Un cop avaluat el funcionament s'incorporarà com a servei garantit a la cartera de serveis socials el 2012
Quatre centres de dia de la xarxa pública posaran en marxa el mes de novembre de manera experimental un nou model d’atenció específica per a les persones malaltes d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. L’experiència permetrà avaluar el funcionament del protocol per incorporar-lo com a servei garantit a la Cartera de Serveis Socials el 2012 i estendre’l d’aquesta manera a tots els centres diürns per a gent gran de la xarxa pública.
El nou model d’atenció l’ha impulsat Acció Social i recull tota l’experiència en el tractament assistencial a les persones malaltes d’Alzheimer que durant anys han desenvolupat les associacions de familiars i les entitats especialitzades. Amb el nou model es compleix amb una vella reivindicació dels familiars i les entitats especialitzades en aquestes demències.
Els centres de dia que participaran d’aquesta experiència pilot són el de l’Associació de Familiars de Malats d’Alzheimer, el de Sant Antoni (tots dos a Barcelona), un altre al barri d’Horta de Barcelona, i un quart equipament del qual encara no s’ha decidit la ubicació.
Un nou model que personalitza l’atenció
El nou sistema d’atenció personalitza el suport a les persones malaltes d’Alzheimer i potencia la col·laboració i el suport amb la família de la persona malalta així com amb la persona que en té cura.
- Personalitzar el suport
El nou model singularitzarà al màxim l’atenció a les persones amb Alzheimer ja que els símptomes de la demència són i tenen un impacte divers en cada persona. No requereix la mateixa atenció qui es troba en la fase inicial de la malaltia que qui es troba en fase moderada o avançada. Per això, les activitats tindran en compte les característiques i la situació de l’usuari (àrees conservades, grau de deteriorament cognitiu, etc) centrant-se en les seves capacitats i habilitats, preferències i necessitats
Per exemple, les teràpies com els tallers de memòria treballaran específicament allò que és més conegut i familiar a la persona, ja que serà més fàcil que reconegui aquesta experiència. Sí una persona ha treballat amb un sector determinat, li serà més fàcil reconèixer el vocabulari, el llenguatge i les accions relacionades amb aquest sector que no pas amb un altre.
El model també especifica que s’incrementaran els serveis especialitzats per a aquestes persones com els tallers l’estimulació cognitiva, sensorial o musicoteràpia. L’entorn físic dels centres de dia també s’adaptarà a les necessitats de les persones afectades d’Alzheimer amb, entre d’altres, l’ús de colors que identifiquin els espais o la necessitat d’utilitzar codis específics de seguretat per poder obrir les portes i sortir del recinte.
- Col·laboració integral
Tenir cura d’una persona malalta d’Alzheimer o altres demències pot generar problemes de salut (físics o psíquics) i suposar una situació de risc per a la família. Per evitar aquest impacte, el nou model ofereix una atenció professional integral a les famílies a través de tallers i entrevistes on se’ls informarà i educarà sobre la malaltia i el seu desenvolupament.
En aquestes trobades setmanals s’informarà de l’evolució de la persona afectada, s’assessorarà la família sobre com atendre-la i se’ls donaran recursos per prevenir l’estrès i l’esgotament emocional que pot suposar la convivència. També es fomentarà la creació de grups d’ajuda mútua.
Més d’un centenar de places diürnes específiques creades aquest any
Es calcula que a Catalunya aproximadament unes 80.000 persones pateixen Alzheimer. Es preveu, a més, que el nombre d’afectats es pugui duplicar en 10 anys a causa de l’envelliment progressiu de la població. Actualment hi ha registrades 325 places públiques específiques en centres d’atenció diürna per a persones afectades per l’Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives. El 40% d’aquestes noves places, més d’un centenar, s’han creat aquest any.
FONT: Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada