dissabte, 5 de juny del 2010

Lliurament dels Premis de Civisme 2009

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, presideix l'acte de lliurament dels Premis de Civisme 2009


Dotats amb 37.000 euros, estan formats pels Premis Serra i Moret a obres inèdites, els Premis Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil i els Premis Civisme als Mitjans de Comunicació

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha presidit l’acte de lliurament dels Premis de Civisme 2009 que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat avui, dimarts, 18 de maig. Aquests guardons tenen com a objectiu general la promoció del civisme des de diferents àmbits d’actuació de la societat catalana.
 
Els Premis de Civisme, un certamen convocat des de la Secretaria d’Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques, estan formats pels Premis Serra i Moret, d’assaig, treball pedagògic, còmic i producció audiovisual; els Premis Jaume Ciurana, a l’actuació cívica juvenil, i els Premis Civisme als Mitjans de Comunicació, per a premsa escrita, televisió, ràdio i web.
 
En conjunt, els Premis de Civisme pretenen potenciar tots els comportaments i les actituds fonamentats en la tolerància, l’educació, la cultura, la urbanitat, el progrés, l’amabilitat, la ciutadania, el patriotisme i tots els valors que estimulen i afavoreixen una bona convivència entre les persones i el respecte per la llibertat individual i col·lectiva.
 
La dotació total dels premis és de 37.000 euros, distribuïts entre les diferents categories i modalitats. En aquesta edició dels Premis 2009 s’han presentat un total de 65 treballs.
 
XXVIII Premis Serra i Moret
 
En l’edició d’enguany d’aquests premis, que guardonen els treballs inèdits, fets en llengua catalana i que hagin excel·lit pel seu tractament del civisme, s’han presentat un total de quinze obres per a les diferents modalitats d’assaig, treball pedagògic, còmic i producció audiovisual. El jurat, presidit pel secretari d’Acció Ciutadana, Josep M. Civis, ha comptat amb la participació de Joaquim Ferrer, Aureli Argemí i Fèlix Martí, en la modalitat d'assaig; Carme Romia, Antoni Petrus i Jaume Funes, en la modalitat de treball pedagògic; Pilarín Bayés, Mercè Canela i Xavier Carrasco, en la de còmic, i Anna Solà i Sue Aran en la modalitat de producció audiovisual.
 
Els treballs premiats han estat:
 
  • En la modalitat d’assaig, el jurat ha decidit premiar l’obra Esport contemporani i socialitat postmoderna: entre la identitat i la globalització de Jordi Osúa Quintana. L’assaig presenta l’esport com un fenomen universal que obre camins a les identitats col·lectives i com aquestes identitats alimenten el sentit humanitzador de l’esport. En aquesta modalitat el jurat ha fet dues mencions honorífiques a les obres Les terceres vies de la democràcia econòmica de Joan Paredes i a La ciutat. Espai de conflicte i convivència de Joan Manel Torres.
  • En la modalitat de treball pedagògic, Cantològics: antologia de la poesia catalana, un projecte realitzat per alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l’Escola Pia de Granollers (Vallès Oriental).
  • En la modalitat de còmic, Un altre món, de Ricardo Hermida Gil. El jurat ha valorat especialment el dibuix i la destresa d’expressar en un guió breu i ben estructurat preocupacions molt vives en la nostra societat, com la capacitat de convivència i de respecte per l’altre.
  • En la modalitat de producció audiovisual, el jurat ha decidit declarar desert el premi.
  
XXIV Premis Jaume Ciurana
 
Aquests premis distingeixen els grups de joves que hagin realitzat una acció cívica meritòria, voluntària i gratuïta, en algun indret dels Països Catalans “En favor de les persones” o “En la millora de l’entorn natural”. En aquesta edició s’hi han presentat dotze grups. El jurat dels premis, presidit per la directora general d’Acció Cívica, Violant Mascaró, ha comptat amb la participació de la vídua de Jaume Ciurana, Dolors Llevadot; el representant de la Secretaria General de Joventut, Joan Tarrida, i els representants del Grup d’Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans, Manuel Subirà i Ramon Bossa.
 
Els grups guardonats amb els Premis Jaume Ciurana reben un diploma del Grup d’Antics Escoltes i Guies Sant Jordi de la Fundació Josep Sans, l’entitat impulsora de la modalitat.
 
