dijous, 7 d’abril del 2011

Novetats i informacions de l´Institut Català de les Dones


Montse Gatell
Foto: Josep Graells
Segons la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, les mesures per fomentar la participació de dones a la política han permès a moltes dones demostrar la seva capacitat. Gatell afirma que "és una necessitat d’aprofundiment democràtic i justícia social aconseguir una societat en la qual les dones participin activament en la política en igualtat d’oportunitats respecte dels homes”.
 

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, afirma que “es continuarà donant suport als programes i a les eines que ja estan al servei de les dones de Catalunya com la xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del món local o la Línia 900900120 d’atenció a les dones en situació de violència masclista”. Montse Gatell destaca que “és molt important que les dones de Catalunya comptin amb serveis de proximitat com els SIAD municipals o comarcals, que garanteixen i faciliten la seva atenció, i que, a més, realitzen una important tasca de detecció i prevenció de la violència masclista”.
 
Amunt 

:: Lideratge femení


Moment de l'acte
Montse Gatell en el debat
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar el passat 8 de març en el debat "Dones i Europa, lideratges femenins", organitzat per l'Oficina a Barcelona del Parlament Europeu i El Periódico de Catalunya. En la seva intervenció, la presidenta de l'ICD va anunciar que "el paper i la promoció de les dones en l'àmbit del treball, les carreres professionals i el lideratge és, juntament amb la lluita contra la violència masclista i l'educació en la igualtat, una de les línies estratègiques del Govern".
 
Amunt 

:: Violència masclista

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar el 16 de març a la reunió de la Conferencia sectorial de Igualdad, que va tenir lloc a Madrid convocada pel Ministeri de Sanitat, Política Social, i Igualtat. En la reunió es va parlar de l'evolució de la violència masclista al llarg de l'any 2010, les propostes en relació a l'atenció integral i la distribució de crèdits per a l'assistència social integral a les dones víctimes de violència masclista, així com l'Avantprojecte de Llei integral per a la igualtat de tracte i no discriminació.
 

Lleida
Entrega de diplomes a Lleida
40 joves a Girona i 61 a Lleida ja tenen capacitació per impartir tallers per fomentar el respecte i la resolució no violenta de conflictes en les primeres relacions sentimentals.
El director dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família a Lleida, Joan Ramon Saura, va lliurar, el 17 de març, el diploma acreditatiu a 25 joves que han realitzat el Curs de formació d’agents de prevenció de relacions abusives entre noies i nois. Amb aquests ja són 61 els i les joves de les comarques de Lleida amb capacitació per impartir tallers per fomentar el respecte i la resolució no violenta de conflictes en les primeres relacions sentimentals.
A Girona, el 18 de març, la coordinadora territorial de la Direcció General de Joventut, Anna Prior, va lliurar el diploma a 19 joves que han realitzat aquest curs. Amb les noves incorporacions ja són 40 els i les joves de les comarques de Girona que poden impartir aquests tallers.
 

La directora executiva de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada va inaugurar el 14 de març les IX Jornades de dones i drets i Grup Antígona, que sota el títol "Dones i violències sexuals. Trencant silencis", van tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones.
 
Amunt 

:: Migrades

La directora executiva de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va participar el 26 de març a la inauguració de la Trobada de dones llatines "El rol de las mujeres en el proceso migratorio". La Trobada, organitzada pel Centre Sant Martí - Asesoramiento, capacitación y desarrollo humano, va tenir lloc al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Una de cada set dones a Catalunya és de nacionalitat estrangera i són almenys 170 nacionalitats les que hi ha presents en el nostre territori. A 1 de gener de 2009 hi havia 541.754 dones estrangeres empadronades, xifra que no ha deixat d'augmentar des de l'any 1998, tot i que el ritme de creixement s'ha ralentitzat. La principal zona de procedència és de l'Amèrica Llatina.
 
Amunt 

:: Exposicions


L'exposició "Una literatura pròpia, dones escriptores" és el reconeixement de l'Institut Català de les Dones a les aportacions que algunes escriptores han fet a la literatura catalana i universal. Així doncs, aquesta mostra té com a objectiu fer visible el treball de les dones en l'àmbit de la literatura catalana, així com la incidència de les seves aportacions a la producció cultural del nostre país.Durant el mes d'abril diverses poblacions acullen exposicions itinerants de l'Institut Català de les Dones: Argentona, Barcelona, Blanes, Cambrils, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cunit, El Prat de Llobregat, Girona, Gironella, Lloret de Mar, Mediona, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montblanc, Ripollet, Sant Joan de Vilatorrada, Santa Bàrbara, Sidamon, Tarragona, Terrassa, Tornabou, Vielha e Mijaran i Vila-seca.
 
Amunt 

:: Temes d'interès


Moment de la visita
Moment de la visita
El 10 de març la directora executiva de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va rebre la visita d'un grup de quinze alumnes del Mòdul de violència de gènere del curs de "Mediador/a familiar i social. Infància i adolescència i violència de gènere", que organitza l’Ajuntament de Sabadell. El grup també va visitar el Centre de documentació.