes a edats inferiors. Els joves assetjats pateixen principalment violència verbal amb insults, burles i rumors. Aquesta violència psicològica la pateixen en un 64% dels casos seguida per la violència social a través de la qual, en un 37% dels casos se'ls impedeix la participació en grups, i en un 39% se'ls deixa de parlar o se'ls ignora. 
Pel que fa a la violència física, un 36% dels casos els joves han estat agredits amb algun objecte o han rebut cops i empentes. Un 23% ha rebut amenaces i un 14% ha patit algun tipus de violència a través de les xarxes socials. Un percentatge d'entre el 5 i el 6% assegura que li han propinat pallisses o l'han agredit sexualment. 
La FELGTB demana que s'abordi l'assetjament per orientació sexual als centres educatius amb seriositat perquè es tracta d'un problema que es perllonga durant anys i és invisible en la majoria de casos. L'entitat demana una llei integral de la transsexual que unifiqui, en paraules de Jesús Generelo, 'el tractament que es dóna a aquestes persones a tot Espanya, que estableixi el mateix criteri educatiu i es formi als funcionaris, treballadors socials i altres professionals perquè coneguin aquesta realitat i sàpiguen donar l'atenció que es mereixen'. 
L'entitat proposa també substituir les unitats sanitàries 'de trastorn' per unitat de tractament o d'identitat de gènere i considera que cal prioritzar 'el dreta a l'autodeterminació de la identitat' perquè 'no hagi de ser un metge qui, després de dos anys, decideixi la identitat del jove'.

FONT: SOCIAL.CAT