dimecres, 19 de novembre del 2008

Acció Social presenta un pressupost de 1.706,2 milions d’euros, que representa un creixement del 8,8%

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha presentat avui davant de la Comissió de Benestar i Immigració del Parlament de Catalunya, el projecte de pressupost del Departament per al 2009, que ascendeix a 1.706,2 milions d’euros. Capdevila ha explicat que es tracta d’un pressupost que s’inscriu en un context de crisi econòmica, “però que donarà resposta a les necessitats bàsiques que se’ns plantegin durant l’any 2009”.


El pressupost assegura el funcionament dels serveis i de la xarxa de serveis socials, tot garantint la seva sostenibilitat econòmica dins d’un marc d’austeritat que obliga a una priorització de les actuacions finançades amb recursos propis. En aquest sentit, els comptes del 2009, es fixen en tres eixos principals:

* Consolidar les actuacions que ja s’estan duent a terme
* Garantir el finançament de la Cartera de Serveis Socials
* Augmentar les transferències a l’Administració local

D’altra banda, s’ha optat per reduir la despesa que es destinava a estudis i treballs tècnics i s’ha limitat la contractació de personal, entre d’altres mesures. 

Tot i tractar-se d’un pressupost auster, el creixement respecte a l’any passat és d’un 8,8%. De fet, el pressupost del Departament d’Acció Social i Ciutadania és el segon que més creix darrera del Departament de Treball i suposa un 5,9% del total del pressupost de la Generalitat de Catalunya.


Un 11,27% més per a atenció de la gent gran amb dependència


L’any 2009, el Departament d’Acció Social i Ciutadania destinarà 354,5 milions d’euros per a l’atenció de la gent gran amb dependència, un 11,27% més que l’exercici anterior. La major part d’aquesta xifra es destinarà al manteniment de 22.510 places residencials i 4.008 places de centre de dia.

Pel que fa a l’atenció de les persones amb discapacitat, al 2009 s’hi destinarà 340,4 milions, que s’adreçaran sobretot a 5.578 places de residències i llars-residència i 8.159 places de centres ocupacionals. Aquesta xifra suposa un increment del 6,41% respecte a l’any 2007. 

Els recursos adreçats a pensions i prestacions assistencials es concreten en 261,2 milions d’euros per als:

* 75.500 beneficiaris de prestacions no contributives per cobrir necessitats bàsiques i de manteniment de despeses de la llar
* 47.000 perceptors d’ajuts assistencials a cònjuges supervivents
* 3.724 beneficiaris de prestacions per acolliment de menors tutelats per l’Administració i 240 per acolliment de joves extutelats
* 22.216 beneficiaris de la prestació per a cuidador no professional i 14.622 per a prestació vinculada a servei, en el marc del desplegament de la Llei de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència.

Es tracta de prestacions garantides per la Llei de Pressupostos i, que en cas necessari, s’ampliaran a càrrec del fons de contingència de la Generalitat.

En relació a l’atenció a la infància i a l’adolescència, es destinaran 163,1 milions al manteniment de centres residencials i d’acollida i al reforç dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA).

En matèria de famílies i drets de ciutadania s’han consignat 198,9 milions d’euros, bàsicament a atendre els beneficiaris d’ajuts a famílies amb infants a càrrec. També cal destacar que l’any vinent es crearà el fons de garantia per cobrir l’impagament de pensions alimentàries i compensatòries, previst en el text de la Llei del dret de els dones a eradicar la violència masclista. Inicialment, es destinarà a aquest fons 10 milions d’euros.

A l’atenció a la immigració, el pressupost és de 18,4 milions d’euros. Aquests diners permetran la posada en marxa del Pacte Nacional per la Immigració i l’aprovació del Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012.


18 milions més per a serveis bàsics


Finalment, en relació als serveis socials bàsics, el Departament destinarà 86,9 milions d’euros a ampliar el nombre de professionals en treball social i educació social i oferir suport per l’aplicació del Servei d’Atenció Domiciliària. Això suposa 18,1 milions més dels que es van destinar l’any passat.

També cal destacar els 67,2 milions per a personal d’atenció social i els 81,2 milions per altres serveis de protecció social com ara l’atenció a les persones amb malaltia mental, drogodependències o Sida.


Promoció social


En aquest àmbit s’inscriuen les actuacions destinades a la joventut i a les dones. Així es destinaran 40,4 milions d’euros per impulsar polítiques de joventut i facilitar l’emancipació dels joves. També s’han pressupostat 11,3 milions per al desenvolupament de polítiques de dones. Aquests diners serviran, entre d’altres actuacions, per crear el fons pels ens locals per a l’atenció de la violència masclista.

Font: Esquerra