dijous, 11 de juny del 2009

El Govern aprova el projecte de llei que estableix un servei universal d'acollida per a tots els immigrants i d'impuls a la reinserció laboral

El Govern aprova el Projecte de llei d'acollida

El Govern va aprovar el dimarts 2 de juny el Projecte de Llei d’Acollida a les persones immigrades i retornades a Catalunya. Es tracta d'una iniciativa que té com a objectiu fomentar l'autonomia de les persones immigrades perquè siguin menys dependents dels sistemes públics i, d'aquesta manera, incrementar la igualtat d'oportunitats. Per aconseguir-ho, la futura llei crea un servei de primera acollida homogeni i universal a través dels ens locals, un servei que esdevindrà un conjunt d'eines formatives a l'abast dels usuaris. La futura llei estableix el català com a llengua comuna i vehicular en els processos d’acollida, tal i com estableix el Pacte Nacional per a la Immigració.

El servei de primera acollida a través dels ens locals inclourà una entrevista amb un agent d’acollida, informació i formació sobre la societat catalana, el mercat laboral, el dret d’estrangeria i la llengua. L’aprofitament dels cursos es determinarà mitjançant una acreditació que s’obtindrà després de l’assistència continuada a les classes i que ha de servir per a la inserció laboral de les persones immigrades. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, també ha anunciat que el Govern intentarà arribar a acords amb l’Administració de l’Estat per tal que les certificacions del servei tinguin efecte en els procediments d’estrangeria, tal i com reclama el Pacte Nacional per a la Immigració.

El nou text situa Catalunya com a regió europea de referència en l’acolliment de nouvinguts ja que és la primera comunitat a l’Estat i al Sud d’Europa en impulsar una normativa així. La Llei, que es desplegarà de manera progressiva fins el 2015, s’ha elaborat "recollint anys de bones praxis del món local i amb la seva participació i el de les entitats que hi treballen”, ha destacat Capdevila. La previsió pressupostària de la Llei s’incrementarà en funció dels consistoris que vagin oferint el servei i preveu que hi hagi serveis d’acollida a la totalitat dels municipis catalans amb més de 20.000 habitants. Així, està previst que inicialment, al segon any de la Llei, el serveis s’estengui a 32 municipis, fins arribar als 101 ens locals en finalitzar el seu desplegament, el 2015.

PDF dels acords de govern



FONT: BUTLLETÍ DIXIT