divendres, 15 de juny del 2012

Actualitat de Immigració

Actualitat

TCI
La Taula de Ciutadania i Immigració (TCI), l'òrgan de consulta i participació per a les polítiques de gestió del fet migratori a Catalunya, ha signat un manifest en contra del Decret 16/2012, mitjançant el qual el govern central estableix mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions. La TCI exigeix al govern central la retirada d'aquest Decret en considerar que vulnera el dret bàsic de les persones a la protecció de la seva salut. Es dóna suport, també, a la decisió de la Generalitat de no aplicar el Decret, en funció de la seva competència exclusiva en sanitat.
Es crea a Lleida el Fòrum Ciutadà per a la Cohesió Social
L'acte de cloenda del curs "Estereotips, tòpics i convivència", organitzat per la Paeria amb l'objectiu de reflexionar entorn als conceptes de cultura i diversitat, va servir de marc a la creació del Fòrum Ciutadà per a la Cohesió Social (FOCCS), que treballarà de forma periòdica creant propostes per treballar amb la ciutadania de Lleida entorn als estereotips, tòpics i convivència. Es pretén arribar als diferents sectors del teixit ciutadà i resta obert a totes les persones que vulguin participar-hi. Per a més informació sobre el fòrum i el seu funcionament es pot enviar un correu electrònic a l'adreça cooperacio@paeria.cat.

El Consell Comarcal i la Direcció General de Joventut impulsen el projecte Ràdio Intercultural Montsià
L'Àrea de Joventut del Consell Comarcal del Montsià i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, en col·laboració amb la xarxa "Montsià Jove", han posat en marxa el projecte Ràdio Intercultural a la comarca del Montsià. Amb aquest projecte, des del Consell Comarcal del Montsià es vol fomentar la convivència i l'intercanvi cultural entre joves de col·lectius autòctons i immigrats, on la ràdio esdevingui un espai de trobada en el què joves de diferents orígens es relacionin i comparteixin interessos i necessitats.
 
Nou vídeo de la Xarxa BCN Antirumors sobre immigració i sanitat
La Xarxa BCN Antirumors ha publicat un nou vídeo de sensibilització sobre la relació entre les persones migrades i el servei públic de salut. L'objectiu d'aquest nou material audiovisual, que s'afegeix als recursos ja disponibles al web de la Xarxa, és donar resposta a algunes preguntes sovint relacionades amb aquest àmbit social, com ara: "és cert que els immigrants abusen del sistema sanitari?", "és cert que suposen una despesa sanitària insostenible?".

Amunt
 

:: Comunicacions de les entitats

Taller d'agents de salut per a homes en prevenció de VIH/SIDA
L'Ajuntament de Mataró i la Fundació Àmbit Prevenció van organitzar conjuntament el taller d'agents de salut per a homes en prevenció de VIH/SIDA, celebrat el passat dijous 17 de maig a la capital del Maresme. L'activitat forma part de les accions de prevenció incloses dins el Pla Municipal de la SIDA de l'Ajuntament, i va comptar amb la participació d'alumnes originaris de 6 països: Gàmbia, Senegal, Mali, Guinea, Costa d'Ivori i Algèria. Entre d'altres objectius, el taller es va plantejar com a contribució a la vinculació dels homes en la prevenció i cura, implicant-los en la sensibilització comunitària com a element essencial perquè se'n facin també responsables i partícips.
 
Òmnium Gironès i Càritas Diocesana signen un conveni de col·laboració
Càritas Diocesana i Òmnium Cultural del Gironès van signar, el passat 10 de maig, un conveni de cooperació amb l'objectiu de treballar per la cohesió social a Catalunya, per dotar d'eines a les persones no nascudes i nascudes al territori català, per fomentar la relació social entre elles i per ajudar a donar noves oportunitats a les persones amb menys recursos. En concret, ambdues entitats es vinculen en la promoció i desenvolupament  Girona dels programes "Quedem?" i "Xerrem", engegats per Òmnium i que ara comptarà amb el suport de Càritas.
 
Guia "Ciutats viscudes: guia turística sentimental"
L'Espai Avinyó Llengua i Cultura ha publicat el bloc "Ciutats viscudes: guia turística sentimental", un projecte coproduït amb el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, per donar a conèixer i potenciar les riqueses de les migracions i reflectir la diversitat de tipologies migratòries. Aquest recurs web recull la descripció de 12 ciutats de 9 països diferents, fetes per persones immigrades a Barcelona i que estudien al Centre per a la Normalització Lingüística.
 
Projecte IMPULSA de la Creu Roja
Creu Roja desenvolupa a Barcelona ciutat, Sabadell i Tarragona el projecte Impuls@, a través del qual es pretén que persones amb dificultats d'inserció laboral, amb una idea de negoci, puguin tenir oportunitats per incorporar-se al mercat laboral, mitjançant la promoció de projectes d'autoocupació i iniciatives empresarials. El principal objectiu és millorar la seva qualitat de vida, amb el suport per a la posada en marxa i la consolidació dels seus projectes empresarials, fins que aquests s'estabilitzin i es converteixin en una font d'ingressos que els hi permetin viure amb independència i autonomia personal.
 
Amunt
 

:: Agenda

Mirades al Sud - El Magreb més a prop
L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa per tercer any consecutiu el projecte "Mirades al sud", amb l'objectiu de conèixer de més a prop les diferents cultures coexistents a aquesta ciutat. La programació d'enguany se centra en el Magreb i inclou activitats adreçades a donar a conèixer, des de les vivències més properes, la realitat dels diferents països que formen la franja del Magreb: tallers de cuina, de llengua àrab, exposicions, trobada literària, monòlegs, contacontes i animacions musicals, entre d'altres.

Organitza: Ajuntament de Lleida
Data i hora: Fins el 10 de juny de 2012
Lloc: Diversos espais. Lleida.