dijous, 13 de setembre del 2018

Un informe d'associacions en defensa de la sanitat pública situa Catalunya a la cua de l'Estat

Un informe d'associacions en defensa de la sanitat pública situa Catalunya a la cua de l'Estat en atenció sanitària. Segons l'estudi de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, Catalunya se situa en el tercer lloc per la cua dels territoris amb pitjor atenció sanitària. A l’informe, fet amb dades dels últims tres anys, Catalunya hi figura només per davant de les Canàries i el País Valencià, que ocupen els mateixos últims llocs des de fa nou anys.
Quant a les comunitats autònomes amb els millors serveis sanitaris, el País Basc, Navarra i Aragó encapçalen la llista dels tres primers llocs, cosa que ocorre des de fa cinc anys. A partir de 2009 els serveis sanitaris públics han patit una "agressió continuada amb un procés de retallades molt important", que l'informe situa al voltant dels 15.000 i 21.000 milions d'euros menys de pressupost anual, retallades que s'han produït en tots els territoris sense excepció. "La intensitat, però, ha variat molt d'unes comunitats a unes altres", precisen.
Així, el pressupost sanitari per càpita a Catalunya el 2018 és de 1.192,83 euros; el nombre de llits per cada 1.000 habitants és de 4 i els quiròfans, de 9,97. Quant a metges d'atenció especialitzada per cada 1.000 habitants, Catalunya se situa en els 1,90; els professionals d’infermeria en atenció especialitzada cada mil habitants són 3,25; els metges d’atenció primària cada mil habitants són 0,69 i els professionals de la infermeria 0,67 cada mil habitants.
Al territori amb millors serveis sanitaris, el País Basc, el pressupost sanitari per càpita el 2018 és de 1.693,49; el nombre de llits per cada 1.000 habitants és de 3,69 i els quiròfans per cada mil habitants, 10,21. Quant a metges d'atenció especialitzada per cada mil habitants, al País Basc se situa en 2,15; els professionals d’infermeria en atenció especialitzada cada 1.000 habitants són 4,35; els metges d’atenció primària cada 1.000 habitants són 0,74 i els professionals de la infermeria, 0,69 per cada mil habitants.
Les dades corroboren el Mapa de la Sanitat de la CONFAVC
Les dades de l’informe i la situació de Catalunya dins del rànquing de la sanitat no només corroboren, sinó que a més van més enllà del que ja va anunciar ara fa uns mesos el Mapa de la Sanitat, creat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. El Mapa de la Sanitat és una radiografia que desgrana com s’han quedat els serveis d’atenció primària després de les retallades pressupostàries executades en sanitat entre 2011 i 2014.
Al mapa es plasma en colors i indicadors la pressió assistencial després de la retallada de personal generalitzada, la diferència de les visites el dia i dels llocs de treball entre aquest lapsus de temps, a més de senyalar en punts algunes de les lluites veïnals que algunes les associacions o federacions veïnals van liderar per a denunciar aquestes retallades. Igualment, enumera quines han estat les respostes des del moviment veïnal que es van articular com a protesta d’aquesta greu incidència en els barris.

FONT: SOCIAL.CAT

2 comentaris:

jamesfo8376 ha dit...

I’d should check with you here. Which is not one thing I usually do! I enjoy reading a publish that will make people think. Additionally, thanks for allowing me to comment! real money casino

nikkisa889 ha dit...

Spot on with this write-up, I truly think this website wants far more consideration. I’ll in all probability be again to read way more, thanks for that info. online gambling