divendres, 18 de setembre del 2009

Principals dades demogràfiques població marroquina empadronada a Catalunya

La immigració en xifres es presenta una selecció de dades sobre el col·lectiu de nacionalitat marroquina que viu a Catalunya. El marroquí constitueix el grup estranger més nombrós, i també el que més anys porta a Catalunya (la seva presència ja arrenca dels anys 70). I, de tots els països d'origen de població estrangera, és el país més proper. És, per tant, una migració de proximitat, amb totes les conseqüències que se'n deriven. La combinació de la proximitat geogràfica, la gran magnitud demogràfica i la dilatació temporal en l'arribada deriva en una gran heterogeneïtat en la seva composició social, cultural, econòmica, familiar i lingüística.

Demografia

  • Principals dades demogràfiques de la població marroquina

    El marroquí constitueix el col·lectiu més nombrós de població estrangera empadronada a Catalunya des de fa més de quinze anys. Actualment en representen el 19%, el que equival a un 3% de la població total. Són més de 225.000 les persones d'aquesta nacionalitat que viuen a Catalunya; es tracta d'un grup de població molt jove, amb una mitjana d'edat de 27 anys i amb més proporció d'homes que de dones.

Distribució

  • Distribució territorial

    El col·lectiu marroquí té un nivell d'assentament considerable i es distribueix de manera força homogènia en el territori: només a un de cada quatre municipis de Catalunya no hi resideix cap estranger d'aquesta nacionalitat. Els municipis amb més volum de marroquins no es concentren tots a l'Àrea Metropolitana, així com tampoc aquells que tenen els percentatges més alts sobre la població estrangera o la total, que solen ser municipis petits o mitjans.

Treball

  • Mercat de treball

    La seva participació en el mercat de treball ha augmentat ininterrompudament al llarg dels anys, ja que en gran part es tracta de persones en plena edat laboral. Tot i així, l'actual situació econòmica també els ha repercutit: les afiliacions han experimentat una davallada des de juny de 2008 i les taxes d'atur han augmentat de manera notable, mantenint-se, des d'aleshores, per sobre de les taxes del conjunt de la població i de la resta d'estrangers.

Educació

  • Educació

    L'augment d'alumnat marroquí a les aules ha anat paral·lel al creixement d'aquesta població. Actualment constitueix la quarta part de l'alumnat estranger, i es concentra sobretot en les etapes de Primària i Secundària Obligatòria. En els nivells post-obligatoris, però, hi ha una davallada del nombre d'alumnes. Pel que fa a la titularitat dels centres, existeix una clara concentració de l'alumnat marroquí en els centres públics.

    FONT: GENCAT.CAT