El 3,8% dels treballadors de la societat catalana són professionals amb títol universitari en estudis tècnics
El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, acompanyat del director general d'Universitats, Josep Ribas, i del director general de la Societat de la Informació, Josuè Sallent
La taxa d’atur entre els titulats en estudis tècnics és del 7,6% respecte al 17,9% de la mitjana de la societat catalana, és a dir, 10 punts inferior, segons dades que es desprenen de l’informe La situació laboral, oportunitats i perspectives dels professionals tècnics qualificats a Catalunya, que es presenta avui i que s’ha fet en base a més de 1.200 entrevistes
Aquest informe -impulsat per la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i el programa ENGINYCAT del Comissionat per a Universitats i Recerca- s’ha centrat en el col·lectiu de professionals amb formació universitària en les àrees de TIC, construcció i producció, és a dir, en els àmbits de l’arquitectura i de les enginyeries. Més de 40 entitats han col·laborat en l’estudi, des de col·legis professionals fins a centres formatius o instituts de recerca.
Els estudis tècnics i el mercat laboral
A Catalunya hi ha 340.500 persones que treballen com a tècnics qualificats en els sectors de la construcció, la producció i les TIC, és a dir, un 10,68% de la població ocupada. D’aquests, 121.600, és a dir, el 3,8% dels treballadors de la societat catalana són titulats en algun estudi d’aquest àmbit, dels quals 46.500 són de l’àrea TIC, 41.130 són de l’àrea de producció, i 33.970 són de l’àrea de construcció.
Des del curs 2001-2002, el percentatge de titulats d’estudis d’àrees tècniques s’ha mantingut estable. Un de cada quatre titulats universitaris té un títol relacionat amb l’àrea de les professions tècniques. El 96,4% d’aquests titulats menors de 30 anys s’introdueix en el mercat laboral, i d’aquests el 87,4% troba una feina. La immensa majoria d’aquests titulats que treballen, el 94%, té una feina relacionada amb els estudis que han cursat, és a dir, les titulacions tècniques. A més, 6 de cada 10 joves cobra més de 24.000 euros bruts anuals, i el 93,2% cobra més del salari brut anual mig, que és de 22.100,86 euros.
Perfil del professional tècnic
El perfil majoritari del professional titulat en un ensenyament tècnic és d’un home de 40,6 anys de mitjana que treballa en una empresa de més de 50 treballadors a la demarcació de Barcelona.
Només 2 de cada 10 professionals són dones, amb notables diferències entre els diferents col·lectius: mentre que a la branca de les TIC només el 10% són dones, en el sector de la construcció hi ha més d’un terç.
Són professionals amb gran capacitat de presa de decisions i de gestionar projectes, tenen bones habilitats comunicatives i de negociació. Acostumen a gestionar equips de treball, i tenen un nivell intermedi-alt d’anglès, així com de planificació econòmica.
Situació laboral
Un 30,6% d’aquests titulats en estudis de l’àrea tècnica ocupats treballen per compte propi. D’entre els ocupats per compte aliè, el 85,1% té un contracte indefinit, i la seva taxa de temporalitat se situa en el 14,9%, uns cinc punts inferior a la mitjana catalana.
El 87,5% dels ocupats titulats en carreres de l’àrea tècnica té uns ingressos superiors al salari brut anual mig de l’economia catalana. Hi ha una escassa proporció de mileuristes, només el 5,7% cobra menys de 18.000 euros bruts anuals.
Segons les dades d’aquest informe, en general aquests professionals estan bastant satisfets de les condicions de la seva feina. La puntuació mitjana que li han posat és de 7,4 sobre 10. Gairebé 3 de cada 4 professionals diuen haver encertat en la seva opció professional i la tornarien a repetir. Valoren positivament que les titulacions tècniques universitàries siguin una garantia d’incorporació laboral en feines vinculades a la formació acadèmica rebuda: el 94,3% dels professionals titulats en ensenyaments de l’àrea tècnica exerceixen en ocupacions relacionades amb la seva formació.
Més informació a:
www.gencat.cat/societatdelainformacio
www.enginycat.cat
www.fobsic.cat/opencms/opencms/ca/index
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada