El Govern aprova el Projecte de llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència
- La nova norma aglutina tota la legislació que hi ha sobre infància i adolescència
- Permetrà que en casos de maltractament familiar sigui la persona maltractadora qui marxi de casa, enlloc de l’infant
- La nova Llei vol evitar que els nens hagin de declarar dues vegades per un cas d’abús o maltractament
- El Govern també ha aprovat construir 32 nous centres educatius i ha destinat gairebé 10 milions d’euros per millorar els dèficits d’algunes urbanitzacions
- A més, ha destinat 35 milions al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i ha impulsat infraestructures científiques de l’àmbit agroalimentari
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència, una nova norma que recull tota la legislació actual catalana sobre la infància i l’adolescència i que introdueix novetats en aspectes com la protecció davant el maltractament de menors, el procediment de desemparament, o el procés d’acolliment, amb dues noves modalitats; el permanent i l’especialitzat.
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, juntament amb la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu, ha explicat que la nova Llei suposa un “canvi de paradigma importantíssim” a l’hora de legislar sobre la infància i l’adolescència perquè incorpora la prevenció a les polítiques de protecció, fins ara majoritàries. “Fins ara fins les lleis existents s’havien fet envers la protecció de la infància, i només entraven a regular situacions en què s’estava en situació de risc o desemparament”.
A partir d’ara, a banda de promoure i regular les mesures per pal·liar les situacions de risc, s’incorporen i dicten normatives pel que fa la prevenció, l’atenció, la promoció i la participació d’aquests col·lectius. “La llei, per tant, per primer cop s’adreça a tota la població infantil i adolescent de Catalunya, i està pensada per millorar el benestar dels nostres infants i de tots aquells que es troben en situació de risc i desemparament”, ha conclòs Capdevila.
Es tracta d’una llei adreçada a tots els infants i adolescents que estan domiciliats a Catalunya, un total de 1.283.493 infants i adolescents entre 0 i 17 anys, i que té com a objectiu principal “millorar el benestar dels nostres infants i de tots aquells que es troben en situació de risc i desemparament”.
La consellera Capdevila ha donat a conèixer les darreres dades pel que fa a infància adolescència en situació de risc a Catalunya. Del total d’1’2 milions d’infants i adolescents, 10.822 estan en situació de risc o sota alguna mesura de protecció. D’aquests, 7.448 estan tutelats, 2.566 ingressats en centres d’acolliment o residencials i 4.882 estan atesos en família, sigui la família natural o no. La consellera ha destacat també que, pel que fa a les mesures dedicades a la prevenció, és important assenyalar que hi ha 6.236 infants i adolescents més que són usuaris de centres oberts.
Entre les novetats més destacades que aporta la normativa hi ha el fet que prioritza que en casos de maltractament familiar sigui la persona maltractadora qui deixi la llar, enlloc de l’infant. Generalment fins ara, en cas de maltractament infantil, calia separar el menor del seu domicili o nucli familiar. També vol evitar la doble victimització, és a dir, que els infants hagin de declarar dues vegades per un cas d’abús o maltractament.
A més, un altre dels elements destacats és “que permetrà agilitzar totes les adopcions nacionals perquè s’escurcen els terminis per oposar-se a l’acolliment preadoptiu”, ha emfatitzat la consellera. Igualment, pel que fa als casos d’acolliment, “és molt important la nova regulació perquè es crea l’acolliment permanent per a infants que no volen o no poden ser adoptats i es regula la unitat de convivència de dedicació exclusiva per a l’acolliment, de la qual ja se n’està fen una prova pilot”, ha explicat.
Pel que fa la prevenció, i també com a novetat, la norma fa una separació entre les situacions de risc social i el desemparament. Fins ara, per tal que un infant accedís a una mesura de protecció se l’havia de desemparar. Ara només s’haurà de fer si la mesura de protecció ho requereix.
Temps límit per oposar-se al desemparament i a la protecció
La norma també estableix un temps límit per oposar-se judicialment a les resolucions de desemparament i a les mesures de protecció. D’aquesta manera s’evita que els infants hagin de patir situacions d’incertesa, que a vegades l’alentiment dels processos d’oposició pot provocar. Fins ara, es podien iniciar en qualsevol moment, sense importar quan s’havia dictat la resolució.
En el cas de l’acolliment preadoptiu, que és el pas previ obligatori abans de l’adopció, el termini que tenen els progenitors per oposar-s’hi és de dos mesos. “Escurçar aquests terminis –ha explicat la consellera- ha de permetre agilitzar totes les adopcions nacionals i donar més seguretat als pares i mares adoptants i també totes les garanties legals que necessiten els pares biològics”.
Més participació dels infants
La norma també crea la figura del procurador de la infància i l’adolescència, per tal de donar plena efectivitat al dret dels infants i adolescents tutelats per la Generalitat a ser escoltats.
Per promocionar la participació dels infants i adolescents, el Projecte de llei crea un Consell Nacional de la Infancia perquè els infants puguin participar d’aquelles decisions que els afecten. A més, també contempla la creació de Taules Territorials d’Infància, que coordinaran les diferents administracions i institucions implicades en la detecció i intervenció davant dels maltractaments infantils.
Noves modalitats d’acolliment: especialitzats i permanents
El Projecte de llei inclou dues noves modalitats. D’una banda, l’acolliment familiar permanent, que es durà a terme quan el desemparament sigui pràcticament definitiu, però no sigui possible l’adopció o no es consideri l’opció més favorable per al menor.
D’altra banda, l’acolliment familiar en unitat convivencial d’acció educativa està adreçat a infants i adolescents tutelats que requereixen d’una atenció més especialitzada: menors amb necessitats educatives especials (per causes psíquiques, físiques o sensorials); malalties cròniques i/o trastorns de conducta i grups de germans.
La consellera Capdevila ha explicat que actualment s’està treballant en una prova pilot per avaluar el funcionament d’aquest tipus d’acolliment i s’espera que a finals d’any, encara que no s’hagi aprovat la llei, es puguin aplicar aquestes unitats. Aquest tipus d’acolliment requereix que un dels membres de la família compti amb una titulació específica, formació i experiència per atendre les necessitats especials d’aquests infants i adolescents.
Tota la legislació en un Projecte de llei
Aquest Projecte de llei reuneix en un sol text tota la legislació sobre infància i adolescència, tant aquella que s’adreça a la infància i l’adolescència en general, com aquella que regula la protecció dels menors en situacions de risc o de desemparament. L’objectiu és atendre, protegir i promocionar el benestar personal i social dels infants i dels adolescents, i garantir l’exercici dels seus drets i responsabilitats.
La nova norma situa l’infant i l’adolescent com a subjecte de drets i oportunitats i actualitza la normativa que fins ara hi havia en aquest camp per adaptar-la a les noves necessitats i circumstàncies socials. També incorpora el principi de transversalitat en les polítiques d’infància i adolescència, ja que entén que la infància és cosa de tota la societat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada