dimarts, 5 de febrer del 2008

30 mesures socials per als programes electorals

Plataformes i coordinadores d'entitats s'han posat d'acord per elaborar una llista de 30 punts amb recomanacions de caràcter social. La idea és que els partits polítics les incloguin als seus programes.

Campany Mans Unides Implicar els partits polítics espanyols en matera social. Amb aquest objectiu s'han unit diverses plataformes i coordinadores d'entitats socials a l'anomenat Fòrum d'Agents Socials del Tercer Sector i l'Economia Social.

Les organitzacions s'han posat d'acord i han elaborat un llistat amb 30 mesures que els partits polítics haurien d'incloure en els seus programes electoral per millorar les seves polítiques de caràcter social. Ampliar la presència de les ONG en el Consell Econòmic i Social i equiparar la seva importància al que tenen entitats com els sindicats és una de les propostes més destacades del llistat.

Entre les iniciatives també destaca que l'Estat compensi part o la totalitat de l'IVA imposat i no deduïble per les entitats no lucratives, perquè no disminueixin els fons aportats per les subvencions; aquesta mesura ja es porta a terme a països com Dinamarca. A més, es demana la inclusió en els Pressupostos Generals d'una partida fixa dirigida a accions socials, que es complementaria amb els diners recaptats a través de la casella de 'fins socials' de la Declaració de la Renda. A continuació et resumim altres demandes:

En relació al tercer sector com a agent social
> Considerar el Tercer Sector i l'economia social com un agent social i econòmic.
> Donar suport al desenvolupament de programes per a la incorporació, dins de les entitats socials, de processos de millora contínua, qualitat, eficàcia i la màxima transparència financera i de gestió.
> Incrementar la visibilitat de les entitats del Tercer Sector i l'Economia Social afavorint el seu reconeixement públic i la seva repercussió social, així com elaborar un registre públic d'entitats socials.
> Fomentar la participació de la coordinadora estatal i les coordinadores autonòmiques d'ONG de cooperació al desenvolupament per garantir la participació de les societats civils dels països del Sud en la recerca de solucions en la lluita contra la pobresa.

En relació a les accions per al desenvolupament d'un model social
> Revisar i millorar l'assignació de recursos de les polítiques socials d'inclusió i cohesió social per garantir la seva efectivitat i la seva aplicació universal.
> Reformular les Rendes Mínimes d'Inserció.
> Aconseguir un Sistema de Garanties de Mínims que articuli la dispersió de prestacions.
> Impulsar plans d'ocupació integrats i específics per als col·lectius exclosos o amb especials dificultats d'accés al mercat de treball.
> Prioritzar les entitats del Tercer Sector i l'Economia Social com a “eines” d'inserció sociolaboral, cohesió social i desenvolupament territorial.
> Crear un Observatori permanent sobre la situació de l'ocupació en els col·lectius amb més dificultats d'integració laboral.

Altres propostes
> Assumir el compromís que la dotació prevista a través de l'IRPF per a fins socials vagi elevant-se anualment fins arribar a l'1% de la quota dels contribuents.
> Consecució del compromís d'arribar al 0,7% per a l'ajuda oficial al desenvolupament abans de l'any 2012.
> Transferir els recursos necessaris per part de l'Estat, que compensi part o la totalitat de l'IVA suportat i no deduïble per les entitats no lucratives.
> Equiparar els incentius fiscals en matèria de donatius de persones físiques i jurídiques, fet pel qual els desgravaments han de ser elevats al 35%.
> Elaborar una nova Llei de Subvencions adaptada a la realitat de les entitats no lucratives i que permeti la revisió en profunditat de la regulació de les subvencions del sector no lucratiu.

En aquest context, des del Fòrum d'Agents Socials del Tercer Sector i l'Economia Social afirmen que durant aquesta última legislatura s'ha produït un "avanç significatiu" en temes socials, ja que no només s'ha tingut en compte les opinions de les ONG, sinó que s'han creat lleis com la de la Dependència o contra la violència de gènere.

El Fòrum d'Agents Socials del Tercer Sector i l'Economia Social està format per la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament, la Plataforma d'ONG d'Acció Social, la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social a Estat espanyol, la Plataforma del Voluntariat d'Estat espanyol, Plataforma d'Infància, el Consell de Joventut d'Estat espanyol i la Confederació Empresarial Estatal d'Economia Social.

Què Puc Fer Jo?


Trobes organitzacions que treballen qüestions socials al nostre Directori d'Entitats.

Més informació:
Altres notícies sobre acció social publicades a Canal Solidari

Llegeix també altres notícies sobre les properes eleccions com Menys emissions, control d'armes i drets dels migrants en els programes polítics, ja! o Eleccions Generals: Vota pel Planeta!.

Canal Solidari-OneWorld 2008