Estratègia per a la Inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental 2008 - 2010 acordada en el Consell de Relacions Laborals
S’han destinat 33 milions d’euros per desenvolupar programes adreçats a millorar la inserció laboral en el mercat ordinari i 187,5milions d’euros als 207 Centres Especials de Treball en el període 2008 – 2010
El 97% de les mesures formulades en l’Estratègia estan finalitzades o en un grau de compliment mitjà o avançat
La directora general d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, i la subdirectora general de Polítiques Laborals per a la Diversitat, Emília Pallàs
El Departament de Treball ha destinat 220,5 milions d’euros per a millorar la inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental que han beneficiat més de 23.500 persones en el període 2008 - 2010. En concret, s’han destinat 33 milions d’euros per a desenvolupar diferents programes adreçats a millorar la inserció laboral en el mercat ordinari i 187,5 milions d’euros als 207 Centres Especials de Treball (CET).
Aquests són els principals resultats aconseguits amb el desenvolupament de l’Estratègia per a la inserció laboral de persones amb discapacitat a Catalunya, impulsada pel Departament de Treball, que conté 60 mesures. L’objectiu d’aquesta iniciativa és garantir l’accés, la presència i la permanència de les persones amb discapacitat en el mercat laboral en condicions dignes i de qualitat, en funció de les seves necessitats i potencialitats específiques.
La directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, ha destacat que “amb aquestes 60 mesures bàsicament el que hem fet ha estat impulsar la inserció laboral de més de 23.500 persones amb discapacitat o malaltia mental”. La directora general ha explicat que “hem destinat 33 milions d’euros per desenvolupar programes adreçats a les persones amb discapacitat per tal de que es puguin inserir en el mercat ordinari i a més a més hem destinat una partida molt important, de 187 milions d’euros, pel treball protegit, que és aquell que desenvolupa als Centres Especials de Treball”.
L’Estratègia és fruit de la tasca feta i acordada en l’àmbit del Consell de Relacions Laborals, amb presència, a més del Govern, de Foment, Pimec, CCOO i UGT i està consensuada amb les principals entitats de suport a les persones amb discapacitat que operen a Catalunya.
La població catalana amb discapacitat en edat laboral (de 16 a 64 anys), amb dades de l’any 2009 facilitades pel Departament d’Acció Social i Ciutadania, és de 225.861 persones, de les quals el 53% són homes i el 47% dones. La meitat de les persones amb discapacitat en edat laboral tenen una discapacitat física, seguida per les malalties mentals (23,7%), discapacitat intel·lectual (14,3%), visual (6%), i auditiva (5,3%).
Per edats, el 62,3% de les persones amb discapacitat són més grans de 45 anys, factor que dificulta l’accés al mercat de treball, tal com passa en el conjunt de la població. En les persones amb discapacitats s’hi afegeix la problemàtica d’envelliment prematur o majors dificultats de salut amb l’edat.
Pel que fa a la distribució territorial, una part important de les persones amb discapacitat en edat de treballar es concentra a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En concret, el Barcelonès -amb un 36,33% del col·lectiu-, el Baix Llobregat -amb un 12,27%- i el Vallès Occidental -amb un 10,79%-, són les comarques que concentren més volum de persones amb discapacitat en edat laboral.
En el marc de l’Estratègia aquests són els principals programes que s’estan desenvolupant:
1- Mesures d’informació, orientació i suport a la inserció laboral per a persones amb discapacitat o malaltia mental al mercat ordinari
Una de les principals iniciatives que s’està desenvolupant és el treball amb suport. Treball ha incrementat en un 220% el pressupost destinat entre el 2007 (811.808 euros) i el 2010 (2,6 milions euros) i ha augmentat en un 173% la cobertura a Catalunya al passar de 475 persones el 2007 a 1.300 enguany. El treball amb suport consisteix en un acompanyament perllongat en el temps, especialitzat i a mida per cadascuna de les persones amb discapacitat i que així es puguin inserir laboralment a l’empresa ordinària.
Aquesta fórmula facilita a ambdues parts –empresa i persona treballadora- l’acolliment de la persona amb discapacitat al seu nou entorn per a que pugui maximitzar el seu rendiment en un règim laboral no protegit. En principi l’acompanyament, que és més intens en iniciar-se la relació laboral i gradualment passa a ser un seguiment periòdic està previst que duri uns dos anys de mitjana, però si és necessari aquest període es pot perllongar.
Així mateix, el Departament de Treball ha destinat 15,6 milions d’euros per impulsar projectes liderats per diferents entitats i administracions locals que desenvolupen itineraris i serveis de suport a la inserció laboral per a persones amb discapacitat.
Les persones amb discapacitat que participen en aquests programes realitzen un conjunt d’accions (entrevista d’orientació personal, tutories personalitzades, tallers de recerca activa de feina, formació, recerca de feina, pràctiques en empreses) i reben un seguiment i suport personalitzat per la seva inserció laboral.
Pel que fa als ajuts a la contractació a l’empresa ordinària, Treball ha destinat 10,2 milions euros. Contractació indefinida en empreses del mercat ordinari, contracte indefinit per a treballadors/ores procedents d’enclavament laboral o transformació de contractes temporals en indefinits són algunes de les opcions contractuals que reben ajuts.
2- Experiències pilot de taules territorials
El Departament de Treball ha creat tres taules territorials com a prova pilot a Reus – Baix Camp, Vilafranca – Alt Penedès i Santa Coloma de Gramenet – Barcelonès, amb l’objectiu d’afavorir la inserció de les persones amb discapacitat o malaltia mental millorant la coordinació de recursos i serveis i definint els protocols i els criteris d’actuació a un territori.
Aquests espais de concertació estan participats per tots els agents que intervenen en la seva inserció -administració, agents socials, empreses, Centres Especials de Treball i entitats que presten serveis d’inserció laboral-.
En aquestes tres taules s’han desenvolupat protocols i instruments de treball i una proposta de model en xarxa que en aquests moments ja s’està difonent a 4 territoris més de Catalunya que són el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, l’Urgell i Osona.
3- Model d’Inserció Laboral de persones amb trastorn mental
El Departament de Treball, en col·laboració amb el Departament de Salut i d’Acció Social i Ciutadania, ha volgut donar una especial rellevància a la necessitat d’un bon coneixement i d’una intervenció específica en persones amb malaltia mental donat l’increment progressiu del nombre de persones amb malaltia mental en edat laboral al llarg dels darrers anys.
En aquest sentit, l’any 2009, segons dades de l’Observatori de Treball les persones amb malaltia mental, amb discapacitat reconeguda, són 53.492, i representen un 23,7% del total de persones amb discapacitat. Entre els anys 2006 i 2009 s’ha constatat un increment, del 17% al 24%, del trastorn mental dins la tipologia de discapacitats. Cal destacar la incidència d’aquesta tipologia de discapacitat especialment en les dones, representen un 25,4% del total de persones amb discapacitat reconeguda.
Les bases del nou model han estat elaborades a partir d’una diagnosi participativa sobre la situació actual de l’inserció laboral d’aquest col.lectiu, que ha estat promogut per AMMFEINA, FECAFAMM, FORUM SALUT MENTAL, Coordinadora de Centres de Dia i Coordinadora de Tallers, i ha estat realitzat amb el suport técnic de la UAB, IGOP, Spora i la Fundació Pere Tarrés.
Aquest model permetrà l’aplicació i contrast en el territori d’una estratègia d’inserció laboral que implica la col·laboració estreta de tots els serveis (serveis de salut mental, serveis especialitzats en inserció laboral, Oficines de Treball, serveis socials,...) per tal d’aconseguir millors nivells d’accés i manteniment dels llocs de treball per part de persones que pateixen trastorns mentals.
4- Suport a la inserció a través dels Centres Especials de Treball
A banda del suport a la inserció en el mercat ordinari el Departament de Treball ha fet un esforç per millorar la inserció en el mercat protegit. En aquest sentit, ha destinat 187,5 milions d’euros als 207 Centres Especials de Treball (CET) que han beneficiat al voltant d’11.000 persones amb discapacitat. L’any 2009 es van destinar 88 milions d’euros i enguany està previst destinar 99,5 milions d’euros. Aquests recursos es destinen a subvencionar
el cost de salari de les persones treballadores amb discapacitat i del personal de suport dels centres així com a
donar suport a la reconversió i reorientació del model productiu i de gestió dels centres i a la creació o
manteniment de llocs de treball.
FONT: Departament/s
Els Centres Especials de Treball són empreses (llei 13/1982) que operen en un entorn productiu i asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat. La seva finalitat és la creació de llocs de treball estables, adequats a la realitat del mercat laboral i al món de l’empresa. Són també un mitjà d’integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada