divendres, 5 de juny del 2009

El Govern aprova el Projecte de llei que estableix un servei universal d’acollida per a tots els immigrants i d'impuls a la reinserció laboral

Catalunya es posiciona com a regió europea de referència en l’acolliment de nouvinguts ja que és la primera comunitat a l’Estat i al Sud d’Europa en impulsar una Llei així

Es crearà un servei de primera acollida homogeni, que inclourà una entrevista amb un agent d’acollida, informació i formació sobre la societat catalana, el mercat laboral, el dret d’estrangeria i la llengua



La Llei
estableix el català com a llengua comuna i vehicular, tal com marca el Pacte Nacional per a la Immigració



El Consell de Govern també ha
destinat més de 2 milions d’euros per crear 140 noves places per a persones dependents i 78 nous llocs de treball


A més, ha augmentat en un 51%
els ajuts al lloguer per a persones amb risc d’exclusió social i ha destinat 6,4 milions a subvencionar la sisena hora dels centres concertats el proper curs escolar

El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei d’acollida a les persones immigrades i retornades a Catalunya, un “servei universal d’acollida” dirigit a totes les persones immigrades que estiguin empadronades a Catalunya o que acreditin un mínim de 90 dies de residència. Es tracta d’”una caixa d’eines per a nouvinguts per fomentar la seva mobilitat social i reduir la seva dependència dels sistemes públics incrementant la seva aportació a la societat”, ha declarat la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que juntament amb la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern.
La futura llei estableix un servei de primera acollida a través dels ens locals que serà homogeni, i que inclourà una entrevista amb un agent d’acollida, informació i formació sobre la societat catalana, el mercat laboral, el dret d’estrangeria i la llengua. L’aprofitament dels cursos es determinarà mitjançant una acreditació que s’obtindrà després de l’assistència continuada a les classes i que ha de servir per donar oportunitats a les persones immigrades per a la seva inserció laboral”, ha deixat clar la consellera. Capdevila ha anunciat que el Govern intentarà arribar a acords amb l’Administració de l’Estat per tal que les certificacions del servei tinguin efecte en els procediments d’estrangeria, tal i com reclama el Pacte Nacional per a la Immigració.
La titular d’Acció Social ha explicat que el procés “començarà per l’agent que valora les necessitats de la persona i l’orienta en les primeres passes a la societat”, i ha precisat que “s’intentarà que aquest agent sigui una persona integrada a Catalunya del mateix origen que la persona usuària”.
La futura Llei estableix el català com a llengua comuna i vehicular en el procés d’acollida i reforça l’aprenentatge de la llengua, en la línia de les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració. Concretament, el Projecte de llei contempla oferir, des d’ara fins el 2015, més d’11.700 nous cursos inicials o bàsics de català que s’integraran a l’oferta actual, i que implicaran un increment molt important respecte els 2000 que s’ofereixen ara. Capdevila ha explicat que un cop finalitzat l’assoliment de competències de llengua catalana, s’oferirà a qui ho requereixi formació per adquirir competències en llengua castellana.
El nou text situa Catalunya com a regió europea de referència en l’acolliment de nouvinguts ja que és la primera comunitat a l’Estat i al Sud d’Europa en impulsar una normativa així. D’aquesta manera, “Catalunya –ha dit la consellera d’Acció Social- es reconeix com a societat diversa, amb flux migratori perdurable en el temps, que hem de poder gestionar amb la regularitat i oferint atenció sistematitzada”. La consellera Capdevila ha explicat a més que aquesta Llei permet “desenvolupar competències exclusives en matèria d’integració, recollides en l’Estatut”,a l’hora que dóna compliment al Pacte Nacional per a la Immigració, concretament, al punt sobre l’adaptació dels serveis públics a una societat diversa.
La Llei, que es desplegarà de manera progressiva fins el 2015, neix amb la voluntat “d’homogeneitzar arreu del territori els diferents serveis d’acollida i praxis que ja fan alguns ajuntaments. El text s’ha elaborat recollint anys de bones praxis del món local i amb la seva participació i el de les entitats que hi treballen”, ha destacat Capdevila. La previsió pressupostària de la Llei s’incrementarà en funció dels consistoris que vagin oferint el servei i preveu que hi hagi serveis d’acollida a la totalitat dels municipis catalans amb més de 20.000 habitants. Així, està previst que inicialment, al segon any de la Llei, el serveis s’estengui a 32 municipis, fins arribar als 101 municipis en finalitzar el seu desplegament, el 2015.
