dimarts, 5 de juliol del 2011

L'Estat Espanyol és un dels països amb més perill de pobresa infantil


Infants i adolescents
La crisi econòmica, que des de fa tres anys afecta diversos països, comença a tenir efectes negatius en les condicions de vida de molts infants i adolescents de l'Estat Espanyol. Segons l'informe "La infancia en España: 2010-2011" elaborat per UNICEF, Espanya és el cinquè país amb major risc de pobresa infantil, per darrere de Romania, Bulgària, Itàlia i Letònia.
Les dades provisionals de l'Enquesta de Condicions de Vida de l'Institut Nacional d'Estadística de 2010, recollides a l'informe d'UNICEF, indiquen que un 24,1% de les persones menors de 18 anys de l'Estat Espanyol és pobre, i xifra en gairebé un 25% els nois i noies menors de 16 anys que viuen sota el llindar de la pobresa.
Totes aquestes dades evidencien la dificultat d'aquests infants a l'accés dels seus drets fonamentals i, en definitiva, a la incapacitat de tenir unes condicions de vida dignes. Es tracta d'un grup de població que, cada vegada més, pateix mala nutrició, dificultats per accedir a la salut, manca d'un habitatge digne i incapacitat per acabar els estudis bàsics. Segons dades del Ministeri d'Educació, l'any 2009 el 31% de la població compresa entre les edats de 18 i 24 anys no va finalitzar l'educació secundària obligatòria.
En els últims tres anys, l'índex de fracàs escolar s'ha accentuat i en algunes comunitats autònomes la taxa d'atur juvenil registra el 75%. Amb tot, s'ha experimentat un clar creixement en la desmotivació i la manca d'objectius professionals d'infants i adolescents amb famílies desestructurades o en situació d'atur, pobresa o exclusió social.