Els premis “En la millora de l’entorn natural” han estat:
 
  • Primer premi, a l’Agrupament Escolta i Guia “Antoni Gaudí” de Manresa, per les tasques de condicionament, neteja i senyalització del tram baix de la Riera de Rajadell (Bages).
  • Segon premi, per als joves que han participat en el Camp de Treball “La ruta del Sorreigs”, a la conca del riu Ter, per la tasca d’arranjament i marcatge del sender PR-C46, del camí de Sant Bartomeu i de la Font del Gorg Negre, realitzat per la demarcació de Vic de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi - Grup de defensa del Ter (Osona).
  • Tercer premi, per al grup de voluntaris de l’associació “La Canonja 3. Poble, paisatge i sostenibilitat”, per la tasca de neteja, senyalització i condicionament de la Riera de la Boella, al seu pas per la Canonja (Tarragonès), així com per les accions de sensibilització de la gent del territori.
 
Els premis “En favor de les persones” han estat:
 
  • Primer premi, als voluntaris del Centre d’Esplai Lluís Maria Chanut, de Barcelona, per les activitats setmanals i de vacances, dutes a terme amb els infants més desafavorits del barri de Sant Roc de Badalona (Barcelonès).
  • Segon premi, als nois i noies del grup Ròvers de l’Agrupament Escolta Garbí, de Lleida (Segrià), per les activitats destinades als infants de la Mariola a través de l’esplai Kacau.
  • Tercer premi, a la Colla Keitetsi, de l’Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu de Núria, de Barcelona, per haver dedicat uns dies de les seves vacances de Nadal a conviure amb avis i nens acollits a les residències de l’Entitat Ampans, de Sant Joan de Vilatorrada (Bages).
  
XV Premis Civisme als Mitjans de Comunicació
 
L’objectiu d’aquests premis és reconèixer la tasca dels mitjans de comunicació en la divulgació dels valors cívics. En aquesta edició, han concursat cinquanta treballs en les diferents modalitats de premsa escrita, ràdio, televisió i web. El jurat d’aquesta edició, presidit pel conseller de Governació, Jordi Ausàs, també està format pel secretari d’Acció Ciutadana, Josep M. Civis; el cap de Premsa del Departament, Francesc Vila; i els periodistes de reconegut prestigi, Anna Figuera, de TV3; Núria Ferré, de Catalunya Ràdio; i Joan Manuel Perdigó, d’El Periódico.
 
Els premis atorgats han estat:
 
  • En la modalitat de producció televisiva, al reportatge Barraques. L’altra ciutat del Programa “30 minuts” emès el diumenge 4 d’abril de 2009. El jurat ha valorat l’aprofundiment informatiu en aquesta realitat oblidada i el tractament directe amb les persones que van viure aquesta situació en primera persona a Barcelona entre els anys 40 i 80 del segle passat. També valora de manera molt positiva la lectura actual que se’n fa d’aquest fenomen, així com el valor pedagògic i cívic que en conjunt té el reportatge.
  • En la modalitat de producció radiofònica, a la sèrie de reportatges sobre la prostitució elaborats i emesos a Catalunya Ràdio entre el 25 i 29 de setembre de 2009. Per l’encert a l’hora de plantejar i elaborar els reportatges sobre la prostitució a Holanda i Suècia, en un moment en què aquest tema estava de màxima actualitat a Catalunya. A més, destaca tant el contingut informatiu i documental com pedagògic dels reportatges emesos, i que aporten elements de reflexió que permeten repensar i valorar la prostitució a Catalunya.
  • En modalitat de premsa escrita, el premi ha estat per al conjunt de 21 converses publicades a El 9 Nou de l’edició d’Osona i el Ripollès entre el 22 de maig i l’11 de desembre de 2009. El jurat valora com a molt interessants els reportatges periodístics elaborats amb joves immigrants de la comarca d’Osona sobre el fet migratori, destacant l’experiència personal de cadascuna de les persones entrevistades. També valora com a molt positius els testimonis de les persones entrevistades, primer, perquè costa trobar versions positives de la immigració als mitjans de comunicació, i després, perquè contribueixen a mostrar el caràcter mestís de la societat i ajuden a valorar i entendre les situacions provocades pels processos migratoris.
 
En aquesta modalitat, el jurat fa una menció especial al reportatge “Superdotats, publicat a la revista Presència, la setmana del 13 al 19 de febrer de 2009, que presenta i desmunta alguns dels tòpics al voltant dels infants superdotats.
 
  • En la modalitat de web, el premi ha estat per al portal EcomLab.cat de la Fundació Ecom. El jurat en valora la innovació per a la difusió i l’aprenentatge dels valors del civisme. També destaca que aquest portal educatiu està ple de curiositats per a l’aprenentatge dels més joves. I vol fer notar que es tracta d’una eina interactiva molt ben acabada per a treballar el món de la discapacitat amb infants i adolescents, tant dins com a fora de les aules.
 
A més, el jurat fa una menció especial al portal Webvisual.tv, la televisió en llenguatge de signes a través d’Internet de la Fundació Fesoca, de la Federació de Persones Sordes de Catalunya.
 
   FONT: