dimecres, 15 de desembre del 2010

El Govern reitera el seu suport a les dones que es troben en situació de violència masclista


La consellera Carme Capdevila destaca el pas endavant que s’ha fet a Catalunya en la prevenció  i la detecció precoç de la violència masclista
 
La nova Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones dels ens locals ha atès enguany més de 43.000 dones, un 16% de les quals ha formulat consultes sobre violència masclista

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha reiterat el compromís de tot el Govern de la Generalitat per avançar en el suport a les dones que es troben en situació de violència masclista i seguir treballant conjuntament amb totes les administracions i la societat civil per millorar els mecanismes de prevenció i detecció precoç.
 
La consellera ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte institucional contra la violència masclista que ha tingut lloc aquest migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona. A l’acte hi ha assistit el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president del Parlament, Ernest Benach, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. També hi han participat el conseller d’Interior, Joan Saura; la consellera de Treball, Mar Serna; el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar; la delegada del Govern a Barcelona, Carme San Miguel; i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, juntament amb representants dels grups parlamentaris, la Diputació de Barcelona i el món municipal.
 
La consellera Capdevila ha fet referència als 13 assassinats per violència masclista que s’han produït enguany i ha subratllat que tot i que els indicadors de la violència masclista són alarmants, hem de mirar endavant. “A Catalunya hem avançat molt en prevenció, detecció precoç i atenció a les dones que es troben en aquesta situació, i hem posat en marxa els mecanismes necessaris per acompanyar les dones en la pràctica del seu dret a viure sense violència masclista”.
 
La consellera ha explicat que de les 43.648 dones que s’han adreçat en el que portem d’any a la recentment constituïda Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones per a obtenir ajuda, 6.815 requerien atenció sobre violència masclista. Carme Capdevila ha destacat la importància d’aquestes xifres  perquè són un exemple de com ha millorat i s’ha apropat la informació i l’atenció a les dones de tot Catalunya i de com ha augmentat l’eficàcia en la prevenció i l’atenció precoç de la violència masclista”.
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Marta Selva, ha insistit en recomanar a les dones que demanin l’ajuda necessària davant qualsevol indici de perill i ha recordat l’existència de serveis especialitzats com la Línia telefònica gratuïta 900 900 120, així com del centenar de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones distribuïts per tot el país. La xarxa d’aquests serveis s’ha materialitzat en els darrers dos anys gràcies als acords establerts per l’Institut Català de les Dones amb els consells comarcals i els municipis.

La presidenta de l’ICD ha valorat molt positivament l’existència dels Centres d’Intervenció Especialitzada que ofereixen una atenció integral i recursos al procés de recuperació i reparació a les dones que han estat o estan en situació de violència, així com a llurs filles i fills. Actualment, estan a disposició de les dones que ho necessitin 5 centres d’aquestes característiques a  Girona, Terres de l’Ebre, Tarragona, Baix Llobregat i la Catalunya Central i, durant el primer trimestre del 2011, obriran les seves portes els CIE de la demarcació de Lleida i de l’ Alt Pirineu-Aran. Al 2010 aquests serveis han atès 1.050 dones i 303 infants i han facilitat la inserció laboral a 515 dones entre els anys 2009 i 2010.

També els Serveis d’acolliment i recuperació  a Catalunya, amb una capacitat per a 96 unitats familiars. Aquests serveis durant l’any 2010 han atès 185 dones i 229 infants; i els 20 Serveis tècnics de punt de trobada, que enguany han donat servei a 1.053 famílies en situació de conflictivitat i llurs 1.370 infants.

Marta Selva també ha destacat la feina conjunta que s’està realitzant amb tots els agents socials implicats en l’eradicació d’aquest fenomen estructural, així com la contribució dels mitjans de comunicació en la sensibilització social i la difusió dels recursos. En aquest sentit, ha posat com a exemple el procés de treball “Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones”. Aquest projecte, impulsat per l’ICD, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de periodistes, compta amb la complicitat de molts professionals dels mitjans de comunicació de Catalunya per avançar en la inclusió de la perspectiva de gènere i de les dones en els continguts mediàtics i “canviar els imaginaris que encara justifiquen les desigualtats entre homes i dones, i invisibilitzen i no valoren les aportacions femenines”, ha subratllat Marta Selva.