dijous, 15 d’abril del 2010

La consellera Carme Capdevila demana al Govern espanyol la restitució de tot el Fons estatal d'acollida i integració

La Consellera Capdevila atenent als mitjans
La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va assistir el 25 de març per la tarda a Madrid a la Conferència Sectorial de la Immigració, convocada pel Ministeri de Treball i Immigració i que aplega els responsables sectorials de les diverses comunitats autònomes. A la reunió es van fixar els criteris per distribuir el Fons estatal d'acollida i integració, que l'any passat va ser de 200 milions d'euros a distribuir per tot l'Estat, i que aquest any només és de 70 milions.
Capdevila va demanar la restitució de tot el fons estatal d'acollida i integració i va recordar que el 23 de desembre el ple del Congrés va aprovar una proposició no de llei, votada pel PSOE, que fixava mantenir la mateixa dotació pressupostària del 2009 per aquest any en quan al fons d'acollida. La consellera va lamentar que no s'hagi complert el que marcava la proposició no de llei i ha remarcat l'escàs interès del Govern espanyol a l'hora de reforçar el finançament dels ens locals que tenen més immigració.
Durant la reunió, la Secretària d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, va confirmar la retallada que suposarà una dràstica reducció per Catalunya, que l'any passat va rebre 46 milions d'aquest fons. La reducció afectarà al reforç educatiu (aules d'acollida, plans educatius d'entorn, apropament de les famílies als centres escolars per contribuir a l'èxit escolar de l'alumnat, formació d'adults...) que s'enduu gairebé la meitat de les partides. També es veuran afectats, especialment, els ajuntaments i consells comarcals amb més immigració del país.
No en va, gràcies a aquest Fons -creat el 2005 per un acord d'investidura del president espanyol amb els grups parlamentaris catalans- el Departament d'Acció Social i Ciutadania subvenciona cada any els municipis de més 20.000 habitants i els consells comarcals. Només el 2009 hi va destinar més de 17,7 milions d'euros. Això permet que els ens locals puguin contractar professionals de la diversitat que faciliten l'acollida i la integració de les persones nouvingudes, mediadors interculturals que fomenten la convivència, agents cívics que vetllen perquè es compleixin les ordenances de civisme o per mediar en les escales de veïns.
A més a més, es financen altres projectes d'integració, d'enfortiment del teixit associatiu i d'apropament entre cultures per garantir la cohesió social. Aquest Fons beneficia, alhora, centenars d'entitats de tot Catalunya que treballen per tendir ponts, facilitar la incorporació de les persones immigrades i la interrelació mútua amb la resta de la població. Així mateix, es financen programes i projectes que promouen agents socioeconòmics, tant patronals com sindicats.
Les partides que rep la Generalitat de Catalunya les destina també a reforçar serveis públics essencials i serveis socials, com atenció a les dones o acolliment de menors sense referents familiars. Es financen els retorns voluntaris de les persones que desitgen tornar al seu país d'origen i que es troben en situació d'exclusió social, es reforça l'aprenentatge del català o s'impulsen projectes per fomentar la participació social, entre moltes altres actuacions que van en benefici de tota la societat. Sobretot perquè permeten fer més autònomes a les persones nouvingudes i, per tant, menys dependents dels sistemes públics.

FONT: BUTLLETÍ SECRETARIA PER A LA IMMIGRACIÓ