dilluns, 1 de desembre del 2008

Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida


Tapis del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA
Tapis del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

Un 30% dels nous diagnòstics s'han efectuat tardanament ja que la infecció pot passar desapercebuda durant anys

Amb motiu del Dia Mundial de Lluita contra la Sida, l'1 de desembre, el Departament de Salut ha fet públiques les darreres dades disponibles. Aquestes dades posen de manifest que des de l'any 2001, data en què es va posar en marxa el sistema de declaració voluntària, fins al 30 de juny de 2008 s'han notificat 4.836 nous diagnòstics d'infecció per VIH (77,4% en homes i 22,6% en dones). La població més afectada és la compresa entre els 25 i els 39 anys.

La principal via de transmissió és la via sexual amb un 79%; en un 43,6% es tracta de relacions heterosexuals i en un 35,4%, homosexuals.

En els darrers anys s'ha observat un descens en el percentatge del retard en el diagnòstic de la infecció, que era del 44% l'any 2001 i del 31,7% l'any 2007.

De tota manera, al voltant del 30% dels nous diagnòstics s'han efectuat tardanament ja que la infecció pot passar desapercebuda durant anys. També ha augmentat el percentatge de declaracions en població immigrant.

Entre les accions que s'han dut a terme amb el suport del Departament destaquen noves tècniques de reproducció assistida per parelles on l'home és seropositiu i la dona no (Institut de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia de l'Hospital Clínic); trasplantaments hepàtics en pacients infectats; tractaments de lipoatròfia facial i, juntament amb el Ministeri de Sanitat i Consum,  programes de prevenció de la infecció del VIH als centres penitenciaris.

" height="7" alt="" width="13" src="http://www10.gencat.cat/gencat/binaris/bullet_serveis_tcm32-38217.gif" style="width: 13px; height: 7px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; vertical-align: middle; "> Més informació sobre les dades 2008 de la Sida
" height="7" alt="" width="13" src="http://www10.gencat.cat/gencat/binaris/bullet_serveis_tcm32-38217.gif" style="width: 13px; height: 7px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; vertical-align: middle; "> Activitats commemoratives del dia contra la Sida 
 (53KB)

Estands a les universitats

D'altra banda, la Secretaria de Joventut muntarà estands a vuit universitats catalanes per sensibilitzar la població jove en motiu del Dia mundial de la sida. Concretament, la Secretaria, amb la col·laboració de l'empresa Durex, promocionarà la prevenció de riscos entre la gent jove. Es repartiran 16.000 preservatius, llacets i material informatiu divers.

" height="7" alt="" width="13" src="http://www10.gencat.cat/gencat/binaris/bullet_serveis_tcm32-38217.gif" style="width: 13px; height: 7px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; vertical-align: middle; "> Més informació


Informació complementària

Web sobre la Sida

Temes relacionats: Salut / Societat, ciutadania i famílies

FONT: GENCAT