dimarts, 30 de setembre del 2008

Comunicat sobre els centres discriminats per a menors no acompanyats a Catalunya


29 de setembre de 2008

Des del 1999 tenim, a Catalunya, la vergonya de disposar de dos sistemes d'atenció a la infància i l'adolescència. Un per a menors no acompanyats, estrangers i sols, i un altre, el de sempre, per a la resta de nens. Aquest sistema discriminat, no només separa, sinó que abandona i maltracta.
  • Els menors no acompanyats només tenen una única possibilitat per ingressar al sistema de protecció de la infància, la policia. Els és vetat la resta del sistema de protecció: atenció primària, EAIAs, etc.
  • Des d'aquell any, a Catalunya, tenim adolescents amb mesures de protecció, sota Tutela, que no tenen centre, sinó que tenen un alberg nocturn i un centre de dia. Recursos massificats, sense projecte o activitats educatives, sense personal qualificat o adequat, sense condicions d'habitabilitat, sense condicions higièniques, sense condicions de seguretat. Aquest estiu han estat uns 80 nois a l'alberg i al centre de dia.
  • A aquests adolescents no se'ls declara el Desemparament en ser acollits, sent que es tracta d'un fet objectiu i subjectiu, doncs són menors no acompanyats, és a dir, no tenen una persona adulta que se'n cuidi responsablement amb les funcions de la Guarda.
  • Aquests adolescents poden estar més de sis mesos sense ser Tutelats formalment.
  • Aquests adolescents poden tenir menys de 16 anys i no ser escolaritzats.
  • Aquests adolescents poden estar més de sis mesos, fins gairebé un any, en aquests recursos, i arribar a la majoria d'edat sense ni passaport, o només amb passaport, o només amb autorització de residència. Sense les condicions i recursos mínims per a desenvolupar-se en la vida. En situació de carrer i de risc.
  • A aquests adolescents se'ls pot arribar a marejar fins a un any amb la proposta de repatriació o reagrupament familiar, a casa seva o al Programa Catalunya-Magrib. Sense tenir en compte el temps passat sota Tutela, sense haver gaudit dels seus Drets legals, sense una notificació correcta, sense assistència jurídica, sense tenir en compte la situació familiar ni la personal, sense tenir en compte problemes de salut, sense tenir en compte explotacions patides en el nostre territori, sense tenir en compte la seva voluntat, ...
  • Centenars d'aquests adolescents, en els darrers anys, han fugit dels centres, al carrer i de Catalunya, a d'altres comunitats, fugint de l'abandó, del maltracte i de l'amenaça d'una repatriació sense garanties.
  • Aquests adolescents poden arribar a un centre integral, de 24 hores, o a programes amb pensions i habitacions llogades a tercers, que fins i tot són anomenats d'inserció sociolaboral. Gran part d'aquests adolescents arriben a la majoria d'edat sense la formació necessària, sense les habilitats socials mínimes, sense autorització de treball, sense feina, sense sostre. En situació de carrer i de risc.
  • Aquests adolescents poden tenir problemes emocionals, psicològics, d'addiccions, agressions policials, injustícies judicials, i no trobar als centres de protecció l'atenció necessària.
  • Aquests adolescents poden arribar a ser majors d'edat, en situació de carrer i de risc, i no trobar recursos bàsics i adequats per a acabar el seu projecte de vida i endreçar les seves vides.
  • Aquests adolescents deuen ser supermans per ser menors no acompanyats a Catalunya i no morir en l'intent.
EXIGIM A LA GENERALITAT DE CATALUNYA, AL DEPARTAMENT D'ACCIÓ SOCIAL I CIUTADANIA I A LA DGAIA, DIRECCIÓ GENERAL D'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA
  1. Que clausurin els centres no integrals i sense projecte educatiu.
  2. Que obrin els centres necessaris i amb les places necessàries per a atendre els menors que necessiten protecció.
  3. Que compleixin la legislació d'infància i respecti les figures del Desemparament, la Tutela i la Guarda, amb les seves respectives obligacions, així com els Drets de l'Infant. Que funcionin amb el principi de l'Interès Superior de l'Infant.
  4. Que creïn i dotin de de pressupostos i personal el serveis complementaris necessaris per a l'educació, la formació i la inserció social dels menors no acompanyats.
  5. Que reformin el Programa Catalunya-Magrib i facin una veritable tasca de prevenció de la migració precoç de menors, responsable, basada en la cooperació i el codesenvolupament.
EXIGIM A LA FISCALIA DE CATALUNYA, ALS JUTGES DE FAMÍLIA I AL SÍNDIC DE GREUGES
  1. Que compleixin les seves funcions, actuïn d'ofici i defensin els Drets de l'Infant i la legislació vigent.
  2. Que atenguin les instàncies i queixes adreçades per menors i per ciutadans i associacions.
  3. Que les seves actuacions siguin valentes, fermes i efectives.
Comuniquem això a la societat catalana perquè prengui consciència de la situació real d'abandó i maltractament institucional que pateixen contínuament centenars d'infants i adolescents que estan al sistema de protecció de la infància de Catalunya.

Atentament,
______________________________________________________________________________
Col•lectiu DRARI دراري d'Investigació Acció Participativa pels Drets de l'Infant
Més informació: