dissabte, 22 de novembre del 2008

Un jutjat obliga a la Generalitat a augmentar el grau de dependència a una dona

El jutjat social número 24 de Barcelona ha estimat parcialment la demanda de Mercedes P. R. davant de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, i ha declarat que la demandant té un grau de dependència 1 amb nivell 2, un més del que havia reconegut la Generalitat després d'una primera reclamació.

A més, condemna l'administració a acceptar aquesta declaració, amb tot el que suposa. La demandant reclamava el reconeixement de la seva situació de dependència i l'abonament de la prestació corresponent, que li va ser denegada el 3 d'octubre del 2007. L'administració considerava que la dona no arribava a la puntuació mínima exigida per aquesta situació, ja que només tenia 23 punts. Un metge forense considera que la demandant té un grau de dependència de 46 punts.

Davant de la denegació, la dona va posar una reclamació prèvia que va ser estimada en part per la Generalitat el juny passat. Així li van reconèixer un grau de dependència 1 amb nivell 1. La sentència explica que l'any 1980 la dona havia estat reconeguda per la prestació de gran invalidesa per les seves lesions, una tetraplegia i síndrome medul·lar transvers de les cervicals, conseqüències d'un accident de trànsit.

L'any 2000 l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials li havia reconegut un grau de discapacitat del 85% amb necessitat d'assistència d'una tercera persona. El tribunal recorda que els graus s'han de mesurar per la necessitat d'una altra persona per fer activitats i si aquesta ajuda és puntual, habitual o total. La sentència indica que la dona necessita dos bastons per caminar per casa seva i una cadira de rodes per sortir.

També indica que té una lesió a les mans i per això necessita ajuda per cordar-se els botons o posar-se les sabates i els mitjons, entre altres. Per això la jutgessa creu que la dona necessita ajuda puntual, grau 1 amb nivell 2, ja que la necessita per a més activitats.

Tot i el canvi de classificació, la demandant no rebrà cap prestació vinculada a la llei de la dependència fins d'aquí a uns anys. Actualment, només reben la prestació els grans dependents, classificats amb el grau 3 (nivells 1 i 2) i els dependents greus, de grau 2 amb nivell 2. El 2009 havien de començar a ser atesos els dependents de grau 2 amb nivell 1, però les restriccions pressupostàries segurament ho faran impossible. Els afectats amb el grau 1 (nivells 1 i 2), com és el cas de Mercedes P.R., trigaran almenys tres anys a rebre els ajuts.

FONT: AVUI