divendres, 6 de febrer del 2009

Acció Social i la Creu Roja implanten un localitzador de persones malaltes d’Alzheimer

El Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Creu Roja implantaran aquest any conjuntament un servei de localització de persones que pateixen malalties degeneratives cognitives com ara l’Alzheimer. Així ho recull el conveni que aquest matí han firmat la consellera Carme Capdevila, el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, i la presidenta de la Federació d’Associacions de Familiars d’Alzheimer de Catalunya, Immaculada Fernández.


El Sistema Intel·ligent de Monitorització d’Alertes Personals (SIMAP) és un servei posat en marxa per la Creu Roja que consta d’un dispositiu mòbil amb un receptor GPS i un mòdem GSM. El malalt porta l’aparell a sobre i, per tant, se’l pot tenir localitzat de manera permanent i detectar les situacions potencialment perilloses en què es pugui trobar.

Aquest servei també permet que la família o el cuidador pugui veure sempre que sigui necessari els moviments de la persona malalta a través de diverses tecnologies. Entre aquestes hi ha el Centre de Coordinació de la Creu Roja a Catalunya, el servei d’atenció a través del web —d’accés personal i restringit—, el servei d’atenció SMS a través del telèfon mòbil, o el servei d’MMS per a telèfons multimèdia on s’indica la ubicació del malalt en un mapa.

El localitzador s’experimentarà inicialment amb 535 usuaris que se seleccionaran a través de la xarxa de serveis socials bàsics i de les entitats i associacions de familiars d’Alzheimer. Actualment, a Catalunya hi ha unes 75.000 persones majors de 70 anys amb demència, 51.000 de les quals pateixen símptomes definitoris de l’Alzheimer.

El pressupost que es destinarà aquest any per implantar el localitzador és de 312.244 euros, dels quals el Departament d’Acció Social i Ciutadania n'aportarà 90.000. Aquests diners serviran per pagar la meitat de les quotes d’alta i mensuals de les persones beneficiàries, abaratint així l’accés al servei. El Departament també sufragarà els costos del material que es faci servir per difondre el projecte.

La Creu Roja, de la seva banda, aportarà 222.244 euros procedents de la subvenció del 0,52% de l’Impost de la Renda destinada a fins d’interès social. L’entitat s’encarregarà d’adquirir els equips de telefonia mòbil i els GPS. També coordinarà i gestionarà el projecte.

FONT: ESQUERRA.CAT