dissabte, 5 de març del 2011

Actualitat sobre Infància i adolescència

En profunditat

  • El tràfic de persones per a l'Observatori dels Drets de la Infància de Catalunya

    Romina González Sánchez
    Departament d'Advocacy i Campanyes
    Save the Children
    El passat 23 de setembre es va celebrar el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, un fenomen que actualment consta com una de les preocupacions principals a l'agenda dels Drets Humans de la Comunitat Internacional, així com entre l'opinió pública i organitzacions de la societat civil.
    El tràfic de persones, o el comerç d'éssers humans, és la manifestació actual de l'esclavitud que ja crèiem eradicada amb l'alliberació dels darrers esclaus a Brasil el 1888. És per això que és inevitable establir paral·lelismes entre la història passada, present, i reflexionar sobre la que està encara per escriure.

Àmbit jurídic

  • La sostracció internacional de menors

    Cristina González Beilfuss
    Catedràtica de dret internacional privat de la Universitat de Barcelona

    Dins l'àmbit de les relacions familiars internacionals, una de les qüestions que genera més dificultats i té més ressò és la sostracció de menors, és a dir, el trasllat de nens fora de l'Estat de la seva residència habitual per part d'un dels seus progenitors sense el consentiment de l'altre. Des del punt de vista de l'interès superior del nen, que d'acord amb el Conveni de Nacions Unides sobre els Drets de l'Infant és la consideració que ha de prevaldre, aquesta conducta causa un perjudici evident, ja que arrenca el menor del seu entorn i en la pràctica sol impedir el desenvolupament de les relacions personals normals amb el progenitor que no l'ha acompanyat. Aquest és l'aspecte realment cardinal. Si es té en compte que el dret a relacionar-se amb ambdós progenitors és un dret del nen reconegut en la normativa interna i internacional, resulta que el trasllat implica una vulneració de drets fonamentals del subjecte que l'ordenament jurídic vol protegir.

La Finestra

  • CRAE SOLIDARI, una experiència per a compartir

    Genoveva Gorchs Corominas
    Directora del CRAE La Serra, amb la col·laboració de l'Equip educatiu
    ggorchs@fundacioprojecteivida.org

    El CRAE La Serra, és un centre residencial d'acció educativa, col·laborador de la DGAIA i gestionat per Fundació Projecte i Vida. Està situat als afores del poble de Taradell, a la comarca d'Osona, en un entorn rural però alhora molt a prop de la ciutat de Vic, la qual cosa ens permet gaudir dels avantatges d'un entorn privilegiat enmig de la natura i els recursos assistencials i educatius d'una ciutat.
  • El voluntariat com a eina de prevenció

    Equip Educatiu del Centre Enric Llaberia
    El Centre Residencial d'Acció Educativa "Enric Llaberia" s'ubica al centre urbà, al límit entre la zona del barri antic i l'anomenada "zona alta" de la ciutat de Lleida. És un centre obert, i els nois i noies utilitzen els serveis i recursos del medi. Es troba integrat en una comunitat en la qual conviu un nivell social més pobre i marginal i un altre de nivell social més alt. Això facilita un treball real i normalitzador respecte al noi/a. Acull 24 nois i noies d'entre 12 i 18 anys en situació de tutela per desemparament. És una població de risc, i molts d'ells presenten: fracàs escolar, dificultats de relació, baix control d'impulsos, baixa tolerància a la frustració, consum de tòxics, trastorns de conducta i, fins i tot, algun trastorn mental greu.

Actualitat i informacions

  • Aprovat el III Pla d'acció contra l'explotació sexual de la infància i l'adolescència

    L'Observatori d'Infància del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat de Madrid va aprovar al Ple, el dia 20 de desembre de 2010, el III Pla d'acció contra l'explotació sexual de la infància i l'adolescència 2010-2013.
    Llegir més...
  • El documental Infància en risc dóna veu als infants que han patit maltractaments

    El 2009 es van detectar a prop de 1.500 casos de maltractament infantil
    El passat 21 de desembre es va presentar en el Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB) Infància en risc, un documental MUF Animation i OnPost coproduït amb TV3 i de 60 minuts de durada. Per aquest motiu i, per primera vegada, l'anterior Secretaria d'Infància i Adolescència va signar un conveni amb la productora MUF Animation per autoritzar la participació de menors que han estat víctimes d'algun tipus de maltractament. Properament el podrem veure a TV3 (dates per confirmar).
    Llegir més...
  • Exposició "Infància tutelada en el franquisme"

    Elena Ràfols Yuste, Maria Verdú Guinot i Neus Garcia Ràfols, membres fundadores del Grup de Recerca Històrica CIRCARE, especialitzat en investigació i divulgació històrica, amb les quals vàrem compartir el documental Darrera la finestra presenten ara una exposició sobre "Infància robada: la protecció de menors en el franquisme".
    Llegir més...