L’acollida a Catalunya i en el país d’origen
Tot i que el gruix dels serveis es donaran a Catalunya, el text aprovat avui també contempla oferir el servei de primera acollida ja en el país d’origen, en els casos regulats pel marc legal d’estrangeria, que en aquests moments s’aplicaria bàsicament als reagrupaments familiars.
En l’àmbit català, el nou text contempla un treball conjunt entre el Govern i els ens locals, mantenint l’autonomia municipal i reconeixent la seva experiència acumulada en els darrers anys. “La integració és responsabilitat de totes les administracions però també de tots els sectors socials”, ha dit Capdevila, i és per aquest motiu que el Govern farà un acord amb agents socials per desenvolupar programes d’acollida, integració i gestió de la diversitat a les empreses i centres de treball.
El Projecte de llei també inclou la creació de la futura Agència de les Migracions de Catalunya, un nou òrgan adscrit a la Generalitat que facilitarà i agilitzarà el treball en xarxa amb els ens locals i les entitats que donen suport a la immigració.
El resultat d’un procés participatiu amb ens locals i entitats de tot Catalunya
La llei sorgeix del consens després d’un ampli procés participatiu en el qual hi ha intervingut més de 700 persones d’arreu de Catalunya, càrrecs electes de 208 ens locals i 199 entitats. El text també s’ha debatut amb entitats municipalistes i agents socials.
L’objectiu del Govern és demanar al Parlament la tramitació del Projecte de llei per procediment d’urgència perquè la norma pugui entrar en vigor aquesta mateixa legislatura. La previsió és que les seves disposicions s’apliquin de forma progressiva, de manera que el 2015 estigui completament desplegada.
140 noves places d’atenció a la dependència
En el mateix àmbit de l’acció social, el Consell de Govern ha destinat més de 2 milions d’euros a construir dos nous equipaments d’atenció a la dependència ubicats a Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell) i a Sabadell (Vallès Occidental), i ampliar-ne un d’existent a Súria (Bages). En total, crearan 140 noves places i 78 nous llocs de treball.
Les subvencions aprovades avui, que formen part dels 61,9 milions d’euros traspassats a Catalunya a compte del Fons estatal per a obres de creació i millora de la xarxa d’atenció a la dependència, se sumen als més de 12,7 milions d’euros que el Govern ha aprovat en les darreres setmanes per millorar nou equipaments d’atenció a la dependència, que permetran crear 496 noves places, millorar-ne 8 més i generar 253 llocs de treball.
Fins a 59 milions d’ajuts al lloguer per a persones amb risc d’exclusió social
El Govern d’avui també ha aprovat ampliar l’import de la convocatòria de subvencions per ajudar a pagar el lloguer a persones amb ingressos molt baixos. Aquesta convocatòria, publicada dimarts passat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, comptava amb un import inicial de 39 milions d’euros, i avui el Govern ha acordat ampliar la partida fins als 59 milions d’euros, fet que suposarà augmentar les ajudes en un 51% respecte el 2008. Es calcula que se’n podran beneficiar fins a 28.000 llars que tinguin problemes amb el pagament del seu habitatge de lloguer.
Subvenció de la sisena hora als centres concertats i d’altres acords
Per tal de subvencionar les activitats complementàries pel curs 2009-2010, conegudes com a sisena hora, el Govern ha aprovat avui destinar 6,4 milions. L’acord s’aplicarà el curs 2009-2010 als centres concertats que tenen subscrit amb el Departament d’Educació un contracte programa. Les subvencions aprovades avui beneficien 12.415 alumnes de 27 centres educatius.
El Govern ha aprovat també la constitució dels Governs Territorials de Salut del Barcelonès Nord-Baix Maresme i de l’Alt Penedès, declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de lloc històric, la necròpolis medieval de la comunitat jueva de Barcelona, situada a la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, o la concessió definitiva de ràdio municipal a l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat, i de ràdio comercial a Onda Ramblas de Balaguer, entre d’altres acords.

FONT: GENCAT.CAT