El Centre UNESCO de Catalunya (UNESCOCAT), l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han editat, amb el suport de l’ACCD, la versió en català d’aquest document que cada any publica el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).
Presentació de l'IDH en català
Enguany és l’onzè any consecutiu que es publica una versió catalana de l’informe que el PNUD publica des del 1990 amb l'objectiu de mesurar el nivell de desenvolupament dels diferents estats del món. Aquest 2010 s’ha fet una edició especial commemorativa per ser el vintè aniversari que conté alguns comentaris introductoris d'Amartya Sen, economista indi guanyador del Premi Nobel l’any 1998, que va treballar en la concepció del primer Informe sobre Desenvolupament Humà (IDH) i va participar en diverses de les seves edicions posteriors.
El primer IDH va començar amb una premissa simple que ha orientat tota la seva tasca posterior: "La veritable riquesa d'una nació està en la seva gent". L’edició d’enguany reforça aquesta idea i porta com a subtítol El desenvolupament humà, la veritable riquesa de les nacions.
En l’acte de presentació, que va tenir lloc ahir a l’Escola Industrial de Barcelona, van intervenir Adam Rogers, conseller de comunicació estratègica de l’oficina del PNUD a Ginebra, Eduard Segarra, president de l’ANUE, Francesc Astals, delegat del Rector del Campus de Terrassa i David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, que va destacar durant la seva intervenció que “el 1990 parlar de la persona com el centre de la preocupació moral del desenvolupament i no pas dels béns de consum que posseeix, va significar un desafiament a l’enfocament general, que identificava desenvolupament amb desenvolupament econòmic i aquest amb el creixement econòmic.”
L'Informe 2010 manté la tradició d'anar més enllà del paradigma del desenvolupament i per primera vegada fa un recompte exhaustiu de les últimes dècades i reconeix tendències i patrons sovint inesperats que aporten lliçons importants per al futur. Aquesta diversitat de camins cap al desenvolupament humà demostra que no existeix una fórmula única per al progrés sostenible, i que és possible aconseguir i s'han aconseguit avenços extraordinaris a llarg termini fins i tot sense un alt nivell de creixement econòmic.
FONT: Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada