divendres, 9 de juliol del 2010

Mar Serna, ha lliurat els diplomes a les mentores i mentorades de la primera edició del programa Ariadna


A Catalunya el 6,5% de dones ocupades ostenten càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge creix fins al 10,2%

Coincidint amb la celebració del Congrés Internacional de Directives i Professionals She Leader 2.0, la consellera de Treball, Mar Serna, acompanyada de la directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, ha lliurat els diplomes a les mentores i mentorades que han participat en la primera edició del programa Ariadna. El projecte vol ajudar a les dones que desitgen avançar en la seva carrera –mentorades- a superar les dificultats que se’ls presenten acompanyades per una dona que ja ha aconseguit una posició rellevant en el seu àmbit d’actuació – mentores-.
 
La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat que “la xarxa de mentores mostra la solidaritat de les dones vers altres dones que están començant” i ha afegit que “el coneixement no és patrimoni de ningú, és universal, i les dones el compartim”.
 
La consellera ha explicat que  “a Catalunya hem pogut demostrar que liderar en femení és molt important , que aporta valor a la nostra societat i que a més a més amb les xarxes de dones consolidarem una forma diferent de fer empresa i de liderar les organitzacions complementària a la dels homes”.
 
En la primera edició s’han format 50 parelles de dones (mentores i mentorades) distribuïdes per tot el territori català. Les dones treballen principalment en l’àmbit de l’empresa tot i que també hi ha hagut presència de dones del món universitari i de l’administració pública. Núria Basi, ErnestinaTorelló i Carmen Cazcarra, són alguns exemples de dones mentores.

Les mentores són dones que ja han assolit un reconeixement en la seva carrera i que decideixen, de forma voluntària i sense remuneració, donar suport a altres dones per tal que assoleixin amb èxit els objectius de la seva carrera professional. Les mentores aconsellen, transmeten les seves experiències, donen feedback i ajuden a definir les oportunitats de desenvolupament a les mentoritzades.

Pel que fa a la mentorada és una persona que rep assessorament i orientació per una altra persona influent, amb l’objectiu de millorar aspectes de la seva vida professional. Les mentoritzades que han decidit iniciar un procés de mentoring han de tenir en compte que aquesta relació necessita col·laboració mútua. En aquest procés, la mentoritzada ha de tenir habilitats per esdevenir una participant activa de la relació i explorar les potencialitats del seu programa de mentoring. Tant les mentores com les mentorades han rebut formació especialitzada.
 
Les parelles constituïdes s’han reunit com a mínim un cop al mes on han parlat i intercanviat experiències personals relacionades amb la seva activitat professional, comentar oportunitats que apareguin i dificultats per continuar creixent en l’empresa, entre d’altres temes. Es tracta en definitiva d’assessorar professionalment a les mentorades durant tot un any.
  
Aquesta iniciativa s’emmarca dins d’una de les línies prioritàries del Departament de Treball que és promoure accions per facilitar l’accés de les dones a càrrecs de responsabilitat i trencar així l’anomenat ‘sostre de vidre’. En aquest àmbit ja s’han impulsat diversos projectes com per exemple el curs “Jo, directiva”, que es dirigeix a dones professionals amb càrrecs pre-directius i aporta continguts de negoci adaptats a la situació específica de les dones, i el programa  “Àgora per a directives” que pretén l’ampliació de més formats formatius i comunicatius per obrir-se a un major nombre de dones pre-directives, directives i emprenedores amb l’objectiu d’animar-les a constituir una xarxa d’intercanvis i de col·laboració.
 
Encara hi ha desigualtat entre dones i homes a la feina
 
En els darrers anys les dones han avançat en el terreny laboral, fet que pot conduir a pensar que la situació entre dones i homes està normalitzada i no es perceben les diferències malgrat que encara hi siguin.
 
En aquest sentit, el nivell d’ocupació de les dones a Catalunya està lluny de la taxa dels homes. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2010, hi ha prop de 10 punts de diferència pel que fa a la taxa d’ocupació dels homes (67,97%) respecte a les dones (58,35%). Pel que fa a la taxa d’atur de les dones és del 16,68%, mentre que la dels homes es situa en el 19,16%, ja que la crisi ha afectat més als sectors masculinitzats. Tot i això el 70,9% de les persones que fa més de dos anys que estan a l’atur són dones.
 
El salari brut mitjà anual de les dones l’any 2007 era de 18.136 euros mentre que el dels homes augmentava fins als 25.109,98 euros, segons es desprèn de l’Enquesta Estructura Salarial (Any 2007). La diferència mitjana de salaris entre homes i dones és de 6.973,98 euros. Però és en les ocupacions elevades on la diferència entre el salari mig anual entre homes i dones és més pronunciada, arribant a ser de 10.391,32 euros menys. 
 
Poques dones en llocs de decisió
 
Tot i que el nivell d’estudis de les dones és superior que el dels homes, arribant a 7,2 punts de diferència entre les persones titulades superiors, a Catalunya la proporció de dones directives sobre el total de dones ocupades és inferior a la dels homes. Concretament, a Catalunya el 6,5%de dones ocupades ostenten càrrecs directius, mentre que en el cas dels homes, el percentatge augmenta fins al 10,2%, segons es desprèn de l’EPA del primer trimestre de 2010. A més cal tenir en compte que ens darrers anys s’ha incrementat la xifra masculina mentre que la femenina ha patit un descens.
 
Pel que fa a les dades relatives a l’empresariat amb o sense persones assalariades indiquen que les diferències entre homes i dones es mantenen. Així a Catalunya, hi ha menys de la meitat de dones empresàries amb persones treballadores al seu càrrec (3,6%) que d’homes empresaris (7,3%).
 
FONT:  Departament/s Treball