divendres, 28 d’agost del 2009

Dotació de 63 milions per garantir assistència jurídica gratuïta amb advocat per a persones sense recursos

El Departament de Justícia destina més de 63 milions d’euros a garantir l’assistència jurídica gratuïta amb advocat per a les persones sense recursos
La xifra que percebrà el Consell dels Il•lustres Col•legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) per fer front a la prestació d’aquest servei comporta un increment del 18% respecte de l’any passat

Una nova aplicació informàtica permetrà que es puguin tramitar sol•licituds d’assistència jurídica gratuïta per via telemàtica abans de final d’any

El Departament de Justícia destinarà 63.685.511,67 € a l’assistència jurídica gratuïta amb advocat durant aquest any gràcies a l’acord que han signat avui la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i el president del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Josep Canicio. El conveni preveu un increment del 18% en el pressupost que el Departament destina a la prestació del servei de l’assistència jurídica gratuïta, tractant-se de l’augment més important que registra aquesta partida en els darrers cinc anys. “En aquest temps gairebé hem doblat la quantitat de recursos que es destinen a la garantia de prestar assistència jurídica a persones sense recursos”, ha destacat la consellera de Justícia, Montserrat Tura.

Tal com reflecteixen les següents dades, l’increment del pressupost destinat a l’assistència jurídica gratuïta ha estat constant en els darrers cinc anys.

Cost

2005: 35.895.553.11€
2006: 40.606.922.13€
2007: 46.543.050.34€
2008:54.918.671.01€
2009: 63.685.511.67€



Sol·licituds via telemàtica

El conveni signat avui també representa un aprofundiment en la millora del servei d’assistència jurídica gratuïta. Així, entre els acords presos, destaca la incorporació de la nova aplicació informàtica AJG, iniciada durant el darrer any, que farà possible la tramitació del procediment de reconeixement del dret d’assistència jurídica gratuïta per part dels diferents organismes implicats i la realització d’aquesta sol·licitud, per part de l’usuari, de manera telemàtica.

L’objectiu és que abans de final d’any l’aplicatiu s’hagi desplegat a tots els col·legis d’advocats de Catalunya. Es pretén així que el ciutadà vegi simplificada la tramitació de la seva sol·licitud i que s’obtingui d’ofici, amb la seva autorització prèvia, la documentació necessària per resoldre-la.

Finalment, l’acord d’avui recull l’obligatorietat per part dels col·legis d’advocats d’establir torns específics en matèria d’assistència a víctimes de violència sobre la dona, estrangeria, menors i detinguts, i de supervisar la formació general i específica dels advocats de formin part de cadascun d’aquests torns.

El Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya i els diferents col·legis d’advocats han de garantir també, segons el conveni, que els ciutadans que accedeixin al servei puguin ser atesos pels professionals en qualsevol de les dues llengües oficials de Catalunya.  

FONT: GENCAT.CAT