dijous, 13 de maig del 2010

Acció Social celebra aquest cap de setmana el dia internacional de les Famílies amb el lema 'Som família, fem valors!'

La secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, ha presentat avui el programa d'actes del Dia Internacional de les Famílies

La Secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, en la presentació del programa del Dia de les Families
El Departament d’Acció Social i Ciutadania commemorarà el proper 16 de maig el Dia Internacional de les Famílies amb una festa al parc de la Ciutadella de Barcelona. A l’acte hi assistiran la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, així com la secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta. 
 
La celebració del Dia Internacional de les Famílies es farà aquest diumenge al Parc de la Ciutadella de Barcelona a partir de les 10.30 hores. La festa inclourà actuacions musicals, balls, batucada, pallassos, titelles, bastoners, contacontes, circ, teatre i diversos tallers pedagògics. També hi haurà una ludoteca i un rocòdrom, a més d’estands d’entitats i associacions. L’acte central de la festa se celebrarà al voltant de les 13 hores a l’escenari principal, amb la participació de les autoritats i diverses entitats que parlaran sobre el paper de la família com a principal transmissora de valors.
 
A més de Barcelona, el Departament ha organitzat el dissabte actes a Amposta, Cambrils i Girona, i el diumenge se celebraran a Cervera i Igualada.
 
Al marge de les festes, s’ha programat un acte institucional el 20 de maig al Palau Moja (c/Portaferrissa, 1 de Barcelona) amb la participació del sociòleg Salvador Cardús que pronunciarà la conferència “Família i virtuts públiques”.
 
Aquest any, la festa porta el lema ‘Som família, fem valors’ perquè la família continua sent el principal espai de socialització dels infants i, a través de la seva funció educadora, dóna pautes que permeten construir un sistema de valors propis que es transmeten a partir de normes de convivència familiar.
Vivim en un temps de ràpids canvis socials, marcats pels paràmetres espai i temps, que van transformant les relacions interpersonals. Això comporta que la educació  familiar sigui una tasca cada vegada més complexa, on els canvis esdevinguts en la nostra societat durant el segle passat impacten també en el sí de les famílies i modifiquen les dinàmiques de relació. Aquests canvis han fet que sorgís una diversitat de models familiars més enllà de la biparentalitat, en relació a la seva composició, i més enllà del model patriarcal, pel que fa a la distribució de rols i organització interna. 
Tanmateix, la família continua sent el principal espai de socialització dels infants i és innegable que la família, en la seva funció educadora, dona pautes a través de les emocions i relacions interpersonals que permeten construir un sistema de valors propis que es transmeten a partir d’unes normes de convivència familiar. Altres entorns, com l’escola, complementen a la família en aquesta missió transmissora de valors.
Sota el lema Som família, fem valors, el Departament vol incidir en el reconeixement del paper de la família com a formadora i transmissora de valors, contribuint en el desenvolupament personal de tots els seus membres i, d’aquesta manera, assolir un major grau de cohesió que, al mateix temps, permetrà construir una societat catalana més compromesa i inclusiva.
Amb aquestes reflexions en el marc del Dia Internacional de les Famílies, el Departament d’Acció Social i Ciutadania no pretén donar un conjunt de valors determinats. Ans al contrari, el que vol és convidar a totes les famílies a reflexionar entorn a aquesta funció transmissora, que pot enfortir els lligams i els espais de coneixença. Doncs les famílies son la base d’una societat justa i solidària i són també el primer esglaó per assolir major cohesió.
Aquesta voluntat d’impuls de reflexió per part de les famílies catalanes respon als plantejaments del Govern de la Generalitat en matèria de famílies. El Departament d’Acció Social, a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, promou unes polítiques de suport a les famílies que tenen o volen assumir responsabilitats familiars per tal que les puguin desenvolupar en les millors condicions possibles
Per tal de donar suport al desenvolupament de les responsabilitats familiars, des del Departament d’Acció Social i Ciutadania s’ofereixen dos programes de formació a pares i mares amb infants 0-16.

- Des de l’any 2005 s’ofereix el programa “Créixer amb tu”, que te com a objectiu donar resposta als dubtes i inquietuds que molt sovint sorgeixen a les mares i pares quan s’enfronten a la maternitat /paternitat. “Créixer amb tu” ofereix un espai de reflexió guiat per professionals experts/es en la matèria que dota a aquestes famílies dels recursos adients per enriquir i enfortir els lligams afectius vers a les seves filles i fills, des de 0 a 3 anys. 
 
Programa de xerrades de “Créixer amb tu”:
  • Una personeta mes a la família
  • Interacció i comunicació en els tres primers anys de vida dels nostres fills i filles.
  • La importància del joc
  • Una alimentació saludable per als nostres fills i filles. Consells pràctics
  • Rutines, hàbits i normes
  • Taller de massatge infantil
L’any 2005 es van fer 384 tallers i el passat 2009 van ser 540 tallers.
 
- També l’any 2005 la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania va posar en marxa el programa “Aprendre amb tu” dins de l’activitat formativa per a pares i mares. “Aprendre amb tu” posa al seu abast un conjunt de xerrades sobre temes d’actualitat que preocupen a les famílies amb infants de 3 a 16 anys. Les xerrades les imparteixen persones expertes d’entitats especialitzades en les matèries tractades i proporcionen informacions i recursos que donin suport a la tasca educativa dels pares i les mares.
 
Programa de xerrades d’ “Aprendre amb tu”:
  • Connecta amb els teus fills: parlem de les drogues.
  • Connecta amb els teus fills: Actuem!
  • Canvis i pèrdues a l’entorn familiar. Com podem ajudar els nostres fills i filles a superar-los?
  • Els mites alimentaris i hàbits saludables. La prevenció dels trastorns del comportament alimentari.
  • Els canvis. La sexualitat i l’afectivitat en l’adolescència
  • Bones pràctiques per a l’educació en família
  • L’adolescència: llibertat i límits.
  • Jugant s’aprèn a viure. El joc com a eina educativa
  • Mira què fan ara! Què ens diu la televisió més enllà del que veiem?
L’any 2005 es van fer 278 xerrades i el passat 2009 es va arribar a les 900.
 
FONT: GENCAT