skip to main |
skip to sidebar
Actualitat d'immigració i comunicacions d'entitats
- La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va presentar el passat 22 de juliol al Centre d'Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada de Barcelona la guia "Món local, immigració i ciutadania. Recomanacions per a la gestió del fet migratori des dels ens locals" que acaba d'editar la Secretaria per a la Immigració.
El text és fruit de la feina impulsada, des de principis de 2009, pel grup de treball Món local i immigració de la Taula de Ciutadania i Immigració, l'òrgan assessor del Govern de la Generalitat en aquest àmbit. Es respon així als acords assolits en el Pacte Nacional per a la Immigració, que insta a impulsar la coordinació entre administracions i reconeix el paper dels ens locals en l'acollida i integració de les persones immigrades.
PDF de la guia
- La Secretaria per a la Immigració distribuirà a partir del mes d’octubre 500 expositors arreu del país, especialment a les oficines d'acollida d'ens locals, sindicats i seus d'entitats.
El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha publicat una nova sèrie de materials impresos d'acollida i integració de les persones immigrades que han vingut a viure a Catalunya. L'objectiu és facilitar el coneixement dels drets i deures bàsics que tenen els nous catalans i catalanes, especialment en l'àmbit d'estrangeria, i es vincula estretament a les previsions de la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya aprovada recentment al Parlament.
- El Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU) promogut per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Educació, la Fundació "la Caixa" i l'Associació Atlàntida ha atès 950 consultes des de la seva posada en funcionament el mes d'abril a la plaça Bonsuccés de Barcelona i fins a finals de juliol. La gran majoria (un 70%) tenien a veure amb els tràmits d'homologació de títols acadèmics emesos a l'estranger.
-
Segona edició del concurs 'Som Catalunya. País de convivència'
La Secretaria per a la Immigració obre una nova convocatòria del concurs "Som Catalunya. País de convivència", que arriba enguany a la seva segona edició. L'objectiu és promoure la cohesió social i invitar a reflexionar sobre la diversitat de la nostra societat, una diversitat reflectida en les experiències de l'alumnat i del professorat dels centres educatius.
Podran participar els estudiants i professors d'educació primària, secundària obligatòria i batxillerat, a través de treballs creatius que expressin experiències personals de diversitat cultural, presentats en diversos formats segons cada categoria: dibuixos o pintures, narracions o poesies, vídeos o power points.
El termini de presentació de sol·licituds s'ha obert l'1 de setembre i finalitzarà el 15 d'octubre.
Els premis consistiran en activitats d'aventura, que s'atorgaran el desembre als guanyadors de cada modalitat de les quatre categories del concurs, coincidint amb el segon aniversari del Pacte Nacional per a la Immigració.
Enllaç web a la nota de premsa
- El Pacte Nacional per a la Immigració, un dels quatre acords estratègics que ha impulsat el Govern d'Entesa durant aquesta legislatura, suma ja 69 agents signants entre partits polítics, agents socioeconòmics, organitzacions i entitats del sector d'arreu de Catalunya. Una xifra que es va actualitzar el passat 26 de juliol després de l'adhesió del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) en una reunió entre el degà d'aquesta institució, Josep Maria Martíi el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, a la seu de la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania
Ambdós representants van coincidir en destacar la importància d'una comprensió adequada del fet migratori per part dels comunicadors socials i dels mitjans de comunicació, per tal d'oferir un tractament responsable i plural que apropi al conjunt de la societat a un coneixement més ampli d'aquesta realitat tan complexa.
- El passat 27 de juliol es van reunir a Madrid per tercera vegada la Subcomissió Estat-Generalitat en immigració, tal i com preveu l'Estatut i que estableix un tractament bilateral amb l'Estat en tot allò que fa referència a l'àmbit migratori. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va presidir la part catalana acompanyada pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós.
- El Departament d'Acció Social i Ciutadania, a través de la Secretaria per a la Immigració, ha impulsat aquest 2010 i per segon any consecutiu un projecte de reforç de l'ensenyament del català durant les vacances d'estiu adreçat a l'alumnat dels centres d'educació primària i secundària, tant públics com concertats, i que han arribat recentment per reagrupament familiar. L'objectiu és aprofitar el temps i les activitats de lleure inherents al juliol i agost per impartir 100 hores d'aprenentatge de la llengua, especialment en el marc dels casals municipals d'estiu.
- La diversitat cultural serà protagonista destacada de la nova temporada del Canal 33, la segona cadena de la Televisió de Catalunya. Durant sis mesos, a partir d'aquest mateix mes de setembre, el canal oferirà una programació especial per mostrar com són les principals comunitats d'immigrants que viuen al nostre país, i proposarà als espectadors un viatge als països d'origen d'aquests col·lectius a través del coneixement de les seves cultures i societats de procedència.
-
Nova xarxa alternativa per a enviar remeses a Amèrica Llatina
El passat 16 de juliol es va signar a Madrid un acord entre el Ministeri de Foment i els operadors postals de nou països d'Amèrica Llatina, gràcies al qual es crearà una xarxa alternativa per a l'enviament de remeses. La xarxa permetrà transferir diners en 15 minuts entre l'Estat espanyol, Perú, Equador, Costa Rica, Cuba, República Dominicana, Argentina, Colòmbia, Xile i Uruguai. L'acord es va signar en el marc de la Reunió d'Alt Nivell sobre Serveis Postals i Enviament de Remeses en Amèrica Llatina, en què van participar representants de la Unió Postal Universal, l'agència de les Nacions Unides especialitzada en serveis postals.
Enllaç web a la nota de premsa
-
Manresa actualitza el seu Pla d'Immigració i Ciutadania
L'Ajuntament de Manresa ha revisat el Pla d'Immigració i Ciutadania que va aprovar l'any 2000 i l'ha adaptat a la situació social actual. El nou document defineix el full de ruta a seguir en els pròxims anys, i posa al dia les polítiques adreçades a la cohesió social, amb especial atenció als aspectes relacionats amb la immigració. El document recull les actuacions que s'han anat incorporant en els últims deu anys, i també en proposa de noves.
Enllaç web a més informació
-
III Premi de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya, a través de la Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual, ha obert la convocatòria del III Premi per a la Diversitat en l'Audiovisual amb l'objectiu de promoure una millor representació de la diversitat cultural en els mitjans audiovisuals de Catalunya. Es premiarà un programa de televisió, de ràdio i a una trajectòria de foment de la diversitat en l'àmbit de la comunicació audiovisual. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el proper 29 d'octubre de 2010. Les persones interessades en consultar més informació poden fer-ho a través del web www.mesadiversitat.cat.
PDF de les bases
-
Casa Amèrica Catalunya obre la convocatòria d'ajuts per a projectes de cooperació cultural per al desenvolupament
La Fundació Casa Amèrica Catalunya va obrir el passat 2 d'agost la seva convocatòria d'ajuts per a projectes de cooperació cultural al desenvolupament destinats a països llatinoamericans. El termini de recepció de sol·licituds romandrà obert fins l'1 de desembre de 2010 i la resolució es farà pública l'1 de febrer de 2011. L'objectiu de la convocatòria és donar suport a projectes que, a partir de la cultura, contribueixin al progrés integral de les persones.
PDF de les bases
Enllaç web a més informació
-
Manifest sobre el debat entorn del vel integral
La Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós va redactar un manifest sobre el debat entorn de l'ús del burca i del niqab a algunes poblacions de Catalunya. El document destaca que qualsevol regulació ha d'estar adreçada a garantir la llibertat de la persona i afavorir la seva participació en igualtat, a més a més d'haver estat redactada a partir del consens social. Els signants es mostren contraris a una prohibició generalitzada, ja que segons entenen aquesta no afavoriria la defensa dels drets de la dona. Entre d'altres mesures, demanen un debat responsable on es reculli la veu dels grups afectats, que en aquest cas correspon al de les dones musulmanes.
PDF del manifest
Enllaç web a més informació
-
Conclusions de la trobada d'advocats sobre dret d'estrangeria i asil a Barcelona
Ja es poden consultar a Internet les conclusions de la XX Trobada de l'Advocacia sobre Dret d'Estrangeria i Asil que es va celebrar a Barcelona del 27 al 29 de maig, organitzat amb el suport de la Secretaria per a la Immigració.
PDF de les conclusions
-
Crida per a integrar-se als grups de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós
L'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós fa una crida a les persones interessades en formar part d'alguns dels seus grups de treball a Catalunya, especialment per als de creació més recent: "Abrahàmic" i "Jove". El primer està format per persones de confessions judaica, islàmica i cristiana que cerquen el diàleg amb altres creients d'aquestes tradicions monoteistes. La persona de contacte és Quim Cervera a través del correu electrònic quimcervera@gmail.com. En el segon cas, es tracta d'un espai de trobada mensual per a persones d'entre 18 i 35 anys interessades en el repte d'obrir-se per a fer nous amics d'altres tradicions religioses. Per a conèixer més aquest grup es pot contactar amb Marta Matarin a l'adreça electrònica marta@aembk.org.
Enllaç web a més informació
-
CCOO presenta les dades del CITE del primer semestre de 2010
CCOO de Catalunya va presentar en roda de premsa el passat 26 de juliol el resum de les dades d'activitat del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) a Catalunya, corresponents al primer semestre d'aquest any. De l'anàlisi de la memòria es desprèn, entre d'altres conclusions, un augment lleuger d'usuaris i usuàries del 3,4%, així com del nombre de dones que fan ús d'aquest servei.
PDF de la memòria
Enllaç web a més dades sobre el CITE
FONT: Departament d'Acció Social i Ciutadania
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada