divendres, 9 de juliol del 2010

Es presenta el Registre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya a la Jornada d'Actualització de l'Epidemiologia de l'Esclerosi Múltiple

 
Avui s’ha realitzat la presentació del Registre oficial de nous casos d’esclerosi múltiple de Catalunya, una peça clau de l’Estudi epidemiològic de l’esclerosi múltiple a Catalunya (EpidEMcat).
 
El Registre, la titularitat del qual correspon al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que permetrà quantificar la incidència d’aquesta malaltia, descriure la seva distribució geogràfica i estudiar la seva evolució en el temps. S’ha dissenyat seguint el model d’altres països amb una ampla experiència en l’estudi d’aquesta epidemiologia, com Dinamarca i altres països escandinaus, i compta amb la participació fonamental dels diferents hospitals especialitzats en el seu maneig a Catalunya.
 
Sota l’auspici del Departament de Salut i la Fundació Esclerosi Múltiple, l’EpidEMcat va néixer al 2007 de la mà del CEM-Cat, dirigit per Xavier Montalban, i el Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron, dirigit per Josep Vaqué. El seu objectiu principal és recollir les dades epidemiològiques d’aquesta malaltia a Catalunya de manera sistemàtica, exhaustiva i estandarditzada, davant la percepció creixent que s’està produint un augment del nombre de pacients. Gràcies als registres ja existents en els països més desenvolupats, hi ha evidències que aquest increment és una realitat.
 
Susana Otero coordina l’EpidEMcat, que és un projecte aglutinador dels centres catalans dedicats al diagnòstic i tractament de l’esclerosi múltiple. Aquests centres participen tant en el registre com en la caracterització de la malaltia en la població catalana mitjançant l’estudi de factors de risc genètics, ambientals i la seva interacció.
 
El programa ha consistit a presentar el context actual de l’esclerosi múltiple dins dels àmbits social, sanitari i dels afectats, incloent-hi una visió epidemiològica internacional i les característiques que conformen la base de l’EpidEMcat i del Registre. Per a aquest acte, s’ha comptat amb la presència de nombrosos professionals de Catalunya amb gran experiència en el maneig de pacients d’aquesta malaltia i de destacats experts internacionals en el camp de la seva epidemiologia, com Nils Koch-Henriksen (Dinamarca) i Maura Pugliatti (Itàlia), actualment establerta a Noruega.
 
La Jornada ha estat inaugurada per Carmen Caja, directora del Pla director sociosanitari de Catalunya, i ha estat closa per la directora general de Planificació i Avaluació i subdirectora del CatSalut, María Luisa de la Puente.
 
16 de juny de 2010
 
FONT:  Departament/s