Inauguració d'un itinerari de natura per a persones cegues
Presentem un itinerari adaptat per a persones amb diversitat funcional de diferents tipologies (psíquiques, físiques i sensorials) però sobretot per visuals: cecs o persones amb diferents graus de visió.
Aquest itinerari recorre el tram final del Barranc Verge del Camí, al terme municipal de Cambrils, en un recorregut pràcticament pla de 760 metres de longitud. Aquest itinerari s'ha adequat mitjançant aixecaments de vores, la instal∙lació de 8 plafons de ceràmica especial i una maqueta a l'entrada de l'itinerari.
Aquesta senyalització és tàctil i tot el projecte és una experiència única almenys a Espanya en quant no hi ha senyalització externa acolorida per a persones amb dificultats visuals per la dificultat tècnica que implica. La maqueta ha estat una prova pilot confeccionada per l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Ramon Llull de Tarragona i els plafons ceràmics han estat confeccionats pel Taller La Moixera de Reus, mentre que les vores i els faristols són obra de la Brigada Municipal de l'Ajuntament de Cambrils.
La direcció tècnica ha estat obra del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPECEdC) que amb aquest itinerari s'executa el primer de la sèrie que ja s'està convenint amb altres ajuntaments i entitats dins del marc del projecte “Natura per a tothom”, que també ha rebut finançament de l'Obra Social La Caixa gràcies a la mediació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
La filosofia d'aquest projecte rau en que bona part de la població té dificultats per a acostar-se a la Natura. Fins i tot la més accessible per a la resta de persones. Parlem de persones amb diversitat funcional psíquica, física i/o sensorial. Però la dificultat d'accés també ho és per a persones de “massa” curta o llarga edat.
De la mateixa manera que un ascensor o rampa és utilitzada per a persones sense discapacitats majoritàriament per la seva més gran comoditat, aquest projecte està pensat amb la filosofia de no segregar sinó de fer-la accessible la Natura al màxim de persones amb dificultats i per tant fer més accessible i amable a persones sense dificultats. Per tant, no és un itinerari per a cecs i disminuïts, segregacionista. És un itinerari en el que els cecs i les persones amb diversitat funcional tenen menys impediments per a acostar-se a la Natura.
Havent estudiat dins i fora de Catalunya, teories, pràctiques, experts i diferents experiències durant un any, s'ha comprovat que no hi ha gairebé cap pensada per a aquest gran col∙lectiu (algunes investigacions situen fins al 40% de la població) i menys amb les característiques senyalètiques que aquí s'assagen.
Una altra filosofia del projecte és l'assaig. D'aquesta manera s'estan dissenyant diferents models de treball i materials a cada nou itinerari i la segona fase del projecte es centrarà en l'assaig i avaluació dels primer itineraris executats sobre el terreny.
L'Ajuntament de Cambrils ha signat un conveni amb GEPECEdC pel que es compromet el primer, entre altres, en el manteniment d'aquesta infraestructura, mentre que el segon, entre altres, realitza activitats al voltant d'aquest itinerari. La primera d'aquestes activitats consistirà en una visita guiada oberta i gratuïta que es realitzarà el diumenge 11 de novembre a les 11 del matí.
Qualsevol persona pot inscriure's i ho pot fer tant enviant e-mail a educa@gepec.org i rebre confirmació o bé trucant al telèfon 61.61.62.890
Més informació al GEPEC
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada