dimarts, 14 d’octubre del 2008

El Pla de suport al Tercer Sector Social 2008-2010 consolida la tasca de les entitats que presten serveis socials


  • El Pla donarà estabilitat a les entitats i estimularà la contractació de personal en un sectorque es preveu que generi més de 50.000 llocs de treball en els propers set anys 
  • Ajuda les entitats a fer front als nous reptes que suposen l’aplicació de les lleis deServeis Socials i de la Dependència 
  • El Consell de Govern acorda finançar la construcció d’un centre educatiu públic a Reus que serà dels primers a integrar alumnes d’infantil, primària i secundària 
  • També s’impulsen les cures pal·liatives per a malalts terminals o en fase avançada de malaltia i es facilitarà la recerca als experts en malalties neurodegeneratives

(consulteu tots els acords de Govern)

(veieu la roda de premsa sencera)

El Govern ha aprovat avui el Pla de suport al Tercer Sector Social per al període 2008-2010, un pla pioner que vol ajudar les entitats que presten serveis socials a consolidar i professionalitzar la seva estructura per fer front amb garanties als nous reptes sorgits amb l’aprovació de lleis com la de Serveis Socials i la de la Dependència. Així ho ha explicat la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, on ha comparegut acompanyada de la directora de Comunicació del Govern, Aurora Masip.
 
Segons la consellera, les actuacions derivades d’aquest Pla estan encaminades a “millorar el finançament i donar estabilitat al sector, especialment de cara als nou reptes d’atenció que suposen el desplegament de la Llei de serveis socials i la Llei de la dependència. La demanda creixent d’aquests serveis fa d’aquest sector un dels jaciments d’ocupació més importants dels propers anys amb unes previsions de creixement segons les quals“el 2015 necessitarem 50.000 persones més en aquest àmbit laboral i en el tercer sector social”, ha avançat Capdevila.
 
La principal eina per donar estabilitat al sector és canviar el sistema de finançament de les entitats, “passar de la subvenció anual a la concertació”. Segons ha explicat Capdevila, “el Pla pretén la consolidació del sistema de finançament per reduir la temporalitat dels treballadors, millorar la capacitat de gestió de totes les entitats i millorar la capacitació de recursos humans. Si assolim aquests objectius, assolim un objectiu que és el que tots busquem: la millora de la qualitat dels serveis.
 
Per la consellera d’Acció Social i Ciutadania, “aquest Pla repercutirà en la capacitat inversora de les entitats del tercer sector social per poder competir davant les noves demandes d’equipaments i deserveis que des de l’administració pública els requerirem”.
 
Aquest any el Govern haurà destinat un total de 800 milions d’euros al Tercer Sector, un àmbit que integra més de 6.300 associacions, fundacions i cooperatives d’iniciativa social, que dóna feina a més de 52.000 persones, i que disposa de més de 155.000 voluntaris. Cal recordar que aquest és un sector que atén un milió de persones i gestiona un pressupost anual superior als 900 milions d’euros.
 
El Govern confia que el Pla ajudi a estimular la contractació de personal en un sector amb un gran potencial de creixement. El Departament d’Acció Social i Ciutadania calcula que els serveis socials hauran generat l’any 2015 uns 53.000 nous llocs de treball.
 
Un dels primers centres educatius que integrarà educació infantil, primària i secundària
 
El Govern ha acordat destinar una subvenció de 7.280.066 euros a l’Ajuntament de Reus per finançar la construcció del CEIP El Pi de Burgar. Aquest serà un dels primers centres públics de Catalunya que integrarà l’escolarització d’alumnes des dels 3 als 16 anys, és a dir, de les etapes d’educació infantil, educació primària, i educació secundària obligatòria. L’Ajuntament de Reus executarà les obres del nou centre en virtut d’un conveni de col·laboració amb el Govern.
 
Tot i que actualment el CEIP El Pi de Burgar està constituït com a centre d’educació infantil i primària (CEIP), d’acord amb la normativa vigent, la futura Llei d’educació de Catalunya permetrà que aquest centre incorpori també els alumnes que cursin l’ESO perquè preveu la possibilitat de crear centres que acullin des de l’educació infantil fins a l’educació secundària obligatòria.
 
Impuls per millorar l’atenció dels malalts en l’última fase de la vida i acord per ampliar la recerca a alguns hospitals catalans
 
El Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat i Consum signaran un acord per impulsar la implantació de les cures pal·liatives mitjançant activitats formatives, informatives, d’investigació i de sistemes d’informació. Les activitats previstes en aquest conveni tenen un cost d’un milió d’euros, dels quals el Ministeri de Sanitat i Consum n’assumeix un 70%, i el Departament de Salut aporta el 30% restant.
 
Els objectius específics d’aquesta estratègia són, entre d’altres, la universalització de les cures pal·liatives, la promoció de la igualtat en el seu accés, la millora del suport a l’entorn familiar, l’atenció als problemes emocionals i al dol, l’impuls del coneixement social sobre les cures pal·liatives i la formació dels que han de donar aquest tipus d’atenció.
 
També en matèria de sanitat, el Consell de Govern ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurològiques (CIBERNED) per a la promoció i l’impuls de la investigació clínica de malalties neurològiques degeneratives, com ara l’Alzheimer o el Parkinson, en centres assistencials de Catalunya com l’Hospital de Sant Pau, el de Bellvitge, l’Hospital del Mar i l’Hospital de Vic.
 
El conveni potenciarà els grups d’investigadors mitjançant un programa d’intensificació que permetrà als professionals sanitaris assistencials una dedicació més gran a la recerca. Això es farà mitjançant la contractació d’altres professionals que els puguin suplir en el temps que es dediquin a la seva activitat investigadora.