Un d'aquests equipaments s'ubicarà a Girona per centralitzar i coordinar aquests serveis a la demarcació
El Departament d’Acció Social i Ciutadania impulsarà una xarxa territorial de centres de promoció de l’autonomia personal i prevenció de la dependència que centralitzarà i coordinarà aquests serveis a cada vegueria. Aquests equipaments, que inclouen un centre a Girona, formen part d’un nou model de promoció de l’autonomia personal elaborat pel Departament. Els detalls d’aquest nou model els ha explicat avui la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, durant la clausura d’una jornada sobre autonomia i recerca clínica organitzada per la Fundació Arnau d’Escala.
Amb el nou model, Acció Social millora i aproxima arreu del país els serveis de promoció de l’autonomia de les persones amb baix nivell de dependència. Aquest col·lectiu, reconegut amb el Grau 1, podrà acollir-se a partir de l’1 de gener als beneficis de la Llei de la dependència. El nou sistema, però, també s’adreça a persones amb discapacitat igual o superior al 33% així com aquelles que es puguin desenvolupar en el futur algun grau de dependència així com els familiars d’aquests col·lectius, entre d’altres.
De la direcció del nou model s’encarregarà un centre coordinador que garantirà la unitat d’objectius i criteris i vetllarà per mantenir la coherència en l’actuació dels diferents nivells de la xarxa. Aquest centre també gestionarà el Portal d’Atenció Virtual a la Ciutadania, amb tota la informació sobre la promoció de l’autonomia personal, que es posarà en marxa properament.
El nou model crearà a cada vegueria un centre territorial de promoció de l’autonomia personal i prevenció de la dependència. Aquests equipaments coordinaran els serveis de promoció de l’autonomia personal a cada territori i oferiran informació de quins suports estan a l’abast de les persones per a mantenir les seves capacitats de decisió i d’actuació, i assessoraran de manera personalitzada i directa sobre l’adequada utilització d’aquests recursos.
Els centres també serviran com a punts d’aprenentatge, intercanvi d’experiències i millora pels professionals dels serveis socials a partir de l’estímul i promoció de la investigació.
Finalment, els professionals dels centres territorials també s’encarregaran de la gestió al territori dels bancs de recursos de suport. Són establiments que oferiran en règim de préstec aparells per a la promoció de l’autonomia personal i per a la millora de situacions de dependència. Entre aquests materials hi haurà mobiliari, equips d’ús personal, ajudes tècniques i aparells elèctrics, electrònics i informàtics.
Un d’aquestes centres territorial ja funciona de manera experimental a Igualada i dóna servei a la Catalunya central. La resta s’obriran a Girona, Barcelona (per donar cobertura al Barcelonès, el Baix Llobregat, els Vallès i el Maresme), Camp de Tarragona, Lleida, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran.
A banda dels 7 centres territorials, la xarxa també la integraran els centres de zona. Aquestes instal·lacions prestaran l’atenció inicial i orientaran a les persones interessades sobre els recursos existents per a la promoció de l’autonomia personal i seran els encarregats de detectar les noves necessitats que puguin sorgir.
L’abast territorial d’aquests centres de zona es determinarà en cada moment en funció de les necessitats però sempre es prendrà com a referència la comarca. Tot això, el nou model permet l’agrupació de comarques poc poblades en un únic centre de zona o la partició en dues unitats d’una mateixa comarca molt poblada.
El nou model es completa amb la creació d’unitats de promoció de l’autonomia personal a cadascun dels serveis socials bàsics dels ajuntaments i consells comarcals que ho demanin. També es podran registrar com a unitats de promoció de l’autonomia personal els serveis de les entitats privades en representació dels col·lectius que s’inclouen entre els destinataris de la xarxa.
FONT: Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada