dilluns, 20 de setembre del 2010

La comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració exigeix a la Defensora del Pueblo que retiri el recurs contra la Llei d'acollida

 
Cita la jurisprudència que ha ratificat en múltiples ocasions el paper del català com a llengua vehicular en l’ensenyament, la formació i els serveis públics
 
També recorda que el Consell de Garanties Estatutàries va avalar per unanimitat el text legislatiu i la seva adequació a l’Estatut i a la Constitució
 
La comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració de la Generalitat de Catalunya ha acordat avui adreçar una carta (adjunta al comunicat) a la Defensora del Pueblo en funcions, María Luisa Cava de Llano, per exigir-li la retirada del recurs d’inconstitucionalitat que va presentar el passat mes d’agost al Tribunal Constitucional contra la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya.

La missiva, signada per la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; manifesta el rebuig i desacord a la decisió de la Defensora perquè perjudica la convivència i la cohesió social a Catalunya. Ho justifica en la necessitat i urgència del desplegament de la Llei, tenint en compte l’arribada de més d’un milió de persones d’origen estranger en els darrers 10 anys i la manca de coneixements lingüístics, del mercat laboral, d’estrangeria i de la societat d’acollida, en general, que encara es detecta.  

Així mateix, recorda l’ampli consens i el procés participatiu que va acompanyar l’elaboració de la Llei i del Pacte Nacional per a la Immigració, d’on sorgeix, amb el suport de la gran majoria de partits parlamentaris, dels ens locals, dels agents socioeconòmics i entitats del sector. Una Llei que va ser aprovada el passat 28 d’abril al Parlament de Catalunya amb el vist-i-plau del 90 % de l’hemicicle.

En l’àmbit més jurídic, la Taula remet a la jurisprudència del mateix Tribunal Constitucional (TC) que ha avalat en anterioritat el paper del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament i en la formació. Una jurisprudència que també ha confirmat el caràcter vehicular i preferent de la llengua catalana en els serveis públics de l’Administració, sense perjudici del dret de les persones usuàries a ser ateses en qualsevol de les dues llengües oficials existents a Catalunya.
El mateix TC, però també el Tribunal Europeu de Drets Humans i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, han ratificat que determinades polítiques de normalització lingüística estan justificades si són proporcionades. La Taula entén que la prioritat en l’aprenentatge del català per part dels usuaris del futur servei de primera acollida és una mesura proporcionada a l’impuls i defensa de la llengua catalana, i que això no va en detriment de cap altra llengua, tampoc del castellà que també podran aprendre les persones usuàries del servei.

El text afegeix que el Consell de Garanties Estatutàries, l’òrgan públic que vetlla per l’adequació de les lleis a l’Estatut i a la Constitució,  va dictaminar per unanimitat el passat 21 d’abril la plena constitucionalitat de la Llei d’acollida, després del recurs presentat pel Partit Popular. La carta conclou asseverant que la Llei, lluny d’implicar cap mena de discriminació, desenvolupa per primera vegada a l’Estat espanyol l’aprenentatge per part de les persones immigrades de les llengües oficials, principi recollit a la Llei d’estrangeria en el seu article 2 ter. 2, i ofereix un marc objectiu als processos d’arrelament social que afecten a milers de persones.

Membres integrants
La Taula de Ciutadania i Immigració és l’òrgan deliberatiu de la Generalitat en polítiques d’immigració integrat pel Govern, les dues entitats municipalistes, els agents socioeconòmics i les principals entitats i organitzacions del sector. En concret, formen part de la comissió permanent els següents membres:
- Federació de Municipis de Catalunya
- Associació Catalana de Municipis
- CCOO
- UGT
- PIMEC
- Foment del Treball
- Unió de Pagesos
- JARC
- CCAR
- Taula d'Entitats del Tercer Sector
- Càritas
- Creu Roja
- Òmnium Cultural
- Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social de Catalunya
- Fundació Sergi
- SOS Racisme
- Associació de Treballadors Pakistanesos a Catalunya
- Associació Sociocultural Ibn Batuta
- FEDELATINA
- FEPERCAT
- Coordinadora d'Associacions Senegaleses
- Associació de Dones Xineses a Catalunya
- Taghrast-Espai Amazic
- Associació Romanesa de Catalunya ASOCROM.