dissabte, 13 de desembre del 2008

La injecció de 400 milions d’euros per la Llei de dependència avala la reivindicació impulsada des de Catalunya

Carme Capdevila: “Ja era hora que l’Estat reconegués l’insuficient finançament de la llei de la dependència”
La injecció de 400 milions d’euros avala la reivindicació impulsada des de Catalunya
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, s’ha felicitat perquè l’Estat ha reconegut la manca de finançament de la Llei de la dependència. Capdevila ha reaccionat així a l’anunci fet pel president del govern espanyol d’injectar 400 milions d’euros per millorar el desplegament de la normativa. La consellera considera que aquesta inversió “ajudarà a reduir el dèficit en l’aplicació de la Llei” i ha valorat positivament que “el president del govern espanyol reconegui allò que des de fa mesos denuncia la Generalitat: que la participació estatal en el desplegament de la Llei és manifestament insuficient”.


Tot i l’anunci del president del govern espanyol, la consellera Capdevila ha insistit que s’haurà de veure si la mesura resol el problema del finançament. En aquest sentit, ha estat prudent i ha dit que fins que no s’expliqui a què es destinaran aquests diners i quina quantitat arribarà a Catalunya no es podrà determinar.

La inversió de 400 milions anunciada pel president espanyol suposa un reconeixement a la reivindicació d’un millor finançament impulsada des de Catalunya pel Departament d’Acció Social i Ciutadania. La consellera s’ha queixat fins ara de l’incompliment per part del govern espanyol del finançament de la llei. Inicialment, el govern espanyol i el català havien de finançar a parts iguals la llei però la realitat ha estat que per cada tres euros que paga Catalunya per la dependència, l’Estat només n’aporta un. Amb el finançament actual, aquest incompliment s’agreujava ja que l’any 2009, han d’entrar en el sistema els dependents severs de grau 2.1.

Precisament, ahir mateix la consellera Carme Capdevila va traslladar el problema de la manca de finançament a la ministra d’Educació, Política Social i Esports, Mercedes Cabrera, durant la reunió del Consell Territorial del Sistema d’Autonomia i Atenció a la Dependència.

A la trobada, la consellera va reclamar la revisió a l’alça de les previsions de les persones beneficiàries per ajustar-les a la realitat, l’ampliació del finançament estatal i la revisió de les aportacions econòmiques fetes a les comunitats els dos darrers anys per compensar el sobreesforç que han fet per garantir el desplegament de la Llei.