Amb el nou Pla operatiu es potencia un model d’atenció integral a la salut mental i les addiccions
S’aconsegueix un major equilibri territorial en la xarxa de drogues a Barcelona i s’assegura l’accessibilitat als usuaris
La consellera de Salut, Marina Geli, i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, presenten el Pla operatiu d’integració de les addiccions a la xarxa sanitària de la ciutat de Barcelona 2010-2014. L’han acordat el Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i els principals agents socials del sector, sobre la base del Pla director de salut mental i addicions de Catalunya i al Pla d’acció sobre drogues 2009-2012, aprovat pel ple municipal. Dins de les accions plantejades, destaca la integració dels serveis i els equipaments destinats a l’atenció de les drogoaddiccions a la xarxa sanitària de tota la ciutat de Barcelona.
El model d’atenció integral s’ha consensuat a Catalunya entre Administració, professionals, entitats i usuaris dins del marc del Pla director de salut mental i addiccions. Els seus objectius són l’enfocament comunitari en els serveis i en les prestacions, amb un model d’atenció més preventiu i proactiu, orientat a les necessitats dels usuaris i amb una visió global i de continuïtat assistencial basat en el treball en xarxa. Aquest model es basa en la integració com a objectiu de millora permanent, la integració entre les xarxes especialitzades de salut mental i drogodependències i la integració en l’entorn de l’atenció primària de salut, amb una organització eficient dels serveis i amb base territorial.
A partir d’aquí, el nou model de serveis s’organitza en àmbits d’intervenció diferenciats per problemes de salut, tipologia o complexitat.
La implantació del Pla operatiu a la ciutat de Barcelona garanteix que la xarxa d’atenció a les drogodependències creixi de manera equilibrada per tot el territori i que es desplegui en el context de recursos sanitaris previstos o ja existents, com els equips d’atenció primària, els centres de salut mental d’adults (CSMA) i infantojuvenils (CSMIJ), hospitals o centres d’atenció i seguiment (CAS). A més, els centres tendiran a oferir tot el ventall terapèutic i de recursos per a l’usuari amb drogodependència, i potenciarà una atenció integral a les diferents necessitats que es puguin plantejar i patologies derivades de l’addicció.
Aplicació del Pla operatiu
La implantació del Pla operatiu d’integració de les addiccions a la xarxa sanitària de la ciutat de Barcelona es planteja d’una manera progressiva fins al 2014. Les prioritats vénen marcades per:
· Una visió global de Ciutat Vella i Sant Martí en clau d’Àrea Integral de Salut Barcelona-Litoral Mar. Aquesta comporta una forta reordenació de l’oferta de Ciutat Vella, basada en el tancament del CAS Junta de Comerç i l’ampliació de l’activitat a Lluís Companys que, en el futur, oferirà un espai de reducció de danys. D’altra banda, la Sala Baluard, a més d’oferir la reducció de danys actual, donarà assistència ambulatòria, i el CAS Barceloneta incorporarà la reducció de danys. Sant Martí integrarà l’atenció als usuaris de drogues als dispositius de salut mental del Centre Fòrum; en el futur està prevista la integració de l’atenció a les drogodependències al Centre de Salut Mental de la Llacuna, inclòs el programa de reducció de danys.
· La Barcelona Esquerra anirà integrant l’atenció a les addiccions i la salut mental i millorant la cartera de serveis sobre la base de l’Hospital Clínic, el CAS de Sants-Montjuïc i el CAS de Sarrià-Sant Gervasi incorporaran a la cartera de serveis la reducció de danys, i en el futur s’integrarà l’atenció a les drogodependències i la salut mental a les Corts.
· A la Barcelona Dreta la integració de l’atenció a les addiccions i la salut mental, i el programa de reducció de danys pivotarà sobre l’Hospital de Sant Pau, i s’iniciarà la integració de les addiccions al centre de salut mental de Gràcia, procés que culminarà en els futurs espais disponibles al Parc Sanitari Pere Virgili, on s’ampliarà la cartera incorporant la reducció de danys.
- AIS*DISTRICTESPROPOSTA DE PLANFICACIÓAIS BARCELONA-LITORAL MARCiutat VellaCAS BarcelonetaPrograma bàsic de reducció de danys (RD)UHD Hospital del MarCAS Junta de ComerçTancamentCAS Lluís CompanysAmpliació de l’activitat amb el programa bàsic de RDCAS CECASSPOTTSala BaluardIntegració de l’assistència ambulatòriaPrograma integral de RD i CASSAPS (RD)TancamentSant MartíCentre FòrumIntegració de l’atenció a la salut mental i les addiccionsCSM LlacunaIntegració de l’atenció a la salut mental i addiccions (en el futur)AIS BARCELONA ESQUERRASants-MonjuïcCAS SantsPrograma bàsic de RDUnitat mòbil de metadona (Zona Franca)Consultoria al carrer del FocEsquerra EixampleUnitat d'Alcohologia (Hospital Clínic)Integració de l’atenció a la salut mental i les addiccionsUnitat especialitzada drogodependènciaLes CortsIntegració de l’atenció a la salut mental i les addiccions a les CortsSarrià-Sant GervasiCAS Sarrià- Sant GervasiPrograma bàsic de RDAIS BARCELONA DRETADreta Eixample,Guinardó iSant Andreu (parcial)Unitat especialitzada de Drogodependències i Unitat Hospitalària de Desintoxicació de Sant PauIntegració de l’atenció a la salut mental i les addiccionsPrograma bàsic de RDUnitat d’Alcoholisme de BarcelonaGràciaParc Sanitari Pere VirgiliIntegració de l’atenció a la salut mental i les addiccions i del programa bàsic de RD al CSMAAIS BARCELONA NORDHortaCAS Vall d'Hebron. Unitat Hospitalària Desintoxicació Vall d’HebronCAS SacedonNou BarrisCAS Nou BarrisAmpliació al CAP GuineuetaPrograma bàsic de RD via FavènciaSant AndreuCAS GarbiventPrograma bàsic de RDCasa Bloc*A més, unitat mòbil de metadona amb parada a Sant Marí, les Corts, Horta-Guinardó i Nou Barris.Consum de drogues a la ciutat de BarcelonaDurant l’any 2009, a la ciutat de Barcelona es van atendre ambulatòriament un total de 5.014 persones per addicció a diferents substàncies psicoactives. El 13% dels inicis de tractament per addicions van ser per heroïna, el 26% per cocaïna, 56% per alcohol i el 5% per cànnabis.La població consumidora de drogues és una important usuària dels serveis d’urgències. En els darrers anys les urgències per heroïna s’han estabilitzat al voltant d’uns 2.000 episodis per any. Les urgències per cocaïna després de l’increment sostingut que van experimentar des de principis del 2000, actualment estan estabilitzades en uns 3.000 episodis per any.La població addicta de més risc i en situació d’exclusió social són els usuaris dels centres de reducció de danys (RD) de Barcelona. Aquests centres van atendre durant l’any 2009 un total 5.394 addictes actius en situació de risc d’exclusió social. Aquests consumien en un 51% heroïna injectada i en un 38% cocaïna injectada. D’aquests, el 83% eren homes, el 42% tenien 30 anys o menys, el 43% eren espanyols i només el 26% vivien en una llar familiar.Inicis de tractament per alcohol i altres drogues segons substància que provoca la demanda de tractament. Barcelona 2000-200924 de març de 2010
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada