dissabte, 20 de desembre del 2008

29 signants de Govern, grups parlamentaris, agents socials i entitats signen el Pacte Nacional per a la Immigració

Govern, grups parlamentaris, agents socials i entitats signen el Pacte Nacional per a la Immigració

• El president, José Montilla, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira i la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, han presidit la signatura del pacte al Palau de la Generalitat

• Aquest és el quart Pacte Nacional que se signa i, durant tot el període d’elaboració, ha comptat amb les aportacions de 1.700 persones

• 29 signants, entre forces polítiques, agents econòmics i socials, representants de les entitats municipalistes, i membres de les entitats que han format part de la Taula de ciutadania i ImmigracióEl Govern de la Generalitat, els grups parlamentaris, agents socials i entitats que representen el col·lectiu de la immigració han signat aquest matí el Pacte Nacional per a la Immigració en un acte institucional al Palau de la Generalitat. L’acte, que ha estat presidit pel president, José Montilla, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i la consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, acompanyada pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, ha comptat amb la presència d’un total de 29 representants, entre forces polítiques, agents econòmics i socials, representants de les entitats municipalistes, i membres de les entitats que han format part de la Taula de ciutadania i Immigració.

 
El Pacte Nacional per a la Immigració té com a objectiu respondre directament a les demandes principals que planteja la ciutadania davant el repte de la immigració. Es tracta del quart Pacte Nacional que s’ha aprovat a Catalunya, i de la mateixa manera que els Pactes per a l’Educació, l’Habitatge i la Recerca i Innovació, constitueix un gran acord estratègic de país sorgit del diàleg i la participació amb el conjunt de la societat per tal de marcar el full de ruta en matèria d’immigració de cara als pròxims anys.
 
El document final que han signat avui els assistents el Pacte és fruit del treball de més de 1.700 persones que han participat en algun dels processos de redacció del text entre la fase de diagnosi, la fase consultiva, la fase de participació i la darrera fase negociadora. En concret, d’abril a juny es va dur a terme un procés de participació ciutadana a tot el territori que va recollir 2.400 propostes de persones a títol individual, entitats i professionals de la diversitat. Unes aportacions que s’han incorporat en gran part al document final, que sorgeix d’un primer document de bases que van elaborar quatre grups d’experts en la matèria a finals de 2008.
 

Una eina “potent” per afrontar el repte de la immigració
 
En el seu discurs durant la signatura, el president ha emfatitzat que l’objectiu del Pacte Nacional per a la Immigració és assegurar i garantir que Catalunya segueixi “essent un sol poble” i ha defensat la tasca realitzada els últims temps per l’Executiu en matèria d’immigració. En aquest sentit, ha dit: “durant els darrers anys, tant el Govern catalanista i d’esquerres com el d’Entesa hem posat l’accent en resoldre en positiu el repte de la immigració. Hem abocat grans esforços a ampliar la nostra xarxa de serveis públics. Mantenint la seva qualitat i millorant-la. Hem evitat que la immigració sigui un problema”. Per aquest motiu ha remarcat que és en els moments actuals que cal “continuar treballant” i que per això, “avui ens dotem d’una eina potent per treballar-hi: El Pacte Nacional ens marca el camí i ens ajudarà a aconseguir-ho”.
 
Per la seva banda, la consellera Capdevila ha mostrat la seva satisfacció per la signatura del Pacte perquè, segons ha dit, “representa un salt qualitatiu i quantitatiu en el compromís amb les polítiques d’immigració a Catalunya, ja que inclou una anàlisi consensuada sobre les fortes transformacions viscudes, acorda el conjunt de reptes a afrontar i les actuacions a emprendre per a garantir una bona convivència, una major cohesió social i una igualtat d’oportunitats per a totes les persones”. Per Cadpdevila, “aquest pacte vol ser el fonament sobre el que s’aixequin al nostre país el drets de ciutadania, perquè no només tracta d’immigració. Parla de convivència, de valors, de comprensió. Parla de tots nosaltres i de la Catalunya que volem. Parla de donar-nos la mà i de conèixer-nos per viure millor”“Només la cohesió i l’entesa ens poden portar a superar les dificultats que el món actual ens planteja. És un repte que tenim com a poble”, ha conclòs.