dimarts, 20 de juliol del 2010

Es posa en marxa el Pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor sobre la salut

El Pla va dirigit sobretot a aquells col·lectius de risc com les persones grans, els nadons i alguns malalts crònics
 
Un estudi del CREAL mostra que la mortalitat associada a la calor s’ha reduït en un 7,7% des de l’inici del POCS l’any 2004
 
Enguany, com a novetat, s’ha elaborat un vídeo amb els consells bàsics, el qual s’emetrà en les sales d’espera dels centres sanitaris i les oficines de farmàcia que disposin de pantalla
 
El Departament de Salut, conjuntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge a través del Servei Meteorològic de Catalunya, ha posat en marxa, des del dia 1 de juny i fins al 15 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes d’una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans (POCS)
 
El Pla, que es va activar per primera vegada l’any 2004, inclou la predicció amb la màxima antelació de les situacions meteorològiques de risc i la minimització dels efectes negatius d’una possible onada de calor.
 
La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en  les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d’ingressos no programats als hospitals.
 
Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.
 
El POCS compta des del seu inici amb la col·laboració de l’Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d’Acció Social i Ciutadania i de Protecció Civil del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i, des del 2008 amb la col·laboració del Departament de Treball, per tal d’incorporar els grups especialment vulnerables com els treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura).
 
El Pla inclou la difusió dels riscos per a la salut, l’elaboració de plans d’actuació específics en cada centre sanitari per garantir un suport a les persones fràgils, així com la recollida de les dades de temperatura i defuncions en deu municipis de Catalunya: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Girona, Lleida i Tarragona.
 
 
El Pla s’estructura en tres fases d’actuació: la primera és la fase 0, que comença l’1 de juny i finalitza el 15 de juny, i que consisteix en les actuacions següents:
 
  • Informar a la població sobre què és una onada de calor i les recomanacions que s’han de seguir.
  • Elaborar plans concrets d’actuació en els ambulatoris, centres d’atenció primària, centres sanitaris d’internament, residències geriàtriques, etc.
  • Elaborar un cens de les persones amb més risc.
  • Recollir diàriament les dades de temperatura facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya i el nombre de defuncions en els deu municipis objecte de control.
 
 
La fase 1 s’activa entre el 15 de juny i el 31 d’agost i incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol·liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells contra la calor.
 
La fase 2 només s’activaria si es preveiés una pujada de les temperatures màximes per sobre del percentil 98 de les màximes diàries de l’estiu. En el cas de les quatre capitals catalanes serien: Barcelona 33.1º, Tarragona 32.1, Lleida 37.5ºC i Girona 36.1º C. En aquesta fase es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials, i dels recursos d’emergència, sempre i quan aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.
 
Difusió de les recomanacions
En el Pla d’aquest any, s’han actualitzat les recomanacions a la població general, així com noves aportacions adreçades als professionals que atenen persones de risc. Per part del Servei Meteorològic de Catalunya, a la seva pàgina web es podrà consultar un mapa de Catalunya amb les isolínies de percentil 98 de llindar de calor.
 
Pel que fa al material divulgatiu editat pel Departament de Salut, s’han imprès 8.000 cartells amb recomanacions i consells per mitigar els efectes de l’onada de calor que es repartiran als centres d’atenció primària, als hospitals de la xarxa d’hospitals públics de Catalunya, als centres sociosanitaris, centres de salut mental, etc. Enguany com a novetat s’ha elaborat un vídeo amb els consells bàsics el qual s’emetrà en aquells centres sanitaris que disposin de pantalla a les sales d’espera, així com a les oficines de farmàcia.  El Departament de Treball ha distribuït a les empreses el tríptic “El treball en ambients calorosos” ; a més posa a disposició a la pàgina web el seu document “Ambient tèrmic per calor”. El Departament d’Acció Social i Ciutadania farà una difusió del díptic “Mesures d’actuació ambiental per prevenir la calor” a través de la seva pàgina web, en l’àmbit temàtic de “gent gran”, “persones amb dependència” i “persones amb discapacitats”
 
Estudi del CREAL
Un estudi preliminar del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) sobre els efectes de les temperatures extremes a Catalunya, que analitza el període 1983-2006, ha estimat que en un dia de calor extrema s’incrementa la mortalitat en el mateix dia en un 4% i en els dos següents en un 10% i 8%  respectivament.
 
Les principals causes de mort són els accidents cerebrals vasculars, les malalties respiratòries i les malalties cardiovasculars. No s’ha observat diferències segons sexe o àrea geogràfica, tot i que el risc és més alt en la gent gran i en els infants menors d’1 any.
 
La comparació de la mortalitat del període 2004-2006 amb el període 2001-2003 posa de manifest una reducció de la mateixa del 7,7%, compatible amb els efectes esperats del POCS, iniciat el 2004, en la protecció de les persones més vulnerables.
  
6 de juliol de 2010
  
Enllaç al vídeo que es projectarà en els centres sanitaris i en les oficines de farmàcia.