dijous, 30 d’abril del 2009

El Congrés espanyol estudiarà l'afectació dels torns de nit i rotatius

El diputat d’Esquerra Joan Tardà ha aconseguit aquest matí en la comissió de Treball que s'aprovés una PNL d’Esquerra per estudiar l'afectació dels torns rotatius i el torn de nit en la salut dels treballadors. Tardà ha explicat que és molt important la creació‘d'una comissió que estudiï l'impacte d'aquests torns sobre la classe treballadora i, especialment, que adopti les mesures per minimitzar-lo. Això ha de comprendre una informació adequada per a les persones treballadores, així com un major control de la seva salut i qualitat de vida’. La resolució indica que ha de presentar-se aquest estudi abans de 9 mesos.

Tardà ha expressat que ‘el treball en torn nocturn o a torns rotatius produeix una modificació dels cicles biològics diürns/nocturns, anomenats ritmes circadiaris, que tenen una incidència directa en la salut. En altres paraules, el nostre cos està preparat per a l'activitat durant el dia i el descans a la nit. L'alteració continuada dels cicles de treball i descans no suposen l'adaptació del cos a aquests ritmes, sinó el greuge de les seves conseqüències’.

Tardà ha recordat que els torns no només provoquen problemes de salut, que poden anar des de cefalees a problemes gàstrics i on és la dona qui sofreix majors problemes ‘perquè pateix trastorns ginecològics i hormonals amb alteracions de la menstruació, la fertilitat o la lactància, que provoquen una major freqüència d'avortaments, parts prematurs i dificultats per a quedar embarassades. D'altra banda, estudis recents semblen indicar una major incidència del càncer de mama, amb un augment del risc del 50% entre les dones que treballen a la nit i fins a un 70%’.

FONT: ESQUERRA