dilluns, 27 de juliol del 2015

La PAH prepara una campanya per exportar la ILP pel dret a l'habitatge a tot l’estat

La plataforma posarà en marxa el setembre una inicativa adreçada a interpel·lar les formacions que es presentin a les eleccions generals per tal que donin suport a mesures per aturar els desnonaments


Activistes de la PAH el passat dijous 23 de juliol a les portes del Parlament de Catalunya, celebrant que la ILP acabava de ser aprovada per unanimitat
Enric Català
27/07/2015
Ara fa poc més de dos anys, a l‘abril de 2013, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va decidir retirar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació de pagament del Congrés dels Diputats, després de considerar que els seus objectius principals s’havien anant desvirtuant a mesura que avançava la seva tramitació. El passat mes d’octubre, la PAH va tornar a la càrrega proposant la ILP pel dret habitatge juntament amb l’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa energètica. Aquesta vegada, es va optar per interpel·lar a l’administració autonòmica, basant-se en la idea que les comunitats autònomes tenen competències en aquestes matèries.

La ILP es va esbossar posant especial èmfasi en redactar-la de manera tal que es pugués evitar que els grups polítics que podrien no estar-hi a favor no trobessin cap excusa en la seva formulació legal com per impugnar-la total o parcialment. Per això, un grup de juristes va treballar configurant-la. Una vegada feta la proposta de llei, es va consultar el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona perquè dictaminés si les demandes de la ILP eren competència autonòmica i així evitar que no s’admetés a tràmit amb aquesta excusa. L’òrgan va manifestar que totes les peticions contemplades pel text eren competència del Govern català. Els serveis jurídics del Parlament de Catalunya van refrendar aquest dictamen i es va admetre a tràmit el text.
S’espera que la norma catalana serveixi per donar impuls a una campanya estatal que començarà al setembre i que està adreçada a interpel·lar als partits polítics que es presenten a les eleccions generals

Al desembre de 2014, amb el començament de l’hivern, activistes de tota Catalunya van engegar la recollida de signatures. Havien d’arribar a les 50.000 firmes perquè el text de la llei es discutís al Parlament. Després de passar molt fred, de repartir plecs als llocs de feina, mercats, a les veïnes i amics i al carrer, van recollir més de 140.000 signatures que van ser entregades a l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) al començament de la primavera passada.

Mentrestant, el grup negociador es reunia amb els grups parlamentaris per explicar-los la proposta i arrencar el compromís que hi votarien a favor. Tots van donar-hi suport, excepte CiU i PP, partits que van ser repetidament assenyalats als actes públics abans de les eleccions municipals perquè els seus votants sabessin quina era la seva postura davant d’un dret tan bàsic com és el dret a l’habitatge.

Finalment, la ILP va ser aprovada el dijous 23 de juliol per unanimitat. Però la partida no s’acaba aquí: ara s’espera que la norma catalana serveixi per donar impuls a una campanya estatal que començarà al setembre i que està adreçada a interpel·lar als partits polítics que es presenten a les eleccions generals perquè es posicionin i donin suport a mesures per aturar els desnonaments. Amb aquesta campanya es preten garantir uns punts de mínims en matèria de dret a l’habitatge a escala estatal, alguns dels quals estan inclosos a la ILP que s’acaba d’aprovar al Parlament de Catalunya.