dimarts, 5 de juny del 2007

Els mitjans digitals suspenen en accessibilitat per als usuaris amb discapacitat

Veure imatges, omplir un formulari o saber on porta un enllaç són accions que no poden fer tots els lectors de premsa digital. Una anàlisi sobre accessibilitat diu que informar-se a la Xarxa no és fàcil per a tots.
Caixa Sabadell
Són els diaris electrònics espanyols accessibles per a les persones amb discapacitat? Tenen en compte en els seus dissenys els problemes que poden tenir alguns lectors per accedir als seus continguts? Quins criteris haurien d'aplicar per ser accessibles a tothom?

Amb aquestes preguntes com a base, l'Observatori de la Infoaccesibilitat de Discapnet ha analitzat quinze mitjans de comunicació digitals per saber si realment el seu disseny i la informació que ofereixen tenen en compte les necessitats de les persones amb discapacitat. La conclusió a la qual ha arribat és que les persones amb mobilitat reduïda, sordera, ceguesa o deficiència visual greu accedeixen a la informació a través de la Xarxa però en moltes ocasions no poden fer les mateixes accions que la resta de lectors.

Una persona cega, per exemple, no pot accedir a la informació que dóna una imatge si no l'acompanya un text alternatiu que l'expliqui. A més, hi ha molts problemes per fer una consulta, presentar una queixa, fer una sol·licitud o simplement realitzar una recerca de continguts a través de formularis, perquè no compten amb un disseny accessible. I d'aquesta manera, alerten des de Discapnet, es perd interrelació entre l'usuari i el propi portal.

Segons l'estudi de Discapnet, en moltes ocasions els lectors de premsa digital tenen dificultats “prou importants” per accedir al contingut i això els obligar, sobretot a les persones invidents, a haver de fer “un sobreesforç d'imaginació per poder fer algunes tasques”. A la imaginació se sumen també l'experiència en l'ús de les noves tecnologies i la paciència i el temps com a elements bàsics per accedir a la informació, afegeix l'Observatori de la Infoaccesibilitat.

Coses a millorar

Tots els llocs web haurien de ser accessibles abans del 2012, segons la Llei d'Igualtat d'Oportunitats de les Persones amb Discapacitat
L'Observatori de la Infoaccesibilitat ha analitzat en altres ocasions les pàgines web d'ajuntaments, universitats i comunitats autònomes i, de totes les anàlisis, conclou que els pitjors resultats obtinguts fins ara són per a la premsa digital. “No hi ha diaris digitals que destaquin en els aspectes tècnics d'accessibilitat sobre el conjunt” i un terç de les tasques que es van proposar a les persones amb discapacitat que van participar en l'estudi van registrar “errors i abandons”, explica.

Segons la Llei d'Igualtat d'Oportunitats, No Discriminació i Accessibilitat Universal de les Persones amb Discapacitat, aquesta situació hauria d'estar solucionada abans de l'any 2012, data en la qual tots els llocs web han de ser accessibles.

En el cas dels diaris digitals analitzats, per aconseguir-lo haurien de millorar diverses qüestions tècniques i relacionades amb el disseny.

Aplicar textos alternatius que expliquin les imatges que apareixen en la web, desenvolupar formularis més accessibles, afegir textos alternatius als enllaços perquè l'usuari sàpiga on li dirigirà el link i millorar el contrast entre el contingut i el fons perquè les persones amb deficiències visuals no tinguin problemes són algunes de les propostes de Discapnet.

L'Observatori de la Infoaccesibilitat ha analitzat una quinzena de diaris digitals –alguns amb versió en paper i un altre no-, amb informació generalista, econòmica i esportiva. Entre les publicacions online destaquen El País, El Mundo, La Vanguardia, ABC, 20Minutos, Periodista Digital, Marca, Sport i Cinco Días. Malgrat els reptes per assolir una total accessibilitat, els usuaris amb discapacitat valoren positivament el fet de poder informar-se a través de la Xarxa.

Més informació:
Informe Accesibilitat als Diaris Digitals Espanyols
Observatori de la Infoaccesibilitat
Discapnet
Guia pràctica per fer més utilitzable la web (en anglès)

Informació facilitada de Canal Solidari