- La plataforma millorarà la connexió i el traspàs d'informació entre els diferents cossos de seguretat i d’emergències.
- També es crearà un sistema cartogràfic avançat que permetrà situar en el mapa i en temps real les posicions dels vehicles dels diversos cossos i tenir en capes diferents tota la informació que es útil per a l’emergència.
- L’objectiu és donar un nou impuls al sistema de protecció civil i de gestió de les emergències.
El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha presentat avui la Plataforma Integral de Seguretat i Emergències (PISE), un sistema tecnològic que integrarà tots els serveis de seguretat i emergències de Catalunya.
Es tracta d'una nova plataforma, pionera a l'estat espanyol, que desenvolupa una reforma dels sistemes informàtics i tecnològics en l'àmbit de la seguretat i de les emergències de Catalunya. El projecte, que s'ha començat a implantar i desenvolupar aquest any, finalitzarà l'any 2012.
El director de Serveis del departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Lluís Torrens, ha explicat que “el que intentem amb aquesta plataforma és donar una eina tecnològica que permeti que la comunicació des de que es genera la necessitat de intervenir, bàsicament a través d’una trucada d’un ciutadà al 112, fins que els operatius s’activen i envien els recursos necessaris per atendre la emergència, que es faci de la manera més eficient, més ràpida, amb la major qualitat i amb els menors errors possibles”.
Amb la nova plataforma s'aconsegueix una interoperabilitat de tots els agents que intervenen en la seguretat i les emergències a Catalunya. La plataforma permetrà donar resposta integrada a la gestió dels organismes i cossos següents:
- El 112 com a única porta d’entrada per a les emergències, mitjançant dos centres ubicats a Reus i Barcelona.
- El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), per coordinar les grans emergències.
- Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona
- Mossos d’Esquadra
- Guàrdia Urbana de Barcelona i policies locals
- Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)
- Agents Rurals
- Protecció civil en el món local
La plataforma representa una renovació dels centres d'operació de cada cos i també el desenvolupament de les eines bàsiques per compartir la informació que té una entrada única, bàsicament trucades dels ciutadans a través del 112.
La PISE suposa un canvi quantitatiu i qualitatiu en el tractament de l’emergència, ja que permetrà una actuació més ràpida i fiable davant d’una incidència. Aquests en són els aspectes bàsics:
- Visió conjunta i integradora de les emergències per tal d’augmentar la capacitat de resposta, augmentant l’eficiència en compartir la informació amb tots els implicats.
- Renovació dels centres d'operació dels diferents cossos preservant la independència de la gestió de cada un, alhora que s’augmenta la integració de dades entre aquests.
- Transferència de les dades dels incidents que es produeixen entre el 112 i els cossos implicats a través de l'expedient únic. Es formula així una passarel·la de comunicacions que traspassarà les dades de forma automàtica i en temps real. Amb la plataforma es milloraran les connexions entre els diferents cossos d’emergència i el telèfon 112 amb un sistema de comunicacions que permetrà intercanviar la informació sobre un incident i actuar més ràpidament. D'aquesta manera, es donarà una resposta ràpida, eficaç i coordinada a les peticions urgents d'assistència que faci qualsevol ciutadà en el territori de Catalunya en matèria d'atenció sanitària, d'emergències ambientals, d'extinció d'incendis i salvaments i de seguretat ciutadana, amb la coordinació de protecció civil, si escau, dels serveis corresponents, amb independència de l'administració pública o de l'entitat a la qual correspongui la prestació material de l'assistència requerida.
- Compartir informació cartogràfica GIS (Sistema d’Informació Geogràfica) entre tots els cossos de manera que hi hagi una única informació, útil per a tots els cossos. Es tracta d'un sistema cartogràfic on es marcaran en temps real les posicions dels vehicles dels agents, gràcies a la xarxa RESCAT, i on es reflectiran totes les informacions del territori, com plànols d’edificis i les seves alçades o camins rurals. Aquest sistema permetrà donar un servei més eficient i eficaç en la gestió dels incidents. El projecte incorpora una base de dades geogràfica corporativa per a les emergències amb la cartografia subministrada per l'Institut Cartogràfic de Catalunya, i una cartografia d’altres fonts com ajuntaments, cadastre, una cartografia navegable, informació departamental (hidrants, informació detallada de punts d’interès, informació de camins, plans d’emergència municipals i d’autoprotecció, xarxes de serveis bàsics de què es disposi (xarxa elèctrica, xarxa de distribució de gas i gasoductes, xarxa de telèfon, distribució de l’aigua). Amb aquest sistema també es podran calcular rutes per triar el desplaçament més òptim fins a arribar al lloc de l’incident.
- Integració del món local en les emergències de l'Administració central. Una plataforma per a les policies locals que interaccioni no sols amb Mossos sinó també amb el 112, el GIS i Protecció Civil. Es tracta de poder elaborar de forma descentralitzada plans de protecció civil per a cada una de les poblacions de Catalunya.
Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que es faran servir per al desenvolupament dels projectes de la PISE són de darrera generació, com internet, protocols de comunicacions IP i tecnologies de transmissió de banda ampla.
FONT: Departament/s
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada