dimarts, 20 de juliol del 2010

Justícia signa un conveni amb els 14 col·legis d'advocats per al funcionament de 29 punts de servei d'orientació sobre mediació a tot Catalunya


  • Els 29 serveis d’orientació sobre mediació, que actuen en el marc dels serveis d’orientació jurídica dels col·legis d’advocats, informen els ciutadans dels avantatges de la mediació com a eina de resolució pacífica de conflictes
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha signat avui, 21 de juny, un conveni de col·laboració amb els degans dels 14 col·legis d’advocats de Catalunya per a la gestió, durant els propers 12 mesos, dels serveis d’orientació sobre mediació que actuen en el marc dels serveis d’orientació jurídica dels col·legis d’advocats. La signatura d’aquests convenis fa possible el funcionament de 29 punts d’orientació sobre mediació repartits per tot Catalunya, on professionals especialitzats en mediació informen la ciutadania dels avantatges i del valor que pot aportar en molts casos l’aplicació d’aquest mètode.  
 
A l’acte, hi han assistit la presidenta del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Lídia Condal; la directora general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Elena Lauroba; la directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya del Departament de Justícia, Anna Vall, i els degans dels col·legis d’advocats de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa, Tortosa, Vic, Sant Feliu de Llobregat, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Reus i Sabadell.
 
Serveis d’orientació sobre mediació
 
Els 29 serveis d’orientació sobre mediació que funcionen en el marc dels serveis d’orientació jurídica dels col·legis d’advocats responen a la voluntat del Departament de Justícia de crear una extensa xarxa de punts d’informació i orientació sobre mediació arreu de Catalunya. Des de cadascun d’aquests serveis s’informa els ciutadans i ciutadanes dels avantatges de la mediació com a eina de resolució de conflictes, i, si hi estan interessats i compleixen els requisits, se’n deriven els casos al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, el qual els designa un mediador o mediadora del seu partit judicial.
 
Des de l’any 2002, en què es va signar el primer conveni entre el Departament de Justícia i els col·legis d’advocats de Catalunya, la utilització de la mediació com a fórmula de resolució de conflictes ha augmentat de forma notable. En els darrers anys, s’han incrementat els casos que han arribat al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya (abans Centre de Mediació Familiar de Catalunya). Així, l’any 2008 es van atendre 2.107 expedients de mediació; l'any 2009, 2.730 expedients, i l’any 2010 (fins al dia 18 de juny), 1.661 expedients.  
 
Així mateix, el Departament de Justícia ha signat convenis amb diversos ajuntaments, consells comarcals, associacions i fundacions i altres institucions.
 
Més de la meitat de mediacions acaben en acord
 
Pel que fa al percentatge d’èxit, les mediacions finalitzades amb acord suposen, en general, el 60,8% dels casos. En les mediacions procedents de derivacions judicials s’arriba a acords en el 47,5% dels casos, mentre que en les sol·licituds no judicials, el percentatge d’èxit és del 70,7%. En aquest sentit, es pot afirmar que la mediació contribueix de manera notable a la reducció dels processos judicials i al tancament dels ja iniciats.
 
A Catalunya hi ha registrats un total de 1.582 mediadors, dels quals el 57,14% són advocats, segons dades del Centre de Mediació de Dret Privat. La resta són psicòlegs, treballadors socials, educadors i pedagogs.
 
La Llei 15/2009, de mediació en l’àmbit del dret privat
 
L'any passat el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, la Llei 15/2009, de mediació en l’àmbit del dret privat, per poder ampliar els camps d’intervenció d’aquest mitjà de solució de conflictes i descarregar de feina ordinària els jutjats de Catalunya. 
 
El text aprovat substitueix la Llei 1/2001, de mediació familiar de Catalunya, i n’amplia el contingut, introduint nous aspectes susceptibles de sotmetre’s a la mediació familiar i incloent especialment la mediació en altres àmbits del dret civil com a instrument per resoldre els conflictes derivats de la convivència ciutadana i social.
 
Així, s’estableix la mediació per a qualsevol tipus de qüestió en matèria de dret privat que pugui ser objecte d’un procés judicial i en la qual s’hagi trencat la comunicació entre les parts.
 
FONT: Departament/s