El Ple del Parlament de Catalunya va aprovar el passat 28 d’abril de 2010 la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, per la qual es crea un servei universal de primera acollida arreu del territori i es desenvolupen les noves competències de la Generalitat en l’àmbit de la integració i les migracions. Es materialitza així una de les mesures més importants del Pacte Nacional per a la Immigració, signat per la majoria de forces polítiques parlamentàries, els agents socioeconòmics i les organitzacions del sector el desembre de 2008.
Es tracta de la primera actuació legislativa en el seu àmbit al sud d’Europa i té com a principals objectius:
- Facilitar la integració de les persones immigrades
- Estendre un servei de primera acollida homogeni al conjunt de Catalunya
- Fomentar l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats
- Reduir les situacions de vulnerabilitat i de risc d’exclusió
- Fer del català la llengua comuna d’acollida arreu del territori.
A través del servei de primera acollida, la Generalitat i els ens locals oferiran una atenció personalitzada i accions de formació i informació sobre llengua catalana, mercat laboral, drets i deures bàsics, i model de societat. És la primera vegada que un text legislatiu estableix el català com a llengua comuna en els sistemes d’acollida i reconeix el seu valor com a llengua d’incorporació, d’integració i mobilitat social.
El text també preveu l’acollida especialitzada, que implica diversos departaments del Govern i els insta a establir, mantenir o reforçar programes orientats a les persones nouvingudes dins dels serveis normalitzats per al conjunt de la població.
Proposa la creació de la nova Agència de Migracions de Catalunya i dota el Govern d'un ens més àgil i efectiu per gestionar i coordinar un sistema de serveis en xarxa format per un mínim de 101 ens locals, agents socials, entitats col·laboradores, prestadors a l’exterior i empreses concertades, una dinàmica transversal que permetrà guanyar en operativitat i agilitat a l’hora de teixir la col·laboració entre els diversos actors implicats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada