- Entre el 12 i el 15% de les dones de més de 16 anys que viuen a Europa han passat per una relació de violència domèstica i moltes d’elles continuen patint violència física i sexual un cop finalitzada la relació sentimental.
- Les expertes detecten que agressors sexuals i víctimes són cada vegada més joves
- Les especialistes denuncien que les noves tecnologies fan més anònimes les noves agressions sexuals i alerten sobre el consum de drogues i alcohol en agressors i víctimes
Unes 180.000 dones pateixen mutilació genital o estan en risc de patir-la a Europa, principalment entre immigrants procedents de països on aquesta pràctica és una tradició, segons ha explicat avui Irene Donadio, representant de l’oficina regional europea de la Federació Internacional de Planificació Familiar (IPPF), una organització per a la defensa dels drets i la salut sexual i reproductiva.
La experta italiana Irene Donadio ha presentat avui la seva ponència en les II Jornades Internacionals sobre Gènere, Seguretat Pública i Violència Masclista organitzades pel Programa contra la Violència Masclista del Departament d’Interior.
Donadio, que és advocada, especialista en ciències polítiques i economia social i que ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional al Parlament Europeu a Brusseles, ha explicat que entre el 12 i el 15% de les dones de més de 16 anys que viuen a Europa han passat per una relació de violència de gènere i moltes d’elles continuen patint violència física i sexual un cop finalitzada la relació sentimental.
L’experta també ha dit que al Regne Unit es conten cada any 1.600 casos de matrimonis forçosos. “La violència de gènere, incloent la violència sexual contra dones immigrants indocumentades, és un problema greu a la Unió Europea”, ha subratllat Donadio.
Una vintena d’expertes, nacionals i internacionals, que treballen des de fa temps en la detecció, prevenció i eradicació dels abusos i agressions contra les dones posen entre avui i demà sobre la taula experiències i reflexions per trencar tabús, estigmes, i aprofundir en el coneixement i l’anàlisi d’una de les formes de violència contra les dones més estesa, més extrema, i silenciada, que vulnera els seus drets bàsics, i per tant, els drets de la ciutadania.
En el cas de la violència sexual, les Jornades pretenen aportar dades de victimització per vexacions, assetjament i agressions sexuals per emmarcar el fenomen i generar les accions de prevenció i d’actuació en aquest àmbit específic de la violència masclista. Es tracta d’una violència invisibilitzada, poc investigada, massa acceptada i massa cops justificada.
L’objectiu és que els diversos operadors de la xarxa d’agents socials i de professionals de diversos àmbits analitzin, discuteixin i reflexionin sobre aquest fenomen delictiu i s’obri un espai d’intercanvi d’experiències.
Els agressors són cada vegada més joves i fan servir noves tecnologies
Dolores Cidoncha, psicòloga i coordinadora del Centro de Asistencia a Víctimas de Agresiones Sexuales de Madrid (CAVAS), que ha participat en una de les taules rodones de les jornades, ha subratllat que “la prevenció és una necessitat social”, que s’ha de combatre amb la educació i la comunicació entre els joves.
Cidoncha ha posat l’èmfasi en què cada vegada l’agressor i la víctima són més joves, i que es troben amb agressors que ni tan sols tenen l’edat penal per imputar-li un delicte. També ha subratllat que les noves tecnologies, Internet i el mòbil sobretot, fan més anònimes les violències sexuals i són utilitzats com a nous mitjans per cometre-les. Igualment ha expressat la necessitat de alertar sobre el risc del consum de drogues i alcohol que es donen en molts casos entre agressors i víctimes.
La psicòloga ha defensat que “cal dotar als adolescents d’estratègies de detecció de la violència sexual i per això és necessària una educació en igualtat”. També ha demanat una educació “en asertivitat, és a dir, aprendre a dir que no”.
La coordinadora d’incidència política de l’associació Creación Positiva, Montse Pineda, que ha treballat durant 17 anys amb dones seropositives, ha defensat que la violència sexual és un fenomen social que cal eradicar amb la política, amb programes públics i amb canvis a l’estructura social perquè deixi de ser patriarcal.
Segons Pineda, “la invisibilitat és la primera forma d’impunitat”.
Concepción Badillo, assessora en assumptes comunitaris de Metges sense Fronteres i redactora de l’informe “Violència sexual i migració, la realitat oculta de les dones subsaharianes atrapades al Marroc de camí a Europa”, ha dit que al Marroc “la lluita contra la violència domèstica i sexual s’ha convertit en una prioritat des de fa alguns anys”. Tot i així ha assenyalat que entre maig de 2009 i gener de 2010 “una de cada tres dones ateses per MSF a Rabat i Casablanca va admetre haver patit un o múltiples episodis de violència sexual”.
Les jornades continuaran demà amb la ponència que presentarà Bernie Ryan (09:30 hores), directora del Sexual Assault Referral Centre de l’Hospital Saint Mary (Regne Unit) i una taula rodona (11.15 hores) amb la participació de policies d’Holanda, Alemanya, Espanya i els Mossos d’Esquadra sobre els diferents models europeus policials en l’abordatge dels casos de violència sexual”.
La cloenda de les jornades aniran a càrrec del secretari de Seguretat del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Joan Delort, (13:00 hores) que abordarà Les estratègies de les polítiques públiques per a l’eradicació de la violència sexual. Estratègies dels poders públics, amb ponents de pes com Mariola Serrano Argueso, directora d’atenció a les víctimes de violència de gènere del departament d’Interior del país Basc, i Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada